logga-ligg-tjock

Hållbarhet inget för köksfläkten?

Hållbarhet inget för köksfläkten?

Författaren och kulturjournalisten Gay Glans är bördig från Tyringe.

KRÖNIKA. Mobilen ringde och jag svarade med: Glans.

– Ja hej! Det gäller er trasiga köksfläkt.

– Just det, bra att du ringer.

– Filmen du skickade visar att fläkten är okej men att belysningen bara blinkar till som hastigast när du drar ut fläktvagnen.

– Precis. Då har du identifierat problemet förstår jag?

– Det är en liten komponent som är trasig, svarade serviceteknikern. Nu något avmätt.

– Okej, svarade jag osäkert till följd av hans återhållsamhet: Då är det en billig manöver hoppas jag. Nuförtiden måste man ju hålla igen på det mesta.

– Jo, visst är det så.

– När kan du komma? Och höll jag på att glömma, vad kostar det?

– Nja, ett litet problem har dykt upp.

Vad då ”nja litet problem”, hann jag tänka innan han fortsatte:

– Fläkten installerades när er bostadsrätt byggdes och det är ju ett tag sedan.

– Snart tio år sedan, insköt jag när han gjorde en kort paus.

– Dessvärre ingår fläkten inte längre i vårt sortimentet.

– Jasså, men reservdelar har ni väl?

– Tyvärr. De tillverkas inte längre.

– Aj som satan. Ursäkta svordomen, den sitter kvar sen barnsben.

– Ha! Ha! Ingen fara.

– Vad gör vi då?

– Det finns inte så många alternativ är jag rädd.

– Du menar att vi måste köpa en ny fläkt.

– Det blir nog så.

– Ajdå. Den går ju så tyst och min fru tycker den passar utmärkt i vårt kök.

– Men vi har andra utmärkta designfläktar.

Jag nämnde mina fläktproblem för min äldre bror Thony, som köpte sin första transistorradio 1963 för 350 kr. Pengar han tjänade under sommarlovets arbete på Konsum i Tyringe. I många år följde radion med honom till hans arbete som fabriksarbetare på Beckman och Nilsson som låg inklämt mellan Finjavägen och Svartevadsbäcken i närheten av centrum. Först långt in på 70-talet ersatte han den. Inte för att den var trasig och inte gick att reparera. Som fabriksarbetare hade han råd att uppgradera sitt ljudsystem.

Men det var då det. Jag borde givetvis insett att fläkttillverkaren har intresse av fläkten havererar efter några år. Nödvändigt för att BNP inte skall sjunka ner under källargolvet även om det stämmer dåligt överens med nödvändiga klimatmål.

Jag läser:”Du kan inte massproducera mode eller konsumera hållbart så som världen är skapad i dag. Det är en av många anledningar till att vi kommer att behöva en systemförändring”. Ett i mitt tycke insiktsfullt inlägg från Greta Thunberg. Den unga kvinnan som representerar miljontals ungdomar över hela världen. Unga som samtliga svenska riksdagspartier negligerade i valrörelsen. Som om de ungas klimatångest inte existerar i sinnevärlden.

Jag avslutade samtalet med den trevlige serviceteknikern med att tacka och förklara att jag inte anklagade honom på något vis.

– Nej, nej, svarade han, det förstår jag.

Än har jag inte gett upp hoppet om vår köksfläkt. Om jag låter min svåger montera en ljusramp under fläkten och ansluter den till kontakten intill kan den säkert fungera ett bra tag till. Om nu inte tillverkaren har gömt ett chip som inom en snar framtid ger fläkten order om att haverera för gott.

Gay Glans

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se