torsjö live vers2

Rättegång om mordförsök på Skolgatan inledd – i säkerhetssal i Göteborg

Rättegång om mordförsök på Skolgatan inledd – i säkerhetssal i Göteborg

Två tonåringar från Helsingborgsområdet poserade på bild med en automatkarbin av typen Kalashnikov innan de tog taxi från Mala till Skolgatan i Hässleholm där de sköt flera skott mot tre personer i syfte att döda. En ung man skadades livshotande. Ytterligare tre personer som befann sig i närheten utsattes för livsfara.

Rättegången mot nio personer, åtta män och en kvinna, som misstänks för olika grad av inblandning i skjutningen natten till den 3 oktober 2022 inleddes på torsdagen i en säkerhetssal i Göteborgs tingsrätt. Tolv rättegångsdagar är planerade, den sista den 9 juni.

Händelsen är enligt polis och åklagare en del av den konflikt mellan två konkurrerande kriminella nätverk i Hässleholm som ledde till flera skjutningar och sprängningar under 2022. Natten efter dådet kunde blodspåren från den skadade mannen följas på Skolgatan och Andra Avenyen. Han träffades i låret och fick knävecksartären söndertrasad, vilket var livshotande eftersom han förlorade mycket blod.

Blodspåren efter skjutningen syntes på gatan utanför Kyrkskolan.
Blodspåren från den skadade mannen var tydliga på gatan utanför Kyrkskolan dagen efter skjutningen. Foto: Jonathan Önell

Fem personer är åtalade för anstiftan till mordförsök. De ska ha påverkat de två, 17 och 18 år gamla, som höll i vapnet att försöka döda de tre som fick skotten riktade emot sig samt ytterligare två personer i ett konkurrerande kriminellt nätverk. Tre av anstiftarna ska dessutom ha anskaffat och förberett automatkarbinen med tillhörande ammunition. Tillsammans med två av de andra åtalade ska de ha försett de två tonåringarna med en bild på personer inom nätverket, anvisat lämplig plats för skjutningen, gett instruktioner om hur vapnet skulle användas, organiserat resan och betalt taxin. En kvinna har hjälpt till att organisera dådet, bland annat genom att ordna tillgång till en lägenhet i Mala och boka och betala hotellrum i Åhus till sig själv och två av anstiftarna.

Skjutningen skedde så nära polishuset i Hässleholm att tjänstgörande poliser hörde den. Det bidrog till att de två misstänkta för mordförsöket snabbt kunde gripas. De fastnade på flera övervakningskameror, bland annat polishusets. De lämnade också en hel del spår efter sig, bland annat blodiga kläder som slängdes i en soptunna och en kompost. DNA-spår kunde därför kopplas till dem. Polisen har också kunnat läsa konversationer i de misstänktas telefoner där det talats om både vapnet och vilka personer som skulle angripas.

De misstänkta poserade före dådet med automatvapnet på både bild och film.
De misstänkta poserade före dådet med automatvapnet på både bild och film. Foto ur förundersökningen

Fyra personer åtalas för grovt vapenbrott på grund av att de olovligen innehaft och hanterat automatkarbinen av typen Kalashnikov och märket Zastava. Det är de två misstänkta för mordförsöket samt en 17-åring och en 23-åring som också åtalats för anstiftan. Enligt kammaråklagare Marie-Louise Holmberg har vapnet varit av särskilt farlig beskaffenhet eftersom det är en automatkarbin av militär karaktär med mycket kraftig eldkraft och stor patronkapacitet. Dessutom har det hanterats i en kriminell miljö.

De två som misstänks för mordförsöket åtalas också för framkallande av fara för annan eftersom de oavsiktligt utsatte tre personer som råkade befinna sig inom skottsektorn för livsfara eller fara för svår kroppsskada.

Berit Önell

Läs mer:

2023-02-22 Snart åtal: Åtta misstänkta och sex offer i skjutning på Skolgatan

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se