torsjö live vers2

SD anklagar M för fulspel – avledningsmanöver enligt M

SD anklagar M för fulspel – avledningsmanöver enligt M

SD i Hässleholm anklagar M för att ha svikit en hemlig uppgörelse mellan partierna.

– Det var de som föreslog att vi skulle fortsätta styra kommunen i minoritet, det kom inte från oss själva, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD).

Reaktionen kommer efter att det blivit känt att M och S inlett nya samtal om ett samarbete för att ta över kommunstyret från SD eftersom Hanna Nilsson inte avgått från posten som kommunstyrelsens ordförande. Nu avslöjar hon att hon och partikollegan Ulf Berggren, ordförande i tekniska nämnden, tänkt byta poster med varandra i sommar.

– Jag förstår att SD är frustrerade, det går ju inte deras väg. Därför försöker de misskreditera oss på det här sättet, säger kommunalrådet Lina Bengtsson (M).

SD-ledarna Hanna Nilsson och Ulf Berggren hävdar att de hade en hemlig uppgörelse med M och KD. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den politiska röran efter avslöjandena om Hanna Nilssons uttalanden på inspelningar från Oddvar Lönnerkrantz i Vittfarnas vikingaby fortsätter. Tal om torpeder mot en invånare som överklagat ett kommunalt beslut, löften om köp av vikingabyn och smutskastning av tjänstepersoner och politiker är några av ingredienserna. När M och KD fick inte gehör för sitt krav att Hanna Nilsson skulle avgå och inte ha några poster i kommunstyrelse och nämnder gick de vidare till övriga partier. Förhandlingarna strandade och SD deklarerade att de skulle fortsätta styra kommunen i minoritet med förhoppning om stöd av M och KD i frågor de redan var överens om.

Men efter protester från kommuninvånare påbörjades i måndags nya samtal mellan M och S om ett samarbete för att ta över makten.

– Döm till vår förvåning när vi under tisdagen den 25 april får veta att M nu åter igen tagit upp förhandlingen med S, detta utan att man tar med sig sin ständigt trogna partner KD och utan att man innan detta berättat något för SD som man faktiskt hade en uppgörelse med, skriver Hanna Nilsson och åtta andra ledande sverigedemokrater i ett pressmeddelande på torsdagen.

De hävdar att uppgörelsen kom till den 13 april då M och KD bjöd in SD till ett möte.

– M och KD bad oss i SD att vi skulle fortsätta styra i någon slags hybridlösning som de kallade det.

SD skulle då gå ut med att de fortsatte styra, men M och KD skulle ha kvar sina ordförandeposter och stötta utan att ingå i en majoritet.

Mötet hölls dagen innan SD gick ut med pressmeddelandet om att de skulle fortsätta styra i minoritet. Detta godkändes enligt SD skriftligen av Lina Bengtsson (M), Stefan Larsson (M), Christer Caesar (KD) och Simon Berneblad (KD). Frilagt har tagit del av konversationen via Messenger som visar att SD på fredagskvällen den 14 april klockan 18.23 meddelade “för information” att pressmeddelandet skulle ut under kvällen och bifogade det. Tre av de fyra från M och KD skrev kort ok och Simon Berneblad gjorde tummen upp. Därefter undrade Lina om det möjligen kunde läggas till att övriga förslag från M förkastats av S-blocket.

– Ja men det vet ju inte vi, för vi var inte med på mötena. Vi har bara utgått från det som stått i media, svarade SD.

Enligt SD innebar överenskommelsen även att samtliga tre partier skulle stänga dörren helt till S eftersom de hotat med att bilda ett minoritetsstyre med C och V. Förslaget från SD var istället att Lina Bengtsson och Hanna Nilsson skulle byta plats så att Lina Bengtsson blev kommunstyrelsens ordförande.

– Vi i SD konstaterar att M hellre släpper fram Lena Wallentheim som socialdemokratisk KSO i ett minoritetsstyre, än att Lina Bengtsson själv sitter som KSO med största makten i ett majoritetsstyre, skriver SD.

– SD accepterar inte Lina Bengtssons osanning till media, kommuninvånare och till oss i övriga partier. Inte heller accepterar vi att bli förda bakom ljuset på detta vis med osanning och fulspel från M.

Hanna Nilsson säger till Frilagt att SD känner sig lurade.

– Vi hade aldrig fått för oss att gå ut och säga att vi ska styra själva om vi inte haft stöd från M och KD, säger hon.

SD skulle, enligt Hanna Nilsson och Ulf Berggren, inte gått ut och sagt att de skulle fortsätta styra Hässleholms kommun om de inte haft stöd från M och KD. Foto: Berit Önell

Ulf Berggren säger att han är väldigt förvånad över agerandet från M.

– Vi sa till dem att om vi ska styra i minoritet får ni avsäga er era ordförandeposter. Det ville de inte. Vi äger inte dagordningen om de sitter kvar, säger han.

Hanna Nilsson beskriver uppgörelsen som att det inte skulle bli någon skillnad mot tidigare internt mellan SD, M och KD, bara utåt.

– Tanken var att vi skulle jobba mer ihop efter sommaren, säger hon.

Hon förklarar varför hon och Ulf Berggren kunde tänka sig att byta poster i sommar. Hon skulle då bli ordförande i tekniska nämnden och Ulf Berggren ta över som kommunstyrelsens ordförande.

– Då byter vi när vi själv vill, inte för att några demonstranter eller andra säger det, säger hon.

– Det hade mest varit för M:s och KD:s skull.

Ulf Berggren säger att det för honom inte var ett lätt beslut.

– Särskilt inte under den tiden som varit. Det var ett beslut som jag behövde mogna i. För mig är det en väldigt stor sak om jag skulle bli kommunstyrelsens ordförande. Jag trivs rätt bra i de roller jag har idag, säger han.

Hanna Nilsson tycker också att de har ett bra arbetssätt idag.

– Egentligen vill vi inte det här. Det funkar väldigt bra som vi jobbar. Det finns inget som jag gjort dåligt om vi bortser från att jag snackat skit hos Oddvar, säger hon.

De berättar att partierna arbetat gemensamt med budgeten.

– Hela planen för budgeten var klar, säger Ulf Berggren.

– Nu får de fortsätta med S. Vi får gå i opposition.

Lina Bengtsson säger att SD:s uppgifter inte stämmer.

– Det var inte vi som gick ut med att de skulle styra i minoritet. Vi sa till dem att vi inte kan ingå i en majoritet längre, men stötta i de sakfrågor som är i linje med vårt partis politik, säger hon.

Enligt Lina Bengtsson fanns det ingen uppgörelse med SD. Foto: Urban Önell

Hon förklarar att partierna gav varandra pressmeddelandena för kännedom.

– Jag hade synpunkter på något, men de ändrade inte det. Det var deras pressmeddelande, säger hon.

Är det inte konstigt att ni skulle ta del av pressmeddelanden i förväg?

– Inte jättekonstigt. Vi fick det bara en stund innan det gick ut.

Godkände ni det?

– Nej.

Hon förklarar varför M och KD inte ville avgå från ordförandeposterna.

– Om SD går med på det är egentligen ointressant. Vi är formellt valda på våra poster. Det är inte vi som gjort fel och bör avgå, om vi gör det ger vi SD ännu mer inflytande, säger hon.

Enligt Lina Bengtsson har ett närmare samarbete efter sommaren inte diskuterats.

– Det är önsketänkande från SD.

– Budgeten har vi pratat om framlänges och baklänges. Men de har sin och vi har vår budget.

Hon betonar åter att samtalen med S kommit till efter påtryckningar från allmänheten. M har heller aldrig sagt att man inte ska förhandla med S.

– Vi har sagt att vi är öppna för samtal med alla partier, men såg det inte som fruktbart att ta initiativet efter att förhandlingarna strandat.

Lina Bengtsson vill inte byta post med Hanna Nilsson eftersom det hade inneburit att de suttit i majoritet tillsammans.

– Därför säger vi nej. Vi säljer oss inte för att få KSO-posten.

Lina Bengtsson har inte fått någon information om att Hanna Nilsson och Ulf Berggren planerat att byta poster med varandra i sommar. Hon anser inte heller att det förändrar någonting.

– Inte om hon ska vara ordförande i tekniska nämnden. Vi har sagt att hon inte skulle ha någon ledande post.

Däremot skulle M kunna acceptera Ulf Berggren som kommunstyrelsens ordförande.

– Det pratade vi om i ett tidigt skede, säger Lina Bengtsson.

Men nu är allt för sent.

– Samarbete med SD är inte ett alternativ längre, det har gått för långt, säger Lina Bengtsson.

– Nu kör vi på samtalen med S och hoppas komma fram till en lösning.

Sent på torsdagseftermiddagen kommer ett pressmeddelande från M om SD:s “diverse anklagelser mot Moderaternas hantering av den politiska krisen som Sverigedemokraterna själva förorsakat”.

– Moderaterna har lämnat valrörelsen och vet vilket ansvar som följer med att styra en kommun.

– Sverigedemokraterna har genom sitt agerande, eller brist på detsamma, prioriterat en person framför en hel kommun.

M förklarar att de och många medborgare förväntar sig besked från SD om hur de avser att återfå sitt förtroende.

– Att gå till attack och anklaga andra partier för att fara med osanning, är inte klädsamt. Det bör snarare tolkas som ett klassiskt försök till en avledningsmanöver, skriver M.

Pressmeddelandet betonar också att SD:s ställning som största parti inte medför varken tolkningsföreträde eller politisk handlingsfrihet, såvida man inte har egen majoritet.

Berit Önell

Läs mer:

2023-04-25 Efter allmänhetens protester: Nya samtal mellan S och M

2023-04-26: Lena Wallentheim: ”Så här kan vi inte ha det”

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se