torsjö live vers2

Unga får stanna i häkte mer än tre månader för skjutning

Unga får stanna i häkte mer än tre månader för skjutning

Det finns synnerliga skäl att överskrida gränsen på tre månaders häktning för unga, anser Hässleholms tingsrätt. De två unga män som misstänks för mordförsök i tre fall och grovt vapenbrott efter skjutningen på Skolgatan i Hässleholm den 3 oktober får därför vara inlåsta ett tag till medan åklagaren slutför utredningen. Ytterligare tre personer är misstänkta för delaktighet i händelsen, varav en under 18 år.

Den skottskadade mannen lämnade blodspår efter sig på Andra Avenyen. Foto: Jonathan Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Efter flera års kritik mot långa häktningstider i Sverige från bland andra FN:s kommitté för mänskliga rättigheter ändrades reglerna den 1 juli 2021. En tidsfrist på tre månader för unga under 18 år och nio månader för övriga infördes. Men den är inte absolut utan kan överskridas om det finns synnerliga skäl. Synnerliga skäl gäller för övrigt för att omyndiga överhuvudtaget ska häktas.

Kammaråklagare Marie-Louise Holmberg begärde i förra veckan förlängd häktningstid för de misstänkta männen från Helsingborg som båda var under 18 år när skotten avlossades och en ung man skadades. Den ene av de misstänkte har nu hunnit fylla 18 år. Den andre är 16.

För att få överskrida tidsfristen, vilket skulle ha skett den 5 januari, måste åklagaren presentera en särskild motivering och en tidsplan för den fortsatta utredningen. Marie-Louise Holmberg berättar att hon fick göra detta bakom stängda dörrar vid onsdagens förhandling och därför inte vill gå in på några detaljer.

– Men jag fick redovisa hur utredningen bedrivits och hur det ser ut framåt. Tingsrätten har bedömt hur allvarlig brottsligheten är och om utredningen bedrivits tillräckligt skyndsamt, förklarar hon.

Bedömningen blev alltså att det finns synnerliga skäl för fortsatt häktning.

– Med hänvisning till att det rör sig om grov kriminalitet, med ett potentiellt mycket högt straffvärde, samt de utredningssvårigheter som finns i ärendet, anser tingsrätten att det finns synnerliga skäl för att överskrida fristen, skriver tingsrätten i sitt beslut.

Domstolens slutsats blir att skälen för häktning och angivna restriktioner uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär.

Hässleholms tingsrätt bedömde att det fanns synnerliga skäl för fortsatt häktning för de unga misstänkta. Foto: Berit Önell

Marie-Louise Holmberg skriver i sin omhäktningsframställan att det som återstår i utredningen främst är ytterligare förhör, tekniska undersökningar och annan analys av telefonmaterial och kameraövervakning.

Hon fick nu två veckor till på sig att väcka åtal, till den 18 januari, men kan redan nu säga att det inte kommer att räcka.

– Vi kommer att behöva ytterligare tid. Det är en omfattande utredning, säger hon.

Hur lång tid vet hon inte, men gör ett försök till uppskattning.

– Ett beslut i åtalsfrågan kan komma under tidig vår, säger hon.

Kanske tidsfristen för häktning därmed inte behöver överskridas för den andre 16-åringen, också han från Helsingborg, som häktades den 2 december. Han är tillsammans med en hässleholmare, nyss fyllda 25 år, misstänkt för anstiftan till mord på Skolgatan. En nu 24-årig kvinna är misstänkt för medhjälp till mordförsök.

Berit Önell

Läs mer:

2022-10-03 Misstänkta för skjutning greps inom en timme

2022-10-05 Två unga häktade för skjutningen

2022-11-17 Häktad för tre mordförsök på Skolgatan

2022-12-02 16 häktade i gängkriget i Hässleholm

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se