torsjö live vers2

Polisanmäls: Hanna Nilsson (SD) uppträdde som ordningsvakt

Polisanmäls: Hanna Nilsson (SD) uppträdde som ordningsvakt

Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) hade på sig en gul väst med texten “Ordningsvakt” när hon dirigerade trafik vid den stora bilträffen Power Meet på Hässleholmsgården på lördagsmorgonen. Enligt polisen är det ett brott, föregivande av allmän ställning, om en person som inte är förordnad ordningsvakt bär en sådan väst och därmed utger sig för att ha vissa befogenheter.

– Jag bara fotade med den, sedan bytte jag till en annan väst, säger Hanna Nilsson till Frilagt.

På lördagsförmiddagen publicerade Hanna Nilsson en selfie med ordningsvaktväst som händelse på sin Facebooksida. Här skriver hon också att det var SD som var funktionärer, inte bara enskilda medlemmar privat som hon sa till Frilagt på fredagen.
På lördagsförmiddagen publicerade Hanna Nilsson en selfie med ordningsvaktväst som händelse på sin Facebooksida. Här skriver hon också att det var SD som var funktionärer, inte bara enskilda medlemmar privat som hon sa till Frilagt på fredagen.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Som Frilagt tidigare berättat hade flera SD-politiker, bland dem Hanna Nilsson, lovat att hjälpa till som funktionärer vid Power Meet. På lördagen publicerar hon själv bilder på sociala medier där det syns att hon under uppdraget bär en väst med texten Ordningsvakt i stora bokstäver, något som många reagerat på. Även andra bilder och film från arrangemanget visar henne med denna väst.

Vem som helst får inte kalla sig ordningsvakt utan särskild utbildning och förordnande från polisen.

Ordningsvakter har vissa polisiära befogenheter. Bland annat får de omhänderta berusade eller störande personer på allmän plats. De får till och med använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. De är vanligen utrustade med batong och handfängsel, i sällsynta fall även skjutvapen, och bär uniform och vid större arrangemang gul väst som inte får blandas med civila kläder.

Den som obehörigen utger sig för att “utöva myndighet”, exempelvis som ordningsvakt eller polis, kan dömas för brottet föregivande av allmän ställning. Det kan ge böter eller fängelse i högst sex månader. Om brottet bedöms som grovt kan det ge upp till två års fängelse.

Polisens presskommunikatör Evelina Olsson bekräftar efter att ha dubbelkollat med sina befäl att en gul väst med texten Ordningsvakt går under denna brottsrubricering om personen som bär den inte har förordnande.

Hanna Nilsson säger att hon fick västen av arrangörerna på Power Meet.

– Det fanns bara en sådan, den ska du ha, sa de.

Visste du inte att det krävs särskilt förordnande till ordningsvakt?

– Nej, ingen aning. Men det var en väldigt kort stund jag hade den på mig, säger hon.

Flera bilder med västen visas offentligt på Hanna Nilssons Facebooksida.
Flera bilder med västen visas offentligt på Hanna Nilssons Facebooksida.

Hon hävdar att hon bara hade ordningsvaktvästen för att skoja och ta bilder och sedan bytte till en väst som det stod Power Meet på. Vittnesuppgifter från deltagare på Power Meet säger dock att hon hade en väst som det stod ordningsvakt på även när hon dirigerade trafik på parkeringen mer än en timme efter att arrangemanget öppnade. Flera säger att de ska göra polisanmälan.

Hanna Nilsson tror inte att det kommer att bli några problem.

– Det är lite överdrivet att jag tramsat med en väst och så ska någon polisanmmäla det. Jag får förklara för polisen.

– Det var rätt många som kom utklädda till poliser på cruisingen också. När det är cruising får man ha kul utan att det ska uppfattas som att man trotsar något. Jag skämtade med mina vänner, jag tror inte att polisen kommer att ta det på så stort allvar, säger hon.

Att klä ut sig till polis är förbjudet enligt samma lag. Men Hanna Nilsson tror att alla förstår att det inte är på allvar denna gång.

– Inte på ett sådant evenemang där alla kommer för att ha roligt. De har gamla polisgrejer, det är bara på skoj. Jag tror att alla fattar det, liksom om jag skojar med en ordningsvaktsväst, säger hon.

Däremot tycker hon att arrangörerna borde kontrollera vad de har för västar.

Enligt polisen var årets cruising i Hässleholm rätt lugn.

– Ett par personer avlägsnades från platsen och några enstaka omhändertogs enligt lagen om berusade personer, men det var inga våldsamheter, säger Evelina Olsson.

Berit Önell

Uppdatering:
Med anledning av uppgifterna i Frilagt och på sociala medier upprättade polisen själv en anmälan mot Hanna Nilsson den 2 juni. Brottsrubriceringen är föregivande av allmän ställning. Förundersökning var den 8 juni ännu inte inledd.

Efter cruisingen polisanmäldes också två fall av misshandel.

Läs mer:

2023-05-26 SD hjälper till vid Power Meet – cruisingen ”vilda västern”

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se