torsjö live vers2

400 elever hemskickade: Vattenläcka skapade slukhål på skola

400 elever hemskickade: Vattenläcka skapade slukhål på skola

Ett stort slukhål upptäcktes på söndagskvällen på Tyringe skolas multiarena. En privatperson slog larm till både 112 och kommunens tekniska jour, men först på måndagsförmiddagen ledde det till åtgärder. Det visade sig då att det stod cirka 70 cm vatten i en källare där det även finns ett ställverk som försörjer skolan med el. De 400 eleverna i årskurs 4-9 skickades därför hem för dagen medan strömmen bröts så att räddningstjänsten kunde pumpa ut vattnet och Hässleholms Vatten började arbetet med att hitta och åtgärda läckan.

Slukhålet uppstod på skolgårdens multiarena. Orsaken tros vara en vattenläcka på dricksvattenledningen som i sin tur skadat avloppsledningen så att avloppsvattnet tryckts baklänges. Foto: Urban Önell
Slukhålet uppstod på skolgårdens multiarena. Orsaken tros vara en vattenläcka på dricksvattenledningen som i sin tur skadat avloppsledningen så att avloppsvattnet tryckts baklänges. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Film och bilder på slukhålet, som beskrivs som cirka en meter djupt, publicerades på söndagskvällen på Facebook. Både 112 och kommunens tekniska jour larmades.

Patrik Freij, yttre befäl på räddningstjänsten, bekräftar att 112 informerade räddningstjänsten strax efter klockan 21 på söndagskvällen. Ärendet bedömdes akut.

– Man har ringt 112 igår kväll och kopplats över till centralen. I första hand, enligt våra planer, hänvisar vi då till tekniska beredskapen på kommunen, säger han.

Kommunen fick också meddelande på söndagskvällen.

– Vi fick det vid 22-tiden, inte om vattenläcka utan om ett slukhål på multiarenan. Vi hade personal på plats som spärrade av området så att inte någon skulle trilla ner i hålet. För vår del trodde vi att det var färdigt, berättar Darko Vuleta, enhetschef på kommunens tekniska förvaltning.

Enligt hans uppgifter misstänktes ingen vattenläcka.

– Hon som spärrade av kunde se vatten, men inte att det var så mycket, säger han.

På måndagsmorgonen var tekniska förvaltningens personal på plats för att förstärka avspärrningen med ett kravallstaket.

– Då upptäcktes att det stod vatten även i källaren på Tyringe skola och man började lägga ihop två och två, säger Darko Vuleta.

Han förklarar att arbetsledaren sedan slog larm till både räddningstjänsten och det kommunala bolaget Hässleholm Miljö där va-verksamheten sköts av Hässleholms vatten.

Eleverna skickades hem när det stod klart att strömmen måste brytas på grund av översvämningen i källaren där ställverket står. Räddningstjänst från både Hässleholm och Tyringe var engagerade i insatsen.

– Det är rätt allvarligt, säger Patrik Freij.

Han tror dock att räddningstjänstens arbete på skolan kommer att bli färdigt under dagen.

– I alla fall det akuta, säger han.

Hade det varit bättre om ni tidigare fått reda på vad som hänt?

– Ja, så är det med alla olyckor, säger Patrik Freij.

Ett gigantiskt grävarbete inleddes på måndagen kring slukhålet. Foto: Urban Önell
Ett gigantiskt grävarbete inleddes på måndagen kring slukhålet. Foto: Urban Önell

Hässleholm Miljö uppger att man fick samtal från tekniska förvaltningens arbetsledare klockan 08.10. Fortfarande vid halvtretiden på eftermiddagen var orsaken till läckan inte fullt klarlagd.

– Vi är där och letar efter exakt orsak, men vi tror att det har uppstått en läcka på inkommande vattenledning. Läckan har skadat avloppsledningen så att läckvatten och grus har kommit in i avloppsledningen, skriver Linda Arvidsson, enhetschef kommunikation, till Frilagt i ett mejl.

Hässleholms vattena rbeta fortfarande på eftermiddagen med att lokalisera skadorna på ledningarna. Foto: Urban Önell
Hässleholms vatten arbetar fortfarande på eftermiddagen med att lokalisera skadorna på ledningarna. Foto: Urban Önell

Hon berättar att hon pratat med en av arbetsledarna på plats som förklarat att gruset gjort att det blivit stopp i avloppsledningen så att vattnet tryckts baklänges och tagit lättaste vägen ut, vilket lett till slukhålet.

– Vad man kan tänka sig har hänt är att marken har rört sig, att det är torrt ute och att grundvattnet sjunker och då rör sig marken. Det kan även vara så att ledningen är gammal, skriver hon.

Berit Önell

Uppdatering:
Årskurs 4-9 kommer att ha hemundervisning även under tisdagen eftersom vatten och el inte fungerar.

– Jag har inte information idag om hur allvarligt detta är och om det ska pågå en längre tid. Imorgon bitti hoppas jag få mer besked, säger kommunens skolchef Niklas Persson.

– Det låter som att det skulle kunna bli en längre åtgärd.

Niklas Persson förklarar att eleverna årskurs 4-9 har fått med sig hemuppgifter och kommer att få fjärr- och distansundervisning i den mån det fungerar för ämnet.

– Jag tänker att både elever och lärare har en viss vana av det nuförtiden, säger Niklas Persson.

Han har inte mandat att stänga en skola mer än en dag. Krävs längre tid måste politikerna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott besluta.

Årskurs F-3, som går i en annan del av skolan, håller öppet som vanligt liksom fritids som även tar emot äldre elever med omsorgsbehov.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se