torsjö live vers2

Häktad för tre mordförsök på Skolgatan

Häktad för tre mordförsök på Skolgatan

Det var inte en person utan tre som utsattes för beskjutning på Skolgatan i Hässleholm natten till den 3 oktober. En av de två häktade ungdomarna, en 16-årig pojke, omhäktades därför på onsdagen som misstänkt för tre försök till mord. Den misstänkte 17-åringen medgav förlängd häktningstid utifrån de tidigare misstankarna om ett mordförsök samt grovt vapenbrott. Åklagaren vill inte avslöja om även han är misstänkt för tre fall.

En man i 20-årsåldern blev allvarligt skadad vid skjutningen. De två andra offren var i sällskap med honom, men blev inte skadade.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Skjutningen skedde i korsningen Skolgatan-Andra Avenyen. Foto: Jonathan Önell

De båda misstänkta greps inom en timme efter händelsen, men inte förrän nu blir det alltså känt att det finns tre målsägande.

På onsdagen var kammaråklagare Marie-Louise Holmberg tvungen att antingen begära förlängd häktningstid eller väcka åtal i målet. 17-åringen accepterade att sitta häktad i två veckor till och därför behövdes ingen ny häktningsförhandling mot honom. 16-åringen däremot motsatte sig ytterligare häktning och förhandling hölls i Hässleholms tingsrätt, till största del bakom stängda dörrar. Åklagaren begärde då att han skulle häktas “för försök till mord, tillsammans och i samförstånd med annan avseende ytterligare två målsäganden”.

Formuleringen låter som att båda är misstänkta för alla tre mordförsöken.

– Det andre misstänkte medgav häktning utan förhandling och då prövades inte dessa mot honom. Han kan ändå vara misstänkt, men jag vill ändå helst inte säga något om det, förklarar Marie-Louise Holmberg.

Hon vill inte heller säga om de två målsägande som tillkommit är i samma ålder som den skadade.

– Åldern hos målsägande går jag av princip aldrig in på. De har målsägandebiträde som är förordnade och de får svara i så fall, säger hon.

Hässleholms tingsrätt meddelar dock att beslut om målsägandebiträde inte är offentliga.

Den skottskadade mannen korsade av allt att döma Andra Avenyen vid Kyrkskolan. Foto: Jonathan Önell

Marie-Louise Holmberg säger att utredningen går framåt, men behöver ytterligare tid. Orsaken är bland annat att provsvar från Nationellt forensiskt centrum dröjer, men också att många andra utredningsåtgärder krävs.

– Vi arbetar brett och jag bedömer att det kommer att bli en robust utredning som presenteras, säger hon.

När den blir klar kan hon inte säga idag.

– Vid den här typen av brott brukar det ta några månader. Det är väldigt, väldigt allvarliga brott som skett i centrala Hässleholm, säger hon och menar att det därmed ställs extra höga krav på utredningen.

Hon berättar fortfarande inte varför de båda unga männen från Helsingborg befann sig i Hässleholm.

– En viss bild har vi fått av det, utan att gå in på det närmare, säger hon.

Tingsrätten instämde vid onsdagens förhandling i att det fortfarande finns synnerliga skäl för häktning trots 16-åringens låga ålder och beviljade två veckor till. Bedömningen är att betryggande övervakning inte kan ordnas på annat sätt. Det finns också risk att han undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar sakens utredning och för grovt vapenbrott är minimistraffet två års fängelse, vilket i princip innebär obligatorisk häktning.

Hårda restriktioner gäller fortsatt för de misstänkta. De får inte placeras tillsammans med andra intagna, inte vistas i gemensamhet, ta emot besök, ha förbindelser med andra genom elektronisk kommunikation och inte heller sända och ta emot försändelser.

Berit Önell

Läs mer:

2022-10-03 Ung man skjuten i centrala Hässleholm – två anhållna

2022-10-03 Misstänkta för skjutning greps inom en timme

2022-10-05 Två unga häktade för skjutningen

2022-11-02 Omhäktade för skott på Skolgatan

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se