logga-ligg-tjock

SD-lett majoritetsstyre klart – vallöftena förhandlingsbara

SD-lett majoritetsstyre klart – vallöftena förhandlingsbara

Hanna Nilsson (SD) blir kommunstyrelsens ordförande i den nya majoritet som ska styra Hässleholm de närmaste fyra åren. Lina Bengtsson (M) blir förste vice ordförande. Den tredje parten i koalitionen är KD.

– Vi gör inget utan att fråga Christer Caesar, säger Hanna Nilsson vid onsdagsmorgonens presskonferens.

Det kommande styret lovar oförändrad skatt. Men tuffa tider med sparkrav väntar och allt som inte är lagstadgat, vallöften eller ej, är förhandlingsbart i budgetöverläggningarna som nu inleds.

Hässleholms kommun ska styras av en koalition mellan SD, M och KD, från vänster Lina Bengtsson (M), Christer Caesar (KD) och Hanna Nilsson (SD).

Hanna Nilsson och Lina Bengtsson väntas alltså få två av kommunalrådsposterna när kommunfullmäktige utser ny kommunledning den 17 oktober. Det tredje kommunalrådet ska företräda oppositionen där S är största parti och Lena Wallentheim idag innehar uppdraget.

Hanna Nilsson, Lina Bengtsson och Christer Caesar berättar vid presskonferensen om några veckor med många och långa förhandlingar och diskussioner. De beskriver samtalen som goda, enligt Lina Bengtsson över förväntan.

– Nu har vi ett majoritetsstyre som vi kan presentera, säger Hanna Nilsson.

De tre är överens om att en majoritet är nödvändig för att kunna fatta beslut.

Christer Caesar är stark förespråkare av majoritetsstyre efter åtta års erfarenhet av att vara en del av ett minoritetsstyre.

– Med ett minoritetsstyre vet man inte vad som gäller, säger Christer Caesar.

– Vi har också förstått det när vi pratat med både tjänstepersoner och allmänheten att det är viktigt för dem, säger Lina Bengtsson.

– Önskemålet om en majoritet har varit så starkt för så många, även från våra politiska motståndare, säger hon.

För henne var det dock inte självklart att SD, som sedan 2018 är största parti och nu fick nära 30 procent av rösterna i kommunvalet, skulle få ordförandeposten.

– Det har vi diskuterat en hel del. Men vi respekterar valresultatet, säger Lina Bengtsson.

De är överens om att stora utmaningar väntar.

– Ett majoritetsstyre är det som kommer att behövas. Det blir tuffa tider, säger Hanna Nilsson.

Som Frilagt tidigare berättat väntas ökade pensionskostnader på cirka 130 miljoner kronor 2023 och 150 miljoner 2024. Orsakerna är inflationen och ett nytt pensionsavtal för alla kommuner. Därutöver tillkommer de allmänna kostnadsökningarna på drivmedel, livsmedel med mera.

Men majoritetspartierna har inte enats om hur detta ska lösas.

– Vi är överens om att kärnverksamheterna ska prioriteras, säger Lina Bengtsson.

Med det menar hon främst skola, vård och omsorg. Sedan lägger hon till att det handlar om allt som är lagstadgat. Men det är mycket av kommunens verksamhet som inte är direkt lagstadgad, bland annat på kultur- och fritidsområdet. Ingen vill dock svara på vad som ska prioriteras ner.

– Vi måste se till att kärnverksamheterna fungerar och fungerar bra, säger Hanna Nilsson.

Kärnverksamheterna och det som är lagstadgat måste prioriteras. Vad som i övrigt kan göras vill varken Hanna Nilsson (SD), till vänster, eller Lina Bengtsson (M) säga något om i dagsläget.

Hon kan inte lova att uppfylla vallöftena om att Sösdala simhall öppnas eller att alla byskolor bevaras, men kommer att arbeta för det.

– Vi kommer att jobba stenhårt för våra frågor, men vi måste också hitta en bra medelväg där alla är nöjda, säger hon, men tillägger att alla inte kommer att vara lika nöjda.

Hon förklarar att hon inte tycker att det hade varit seriöst att säga mer i nuläget.

– Det finns frågor som M och KD drivit också och där vi inte är överens. Vi får hitta varandra. Utifrån våra diskussioner känns det som att inget är omöjligt. Alla har inställningen att göra det som är bäst för Hässleholm, säger hon.

– Vi är tre partier som ska hitta en väg framåt, säger Lina Bengtsson.

Hanna Nilsson anser att kommunen växt mycket på områden som inte måste vara kommunens ansvar, men vill inte ge några exempel.

Christer Caesar konstaterar att alla tre berättat vad som är viktigt för dem, men att det inte går att bestämma något förrän man sett siffrorna. Ändå kunde de enas om att styra tillsammans.

– Vi var tvungna att vara överens inför budgetberedningen. Annars blir det besvärligt för tjjänstepersonerna, om de inte vet vilka som ska samarbeta, säger Christer Caesar.

– Vi är överens om de stora dragen, sedan kommer detaljerna i budgeten, säger Lina Bengtsson.

Det kan bli tal om personalneddragningar inom kommunens verksamheter.

– Så kan det bli. Men jag tror att de förstår det om det är vettiga beslut och man inser att pengarna inte räcker för allt, säger Christer Caesar.

– Det blir inte guld och gröna skogar, säger Lina Bengtsson.

Nu är de överens om att styra kommunen tillsammans och om att inte höja skatten. Mycket mer säger de inte innan budgetberedningen är klar.

Hanna Nilsson förklarar att SD aldrig tidigare heller lagt in skattehöjningar i sina budgetar. Däremot har de föreslagit att många satsningar ska finansieras genom minskning av så kallade invandringsrelaterade kostnader som de inte haft makt över.

– Nu får vi tack och lov en regering som kommer att ge mycket bättre förutsättningar till kommunerna, säger Hanna Nilsson.

Hon konstaterar dock att SD nu kommer att sitta i ett styre tillsammans med partier med andra uppfattningar.

– Vi måste jämka med andra, säger hon.

För både henne och Lina Bengtsson är det nytt att sitta i styrande position. Christer Caesars parti har däremot ingått i den styrande minoriteten i åtta år, även om han själv inte varit kommunalråd.

– Vi har haft mycket nytta av Christers erfarenheter, säger Hanna Nilsson.

Han kommer att vara ledamot i kommunstyrelsen och få fortsatt stort inflytande i koalitionen med M och SD.

Lina säger att alla tre kommer att stämma av med varandra innan de fattar några beslut.

– Det är viktigt att prata med varandra och respektera varandra, säger hon.

Hon betonar att det nu handlar om två tuffa år för att klara pensionsavtalen. Situationen kommer att vara likartad i kommuner i hela landet.

– Sedan kommer det förhoppningsvis att lätta. Vi ska ha en långsiktig plan och visa vad vi vill satsa på så småningom. Vi har framtidstro, säger Hanna Nilsson.

Lina Bengtsson instämmer och säger att kommunen har goda förutsättningar inför framtiden.

– Vi har helt otroliga möjligheter med kommunikationer, naturen med mera.

Direkt efter presskonferensen börjar arbetet med budgeten. Budgetberedningen väntas vara klar om två-tre veckor.

Text och foto: Berit Önell

Läs mer:

2022-09-29 Sparkrav väntar: Kommunens pensionskostnader ökar kraftigt

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se