torsjö live vers2

Två unga häktade för skjutningen

Två unga häktade för skjutningen

Hässleholms tingsrätt häktade på onsdagen de två ungdomar, 16 och 17 år gamla, som misstänks för att ha skjutit en man i 20-årsåldern på Skolgatan i Hässleholm natten till måndagen.

De är nu häktade i två veckor, men åklagaren Marie-Louise Holmberg tror inte att den tiden räcker för att väcka åtal.

– Det är en omfattande utredning, säger hon till Frilagt.

Hässleholms tingsrätt beslöt att häkta de båda tonårspojkar som misstänks för skjutningen på Skolgatan. Foto: Berit Önell

De båda pojkarna, som är bosatta i Helsingborgstrakten, är på sannolika skäl misstänkta för försök till mord den 3 oktober och grovt vapenbrott under tiden 2-3 oktober. Brotten ska ha skett tillsammans och i samförstånd. De nekade i inledningen av häktningsförhandlingen till brott och motsatte sig häktning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Båda förekommer i belastningsregistret. 17-åringen, som fyller 18 i år, har en så kallad straffvarning från 2020, då han var 15 år, för olovlig körning och ringa narkotikabrott.

16-åringen dömdes så sent som för en månad sedan till ungdomsvård för penningtvättsbrott, ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning. I mars fick han en straffvarning för ringa narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

De misstänkta och deras försvarsadvokater deltog i förhandlingarna via videolänk från häktet i Kristianstad.

Båda nekade till brott och motsatte sig häktning.

Tingsrätten höll med Marie-Louise Holmberg om häktningsskälen. Bedömningen var att det finns risk att de misstänkta undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. För det grova vapenbrottet är påföljden dessutom minst två års fängelse. Det finns också synnerliga skäl att häkta dem, trots deras unga ålder. Det är enligt bedömningen uppenbart att annan betryggande övervakning inte kan ordnas.

Åklagaren fick tillstånd att ålägga de häktade restriktioner i kontakten med omvärlden.

Åtal ska vara väckt senast den 19 oktober.

– Jag tror inte att utredningen blir klar tills dess, men eftersom det är så unga personer brukar vi inte begära häktning för en månad direkt, säger Marie-Louise Holmberg.

Nu blir istället häktningsskälen omprövade efter två veckor, om hon begär att de ska stanna längre i häktet.

Den tekniska utredningen fortsätter och analyssvar från Nationellt forensiskt centrum väntas in, vittnesförhör ska hållas med mera.

Marie-Louise Holmberg vill inte idag uttala sig om det kan finnas fler misstänkta gärningsmän eller målsäganden.

– Vi är på dag två. Men jag kan konstatera att tingsrätten tyckte att det fanns sannolika skäl och det är ju den högre misstankegraden, säger hon.

Hon kommenterar inte heller vilken eventuell anknytning de misstänkta har till Hässleholm eller varför de befann sig här.

Berit Önell

Läs mer:

2022-10-04 Misstänkta för skjutningen fortsatt anhållna


Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se