torsjö live

Nästan klart för S och M i minoritetsstyre

Nästan klart för S och M i minoritetsstyre

Moderaterna och Socialdemokraterna i Hässleholm är nu överens om det viktigaste för att i minoritet ta över styret av Hässleholms kommun. Det står klart efter ett gemensamt möte på onsdagskvällen.

– Vi väntar bara på besked från andra partier om valteknisk samverkan, säger kommunalråden Lina Bengtsson (M) och Lena Wallentheim (S) som båda fått klartecken från sina partier att fullfölja förhandlingarna.

Ambitionen är att kommunfullmäktige ska besluta om ett nytt styre den 22 maj.

Lina Bengtsson
Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) räknar nu med att kunna bilda ett minoritetsstyre tillsammans med S. Foto: Urban Önell

S hade medlemsmöte på tisdagskvällen för att informera om förhandlingarna och be om stöd att fortsätta.

– Det blev ett rungande ja, enhälligt, säger Lena Wallentheim.

Men medlemmarna fick inte veta några detaljer om vilka sakfrågor som partiet kommer att släppa för att komma överens med M.

– Det var inte heller så att medlemsmötet tog upp någon speciell fråga, säger Lena Wallentheim.

– Båda partierna är införstådda med att det finns sakfrågor som är känsliga. Om möjligt får vi lägga dem åt sidan nu. Det kan säkert bli mycket diskussioner i ett budgetläge, men det är svårt att nu förutspå alla frågor som kan komma på bordet senare.

Lena Wallentheim förklarar att frågor som de verkligen vill satsa på, men inte har pengar till just nu, kan läggas in i flerårsplanen.

Hon konstaterar att partierna har olika syn på en eventuell skattehöjning, något som M vill undvika men S har större öppenhet för.

– Men det är inget självändamål för oss med en skattehöjning om det inte verkligen krisar, säger Lena Wallentheim.

Socialdemokraterna Lena Wallentheim och Joachim Fors.
Lena Wallentheim och Joachim Fors har företrätt Socialdemokraterna i förhandlingarna med M. Foto: Berit Önell

Både hon och Lina Bengtsson säger att onsdagskvällens möte gick bra.

– Vi har lite grand kvar, men är i princip överens om det väsentliga, säger Lina Bengtsson.

– Det är nog min bild att det är rätt väl förberett. Vi har löst ut det mesta tycker jag. Vissa frågor har parkerats, men jag vill inte gå in på dem nu utan det får vi göra gemensamt när vi är där.

Lena Wallentheim svarar ja på frågan om hon redan nu kan säga att allt tyder på att Hässleholm får ett minoritetsstyre med S och M.

Hos M har det inte varit något medlemsmöte.

– Vi har lite annan beslutsgång. Kommunfullmäktigegruppen och föreningsordförandena har träffats och gett grönt ljus, säger Lina Bengtsson.

Alla övriga partier utom SD har fått frågan om de vill ingå i ett valtekniskt samarbete. Det finns inget senaste datum för svar, men Lina Bengtsson hoppas att det blir inom de närmaste dagarna.

– Förhoppningsvis redan denna vecka, säger hon.

Om S och M får tillräckligt stöd kommer de att träffas igen för att slutligt fastställa hur det nya styret ska se ut. De har själva tillsammans 24 av fullmäktiges 61 mandat. Därför behövs minst sju mandat till för att få stöd för ett nytt styre och även för att få igenom en budget i höst. Det betyder att minst två av de små partierna måste ge sitt stöd och minst ett av de största med fyra mandat, KD och V, måste ingå.

Nämnderna behöver inte utökas för att kommunfullmäktige ska kunna besluta att det nya styret får ta över presidieplatserna. Däremot kan det bli aktuellt att partier i valteknisk samverkan får insynsplatser genom att ledamöter från de styrande partierna lämnar sina poster.

– Det är inte rimligt att de ska ställa upp om de inte får något, säger Lena Wallentheim.

Hon berättar att om kommunfullmäktige ska kunna fatta beslut den 22 maj måste ärendet stå med på dagordningen som ska vara klar på torsdag om en vecka. Vilka partier som ingår i valteknisk samverkan måste också kunna meddelas. Det är inte lika bråttom att utse kandidater till olika poster, men det ska finnas ett framskrivet förslag före sammanträdet.

– Det är en bra ambition att vi gör det här så fort vi kan. Om vi märker att det absolut inte går finns det ett sammanträde till i juni, säger Lena Wallentheim.

– För både kommunen och organisationen är det bra att veta att det blir något nytt före sommaren. I höst blir det intensivt budgetarbete.

Lena Wallentheim berättar att M-företrädarna Lina Bengtsson och Stefan Larsson för några dagar sedan avslöjade att Frilagt skulle skriva om meddelandena i Dansbandets Messengergrupp – som visade att dialogen mellan M, KD och SD fortsatte efter att samarbetet officiellt spruckit. Hemliga möten hölls, det senaste den 20 april, en vecka efter att det stod klart att SD skulle fortsätta att styra på egen hand.

– Jag tyckte att det var jättebra att de berättade. Jag förstod ju att de var lite arga på oss när vi ville gå ut med ett minoritetsstyre med V och C. Både M och KD förstod att de riskerade att hamna utanför, säger Lena Wallentheim.

Hon hade redan tidigare trott att samarbetet fortsatt i någon form.

– Det var vad jag misstänkte för vi hade ställt allting på sin spets, säger hon.

– De fortsatte nog in i det sista att försöka rädda styret. Samtidigt pressade vi rätt hårt. Någonstans kom det till vägs ände.

Hon tror att SD lämnade ut meddelandena för att så splittring mellan M och S.

– De var väl lite hämndlystna. Men det nyttjar ingenting till utan sänker bara kommunens anseende, säger Lena Wallentheim som nu vill se framåt.

Berit Önell

Läs mer:

2023-04-27 SD anklagar M för fulspel – avledningsmanöver enligt M

2023-05-03 ”Dansbandet” fortsatte dialogen efter kommunstyrets kollaps

2023-05-03 Dansbandet en ny styrmodell på SD:s initiativ

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se