torsjö live vers2

Besvikna kommentarer från SD och KD om nya styret

Besvikna kommentarer från SD och KD om nya styret

Både SD och KD skrev besvikna kommentarer på sociala medier efter att M och S presenterat sitt planerade gemensamma styre för Hässleholms kommun. SD Hässleholm påstår på sin Facebooksida felaktigt att Moderaterna gått ihop med Vänsterpartiet samtidigt som de kallar sig sanningssägare.

KD:s Simon Berneblad är inte heller nöjd, men mer dämpad på sin Facebooksida.

– Det har varit många turer fram och tillbaka och personligen känns det skönt att det åtminstone fick ett slut, även om slutet i fråga inte är något som jag egentligen föredrar, skriver han.

SD Hässleholm har publicerat ett inlägg med en bild med stor rubrik: “Moderaterna sviker sina väljare och går ihop med Vänsterpartiet i Hässleholm”. Med mindre text står det: “Sverigedemokraterna står fortsatt starka och håller sina löften till alla sina väljare”.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I inlägget förklarar SD Hässleholm att det nu är ett totalt rött styre som kommer att styra Hässleholms kommun.

SD påstår på sin facebooksida att M gått ihop med V, vilket inte stämmer.
SD påstår på sin facebooksida att M gått ihop med V, vilket inte stämmer.

Men detta är inte sant eftersom det är M och S som ska styra tillsammans. M har inte heller gått ihop med Vänsterpartiet. V är ett av fyra partier som ingått en valteknisk samverkan med S och M. Det betyder enbart att de lovat rösta för ett minoritetsstyre med S och M i kommunfullmäktige den 22 maj och där även godkänna de nya ordförandena i nämnderna som styret föreslår. Varken V eller övriga stödpartier, L, C och MP, har deltagit i politiska diskussioner. Det finns inget avtal med politiska överenskommelser som Tidöavtalet på riksplanet.

SD hävdar att det är de som ska se till att sanningen kommer fram.

– Vi i SD Hässleholm har alltid varit sanningssägare och stått upp för det vi tror på och vill berätta det som övriga partier vill gömma för er kommuninvånare, skriver partiet.

Som avslutning välkomnar SD moderata väljare som tappat hoppet.

Hanna Nilsson hävdar på sin Facebooksida att hon tre gånger erbjudit sig att avgå.

Hanna Nilsson.
Hanna Nilsson (SD).

– M valde S och V framför KD och SD ändå, skriver hon.

Hon förklarar att det nu är slut på hyckleriet.

– Som fria i opposition kommer vi inte backa för att låta kommuninvånarna få veta vad som faktiskt sker bakom kulisserna, skriver hon.

Moderaternas gruppledare Lina Bengtsson kommenterar det på Moderaterna Hässleholms Facebooksida efter att ha informerat om hur det nya styret tagit form.

Kommunalrådet Lina Bengtsson (M).
Lina Bengtsson (M).

– SD fortsätter att gå ut i media om att de sagt att Ulf Berggren skulle bli KSO och att M har tackat nej till detta. Det var något som dök upp när SD förstod att vi förde seriösa samtal med S. Innan dess har vi pratat med dem under två månaders tid och då har det varit helt uteslutet att Hanna skulle avgå, skriver hon.

Simon Berneblad konstaterar att beslutet från M och S innebär att KD kommer att gå i opposition. Han berättar att han försökte få ett samarbete mellan M, KD, L och C samt eventuellt FV.

– Alliansen är ett varumärke som få fortfarande vill känna till, men som åtminstone står upp för borgerlig politik, vilket jag är övertygad om att Hässleholms kommun behöver, skriver han och beklagar att förslaget stötte på patrull redan i det interna skedet.

Simon Berneblad.
Simon Berneblad (KD).

Simon Berneblad anser inte att det är optimalt med ett styre där båda parter får ge och ta väldigt mycket.

– Det urholkar på något sätt det man gått till val på och de värderingar som varje parti står bakom. Samtidigt förstår jag att två statsbärande partier gärna ser ansvarstagandet som en prioritering – men att ta ansvar kommer också med konsekvenser och jag är orolig att de konsekvenserna blir tre förlorade år i status quo, skriver han.

Han önskar alla partier lycka till.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se