Gruppen-3a-328x120

SD hjälper till vid Power Meet – cruisingen “vilda västern”

SD hjälper till vid Power Meet – cruisingen “vilda västern”

Imorgon, lördag, är det dags för den stora bilträffen Power Meet på Hässleholmsgården för första gången sedan 2019. Säkerligen blir det också cruising under kvällen, men som vanligt utan tillstånd. Sverigedemokraterna fick inte länsstyrelsens tillstånd att arrangera festen eftersom de inte ansökt i tid. Istället hjälper flera SD-politiker till som funktionärer på Hässleholmsgården. Bland dem finns gruppledaren Ulf Berggren och oppositionsrådet Hanna Nilsson som beklagar att det inte blir en mer organiserad cruising.

– Det kommer att bli vilda västern, säger hon.

Vid den spontana cruisingen 2020 larmades polisen till ett slagsmål.
Polisen befarar ordningsstörningar och har satt in extra personal inför morgondagens förväntade otillåtna cruising i Hässleholm. 2020 larmades polisen till ett slagsmål under cruisingen. Foto: Henrik Andersson

Polisen kontaktade under förra veckan Hässleholms kommun angående “eventuell cruising” i Hässleholms centrum den 27 maj.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Oavsett avsaknad av tillstånd för evenemang så blir det högst troligt besök av en större mängd ekipage som kör Hässleholm runt under kvällen, skrev Henrik Larsson, gruppchef vid Hässleholmspolisen.

– Från polisens sida har vi satt ihop en insats med extra personal för att hantera den eventuella ordningsstörningen. Hur ser planerna ut från kommunens sida?

Frilagt har förgäves sökt Henrik Larsson. På Hässleholms kommun svarar tekniske chefen Mats Svensson att personalen inte förberett någonting.

– Vi har ingen förstärkning.

– Vi gör ingenting mer än att vi kommer att få städa en massa på måndag, säger han.

Mats Svensson, teknisk chef i Hässleholms kommun.
Mats Svensson, teknisk chef i Hässleholms kommun, räknar med att kommunen klarar städningen utan extra personal. Foto: Lotta Persson

Mats Svensson räknar med att personalen klarar städningen med normal bemanning.

– Det får vi göra varje år, tyvärr. Vi får avsätta rätt mycket reurser av ordinarie personal som skulle luka. Men det är trevligt när det händer något på stan, säger han.

Några avstängningar för trafik i centrum blir det inte.

– Man har lagt en slinga utanför stan, utom en bit på Kristianstadsvägen, därav blir det inga avstängningar i staden, sådant strular också till sig för bussar och andra bilar, säger Mats Svensson.

Hanna Nilsson konstaterar att den tänkta rutten är densamma som SD föreslagit, från Hässleholmsgården via Grönängsplan, Kristianstadsvägen, Södra Kringelvägen förbi Magle våtmark och Hovdalvägen tillbaka till Hässleholmsgården. Men SD:s planering var att det skulle hända lite längs vägen, bland annat en träffpunkt med matvagnar på Österåsområdet.

Det är dock svårt att styra trafiken när arrangemanget är spontant.

– Nej, det kommer att bli vilda västern. Polisen tyckte också att det var jättetråkigt att vi inte kunde vara med och hålla i det, säger Hanna Nilsson.

Tusentals äldre amerikanare visades upp på Hässleholmsgården, närmast en Buick från 1958.
Tusentals äldre amerikanare visas upp vid Power Meet på Hässleholmsgården, närmast en Buick från 1958 vid den bilträff som hölls 2018.

På fredagseftermiddagen gick hon ut på Facebook och efterlyste fler funktionärer till Power Meet.

Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) gick ut på Facebook med en vädjan om fler funktionärer till Power Meet.
Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) gick ut på sin privata Facebook med en vädjan om fler funktionärer till Power Meet.

– Hallå där kompis! Vi behöver fler funktionärer till morgondagens Power Meet, kan du? Skriv till mig, kom igen det blir kul, skrev hon.

Hon berättar att arrangören Power Big Meet behövde fler som vinkar in bilar till Hässleholmsgården och att sex-sju personer från SD lovat ställa upp. Det är första gången för hennes del.

– Eftersom det inte blev något med cruisingen för oss hjälper vi till där istället. Men det är inte SD, det är vänner till mig. Vi gör det som privatpersoner. Eftersom SD fått avslag vill vi att det ska vara tydligt att vi inte trotsar förbudet, säger hon.

Har de brist på funktionärer?

– Ja, det behöver vara ett gäng som vinkar in bilar på morgonen när de kommer. Sedan kommer jag inte att vara med mer under dagen, säger hon.

De första funktionärerna ska vara på plats klockan sex på morgonen, Hanna Nilsson klockan sju. Bilträffen öppnar för publik klockan åtta. 14.30 är det prisutdelning och därefter avslutas arrangemanget vid Hässleholmsgården som brukar samla cirka 3 000 bilar, främst äldre amerikanare.

Hanna Nilsson säger att SD kommer att ansöka om tillstånd för att arrangera cruising i Hässleholm nästa år.

– Vi kommer att försöka göra det bra nästa år. Vi skickar in ansökan redan nu, sa jag till Uffe, berättar hon.

De väntar bara på datum för nästa års Power Meet.

Ulf Berggren (SD)
Ulf Berggren (SD), avgående ordförande i tekniska nämnden. Foto: Urban Önell

– Egentligen hoppas vi på att någon förening vill arrangera, de kan tjäna lite pengar på crusingpass. Vi tänkte skänka bort pengarna. För oss är det bara viktigt att det blir av och att det blir städat och i ordning, säger Hanna Nilsson.

SD:s gruppledare Ulf Berggren, avgående ordförande i tekniska nämnden, förklarar att det var Power Big Meet som hörde av sig och efterlyste funktionärer. Han började redan på fredagen med att förbereda avstängningar för trafik vid Hässleholmsgården.

– Att dirigera trafik är sådant jag gör i mitt arbete. Jag hade tänkt tillbringa helgen här ändå, säger han.

Ulf Berggren berättar att polisen ringde till honom och att han då meddelade att SD inte kommer att göra något under cruisingen.

– Det blir nog cruising som vanligt, men min partiförening har inget med cruisingen att göra, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2023-04-19 SD lovade arrangera cruising – får inget tillstånd

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se