Gruppen-3a-328x120

Snart åtal: Åtta misstänkta och sex offer i skjutning på Skolgatan

Snart åtal: Åtta misstänkta och sex offer i skjutning på Skolgatan

Utredningen om skjutningen på Skolgatan i Hässleholm i höstas närmar sig nu sitt slut. På onsdagen omhäktades en 25-årig man som misstänks för anstiftan av försök till mord. Fem andra personer medgav förlängd häktning. Totalt är åtta personer häktade, varav fyra minderåriga, och sex personer är målsägande. Åklagaren Johan Eriksson räknar med att de sista tekniska analyserna ska vara klara i nästa vecka. Åtal kan preliminärt väckas under den första halvan av april.

Den skottskadade mannens blodspår visade hur han hade korsat Andra Avenyen. Foto: Jonathan Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

En ung man träffades och skadades av skott från ett kraftigt automatvapen på Skolgatan i Hässleholm natten till den 3 oktober. Blodspåren kunde följas längs gatan.

– Han blev allvarligt skadad och hade dött om inte polis på plats hade räddat livet på honom. Det var en massiv blödning, säger Johan Eriksson.

Två andra personer var i sällskap med mannen som skottskadades och enligt åklagaren i den direkta farozonen, men träffades inte. De tre andra offren bor vid brottsplatsen på Skolgatan. De har nyligen tillkommit i utredningen och Hässleholms tingsrätt tilldelade dem målsägandebiträden under tisdagen. Brottsrubriceringen är framkallande av fara för annan.

– De har bara befunnit sig i sina hem men var inom skottsektorn, säger Johan Eriksson.

En av de två häktade som misstänks för försök till mord i tre fall samt grovt vapenbrott är bara 16 år gammal, men fyller 17 inom kort. Den andre är 18 år gammal. Båda har adress i Helsingborgstrakten.

Ett par månader efter dådet häktades tre misstänkta till. Två män, en 16-åring från Helsingborg och en 24-åring från Hässleholm för anstiftan av försök till mord och en 23-årig kvinna från en ort i Hässleholms kommun för medhjälp till försök till mord. Senare häktades en 24-årig man, bosatt i Hässleholm, för anstiftan av försök till mord samt grovt vapenbrott. I förra veckan häktades ytterligare två unga män från Hässleholms kommun, 17 respektive 18 år gamla. 18-åringen misstänks för anstiftan, alternativt medhjälp till försök till mord medan 17-åringen enbart misstänks för anstiftan. Häktningstiden för de två sistnämnda sträcker sig nu till den 2 mars och för de övriga till den 7 mars.

Kammaråklagare Johan Eriksson. Foto: Berit Önell

25-åringen som på onsdagen ställdes inför häktningsdomaren motsatte sig fortsatt häktning. Men tingsrätten instämde i åklagarens bedömning att misstankegrunden kvarstår och att det finns risk att han både påverkar utredningen och fortsätter med brottslig verksamhet.

I sin framställan om förlängd åtalstid berättar Johan Eriksson att förundersökningen snart är klar.

– Det som återstår är några kvarvarande vittnesförhör samt de sista analyserna från NFC som de lovat ska komma nästa vecka, skriver han.

Han förklarar också att slutförhör med samtliga misstänkta samt påbörjande av slutdelgivning kommer att påbörjas inom den begärda häktningsperioden. Men med tanke på det mycket omfattande utredningsmaterialet bedömer han att åtal ändå dröjer lite och preliminärt kan väckas under första halvan av april.

Berit Önell

Läs mer:

2022-10-03 Misstänkta för skjutning greps inom en timme

2022-11-17 Häktad för tre mordförsök på Skolgatan

2022-12-02 16 häktade i gängkriget i Hässleholm

2023-01-09 Unga får stanna i häkte mer än tre månader för skjutning

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se