torsjö live

Åklagare vill fria från försök till vapenbrott efter HD-dom

Åklagare vill fria från försök till vapenbrott efter HD-dom

Åklagaren vill frikänna en kvinna från Hässleholm och en man från Kristianstadstrakten som i april dömdes till fängelsestraff för försök till grovt vapenbrott efter att polisen bytt ut ett vapen till en replika. Anledningen är att en ny dom i Högsta domstolen underkänner polisens metod att byta ut ett vapen i ett gömställe om gärningspersonerna inte befattat sig med det tidigare. Enligt HD finns då inget uppsåt till brott eftersom det inte längre finns något olagligt vapen.

Polisens hundpatrull hittade vapnet i skogen. Foto ur förundersökningen
Polisens hundpatrull hittade vapnet i skogen. Foto ur förundersökningen

Lunds tingsrätt dömde totalt nio personer i en dom som omfattade flera mål med koppling till konflikten mellan kriminella nätverk i Hässleholm. Målen avhandlades i samma rättegång men med olika åklagare.

En 27-årig man och en 33-årig kvinna fick fängelse i ett år och sex månader vardera för grovt vapenbrott efter att de varit med och hämtat vapenreplikan i en lövhög utanför en gård i Tjörnarpstrakten.

Polisen upptäckte vapengömman en natt i september 2022 efter att ha följt efter en hyrbil som smet från en trafikkontroll. Bilen stod sedan övergiven vid gården utanför Tjörnarp. En 23-årig man, bror till 27-åringen, hittades i närheten med bilnycklarna i sin ficka. Polisen skjutsade hem honom till hans bostad i Hässleholm.

Särskilt farligt vapen

Ett par dagar senare kom pistolen fram när polisen sökte med hund vid gården. DNA säkrades på vapnet och NFC:s analys talade extremt starkt för att det kom från brödernas 22-årige systerson, om man bortser från möjligheten att det kom från en nära släkting. Vapnet var ett kraftfullt halvautomatiskt handeldvapen som modifierats så att det även kunde fungera som helautomatiskt. Enligt NFC var det av särskilt farlig beskaffenhet.

Polisen beslöt att byta ut pistolen mot en replika och strök på DNA-pasta. Platsen sattes under polisbevakning som kompletterades med kamera. Den första natten, innan kameran kom på plats, rörde sig flera personer på platsen utan att hitta vapnet. På eftermiddagen nästa dag kom kvinnan, den 27-åringen och 22-åringen. Alla fångades på bild. 27-åringen hittade vapnet. De tre sprang från platsen och greps kort därpå i närheten. När 27-åringen greps hade han DNA-pasta på sin tröjärm och pistolreplikan med magasin hittades i närheten.

Tömning av två telefoner som låg i hyrbilen bidrog också till att de misstänkta kunde dömas. Den 27-årige mannen och den 33-åriga kvinnan dömdes enbart för försök till grovt vapenbrott medan de två andra, som enligt domen haft befattning med pistolen innan den byttes ut, dömdes för grovt vapenbrott.

Överklagar för att frikänna

Kammaråklagare Sara Salomonsson vid Södra Skånes åklagarkammare har genom överklagande till hovrätten begärt att de ska frikännas helt. Hon hänvisar i båda överklagandena till HD-domen.

– Det går inte att bevisa att NN redan före polisens utbyte av vapnet den 7 september hade uppsåt att inneha det aktuella vapnet, skriver hon.

Därmed var personernas handlande inte straffbart. De bedömdes ha haft uppsåt att hantera vapnet först efter att det var utbytt och då var det redan uteslutet att brottet skulle fullbordas. Det är inte olagligt att hantera en replika av ett vapen.

Sara Salomonsson är bekymrad över HD-domens effekter.

– Vi har lagt ner mycket tid och arbete och det fanns inga tveksamheter överhuvudtaget när bedömningarna gjordes, säger hon till Frilagt.

Två dagar efter domen i tingsrätten kom HD:s avgörande.

– Det är min uppfattning att om det hade kommit före tingsrättens dom hade de inte dömts, säger Sara Salomonsson.

Hon konstaterar att det framöver för en fällande dom krävs att gärningspersonen har ett uppsåt innan polisen byter ut till exempel ett vapen mot en replika.

– Om planeringen påbörjas därefter kan det inte finns något uppsåt.

Någon lagändring har inte skett.

– HD menar på att det är så här som lagen ska tolkas, säger Sara Salomonsson.

Tror färre kommer att bli dömda

Det finns redan fler ärenden där förändringen av tolkning blivit problematisk för polis och åklagare.

– Både tull och polis hittar vapen och narkotika och byter ut dem för att se vem som ska hämta dem. Det arbetssättet har vi haft, men kan inte ha längre, säger Sara Salomonsson.

Hur man nu ska göra får avgöras från fall till fall.

– Men vi kan inte bara låta vapen ligga och riskera att de kommer i orätta händer, säger Sara Salomonsson som tror att färre kommer att bli fällda för vapenbrott och narkotikabrott.

– Det är en resursfråga vad vi ska ta till istället. Det här har absolut ställt till det.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har i en intervju i Expressen öppnat för att ändra lagen med anledning av HD-domen.

De övriga domarna handlar till stor del om narkotikabrott med koppling till 23-åringen som enligt polisen är en ledande person inom ett av de kriminella nätverken i Hässleholm.

23-åringen dömdes i tingsrätten till sex års fängelse för det grova vapenbrottet i Höörs kommun plus vapenbrott, försök till grovt narkotikabrott, ringa narkotikabrott och två fall av grov olovlig körning i Hässleholms kommun samt narkotikabrott någonstans i Skåne och ringa narkotikabrott någonstans i Sverige.

Smugglade fem kilo amfetamin

Enligt tingsrätten är försöket till grovt narkotikabrott det allvarligaste brottet som ensamt har ett straffvärde motsvarande fem års fängelse. Det handlade om nära fem kilo amfetamin som beslagtogs av tullen. Även där gjordes ett byte, narkotikan ersattes av ett annat preparat. Paketetet var adresserat till en person i Hässleholm. Både denne, en 39-årig man, och en 18-årig mellanhand frikändes från åtal om försök till grovt narkotikabrott medan 23-åringen dömdes. Tingsrätten bedömde att det var han som beställt narkotikan eller varit med vid beställningen och organiserat leveransen. De andra två hade av allt att döma inte vetskap om paketets innehåll.

18-åringen frikändes helt. 39-åringen dömdes för ett fall av ringa narkotikabrott vars straffvärde enligt tingsrätten motsvarar 30 dagsböter. Eftersom han varit frihetsberövad under lång tid anses påföljden redan som verkställd.

Tingsrätten dömde 22-åringen till fyra års fängelse. Han fälldes, förutom för pistolen i vapengömman, för ytterligare två fall av grovt vapenbrott samt skadegörelse som skett i friluftsområdet Vedema i Hässleholms kommun.

En 31-årig man från Olofströms kommun dömdes till fängelse i ett år och nio månader för sju fall av narkotikabrott som begåtts under två och en halv månad.

En 38-årig man från Kristianstadstrakten fick fängelse i ett år och fyra månader för narkotikabrott, ringa narkotikabrott, grov olovlig körning och rattfylleri efter att ha kört lastbil när han var påverkad av kokain.

En 36-årig man från Kristianstad dömdes till tio månaders fängelse för fem fall av narkotikabrott, inklusive köp av kokain, och ringa narkotikabrott. Visserligen var en del av narkotikan av dålig kvalitet, men tingsrätten anser det försvårande att merparten köptes för att säljas vidare.

Berit Önell

Läs mer:

2023-03-04 Åtal: Greps efter polisens bevakning av vapengömma

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se