Gruppen-3a-328x120

Virtuell utställning visas i Tyringes offentliga miljöer

Virtuell utställning visas i Tyringes offentliga miljöer

Tyringe konstförening står som värd för en ny virtuell konstutställning.

– Det här är en unik grej, säger Kerstin Frost i föreningens styrelse. Vi hoppas att så många som möjligt ska få glädje av att ta del av den här utställningen.

Vernissage på Tyringe bibliotek blir det på lördag den 20 maj klockan 14. Men det är inte där som konsten visas – utan på tio utvalda platser i samhället. Utställningen pågår samtidigt i omkring hälften av Sveriges kommuner.

För att ta del av utställningen behövs en fulladdad mobiltelefon och promenadskor. När man laddat ner en app blir utställningen tillgänglig. En karta visar vilka platserna som måste sökas upp för att de tio virtuella konstverken ska bli åtkomliga.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Ett virtuellt ordmoln skapas när deltagarna interagerar med ett av konstverken.
Ett virtuellt ordmoln skapas när publiken interagerar med ett av konstverken.

Kerstin Frost kan redan på förhand berätta att torget i Tyringe och Å-parken är två aktuella visningsrum. För den som inte är så tekniskt bevandrad finns hjälp att få, så att man kan ladda ner appen, i samband med vernissagen. Det går även bra att ladda ner den i förväg. Annars är utställningen öppen när som helst för alla intresserade.

– Men för att tekniken ska fungera krävs att det är dagsljus, påpekar Kerstin Frost. Man måste också ut och röra på sig, och gå till de aktuella platserna.

Utställningen använder en liknande teknik som mobilspelet Pokemon Go, men med ett mer konstnärligt syfte. Kerstin Frost hävdar att även om ungdomar är mer hemma i den digitala världen än äldre så ska det inte ses som ett problem, snarare tvärtom.

– Ibland är det härligt med teknik, säger hon. Det här är för alla generationer och jag kan tycka att det bara är kul om man också kan agera ihop.

-- Ibland är det härligt med teknik, säger Kerstin Frost, till vänster, på bilden tillsammans med Pirjo Månsson.
— Ibland är det härligt med teknik, säger Kerstin Frost, till vänster, på bilden tillsammans med Pirjo Månsson. Foto: Lennart Frost

Det är en tydlig, bakomliggande tanke med utställningen att på ett fantasifullt och lekfullt sätt försöka skapa och återuppliva offentliga mötesplatser, där en del kanske rentav är mer eller mindre bortglömda. Kerstin Frost nämner det gamla friluftsbadet i Tyringe som ett exempel. Där finns numera inte ett spår av den anläggningen, utan bara en anonym gräsplätt.

I motsats till tavlor och skulpturer på en vanlig utställning som är fast installerade går det att interagera med de virtuella konstverken. Det man kan få vara med om som besökare är att jogga tillsammans med en virtuell kompis, bli jagad av en ren, eller bygga en skulptur tillsammans med andra.

Deltagande konstnärer i Vävda rum är: Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James, SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Núnêz del Prado och Rosalie Yu).

Bakom utställningen Vävda rum står Sveriges konstföreningar, som i år firar 50-års jubileum. Finansiär är Svenska postkodstiftelsen.

Urban Önell

Läs mer på https://vavdarum.se/

Den som vågar kan bli jagad av en ren längs Tyringes gator, en del av den virtuella utställningen.
Den som vågar kan bli jagad av en ren längs Tyringes gator, en del av den virtuella utställningen.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se