torsjö live vers2

Demokratiskt dilemma att sänka partistödet

Demokratiskt dilemma att sänka partistödet

INSÄNDARE. SD vill nu jobba för att sänka partistödet i kommunen. Jag kan i grunden sympatisera med att alla skall spara. Modellen för hur man sparar kräver dock lite mer analys och tankearbete än att göra som SD föreslår. Den modellen kommer att drabba dem själva absolut minst. SD får med nuvarande regler cirka 700 000 kronor om året i kommunalt partistöd. Ett parti med tre mandat i kommunfullmäktige får cirka 150 000.

Det blir i förlängningen ett demokratiskt dilemma och ett hot mot densamma om bara de större partierna har råd att kampanja inför val och annars. Det kostar lika mycket för alla att skicka material till alla hushåll till exempel. Men då SD redan visat prov denna retorik genom att vilja ta bort public service så är jag inte förvånad att man kan tänka sig att tysta de som tycker annorlunda, vilket ju som jag tidigare påpekat är över 70 procent av kommunens röstberättigade. Om partistödet skall minskas krävs en ny modell för hur det skall gå till där de som har mest även minskar sitt stöd mest. Sätt till exempel en gräns för stödet vid exempelvis 8 eller 10 mandat?

Åke Petersson Hässleholm

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se