torsjö live vers2

Sju av nio häktade släppta efter rättegång om skjutning på Skolgatan

Sju av nio häktade släppta efter rättegång om skjutning på Skolgatan

När rättegången om skjutningen på Skolgatan i Hässleholm på torsdagen avslutades i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal släpptes en av de nio åtalade, en 25-årig man, ur häktet. På fredagen beslöt tingsrätten att frige ytterligare sex personer. Det tyder på att åtminstone tre av dem inte kommer att dömas för allt de åtalats för. Tre 17-åringar släpptes för att annan betryggande övervakning kunnat ordnas.

Blodspåren efter skjutningen syntes på gatan utanför Kyrkskolan.
Blodspåren var tydliga på gatan utanför Kyrkskolan efter skjutningen. Foto: Jonathan Önell

De två tonåringarna, då 16 och nästan 18 år gamla, sköt flera skott med en automatkarbin av typen Kalashnikov mot tre personer på Skolgatan natten till den 3 oktober 2022. En ung man träffades i benet och blödde så mycket att skadorna bedömdes som livshotande. Tre personer som befann sig i närheten utsattes för livsfara. Händelsen var enligt polis och åklagare en del av en konflikt mellan två rivaliserande kriminella nätverk i Hässleholm.

De två som höll i vapnet åtalades för mordförsök och framkallande av fara för annan, fem för anstiftan av försök till mord och två för medhjälp till försök till mord. Fem personer åtalades för grovt vapenbrott, förutom de två som sköt också en 17-åring och en 23-åring som även åtalas för anstiftan samt en 25-åring som häktades i ett senare skede och åtalades separat. Det var 25-åringen som släpptes direkt efter rättegången. Vapnet är enligt åklagaren särskilt farligt eftersom det är av militär karaktär med mycket kraftig eldkraft och stor patronkapacitet.

Rättegången hölls i Göteborg eftersom det inte på närmare håll fanns någon ledig säkerhetssal som kunde ta emot så många personer. Nu står det klart att bara en av de två som åtalats för mordförsöket och en av de fem misstänkta anstiftarna, en 23-årig hässleholmare som pekats ut som ledare i ett av de kriminiella nätverken, är kvar i häktet. Övriga som åtalats för anstiftan, två 17-åringar, en 18-åring och en 25-åring, släpptes på fredagen på fri fot.

Den som enbart åtalats för medhjälp, en 24-årig kvinna, släpptes också på fri fot.

Den yngste skytten, som nu hunnit fylla 17 år, får nu tillsammans med de två andra 17-åringarna flytta från häktet till ett statligt ungdomshem där de tvångsvårdas enligt LVU, lagen om vård av unga.

Frilagt har förgäves sökt kammaråklagare Marie-Louise Holmberg.

Dom kommer att meddelas den 22 juni.

Berit Önell

Läs mer:

2023-05-04 Rättegång om mordförsök på Skolgatan inledd – i säkerhetssal i Göteborg

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se