torsjö live vers2

Konsert till stöd för krigsoffer

Konsert till stöd för krigsoffer

En välgörenhetskonsert till förmån för människor som skadats i kriget i Ukraina ordnas på söndag, den 18 juni, i Hässleholm kulturhus. Det bjuds på en blandad kompott under konserten, med tonvikt på klassisk musik av exempelvis Verdi och Strauss, men även svensk och ukrainsk folkmusik kommer att framföras. Intäkterna går till en ortopedklinik i Ukraina.

– De tillverkar proteser till både direkt krigsdrabbade och civila. Det handlar bland annat om att hjälpa människor som mist armar och ben, säger Connie Asterman, som är ordförande för arrangören, Västra Torups byalag. Att vi kan göra det här känns skönt.

Främst i ledet på röda salongens scen står Yuri Zahozij, tenor, kompositör, pianist och dirigent från Ukraina och Susanna Evans Andersson, sopran.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

De backas upp av Jakob Henriques, Kjell Fageús, Lily Beatrice Cooper, Björn Kleiman, Beniko Nakajima Almgren, Robert och Juliet Faulkner, Margarita Kuzmenok samt Kör för Alla.

Tenoren Yuri Zahozij tillsammans med sopranen Susanna Evans Andersson och pianisten Juliet Faulkner. Foto: Connie Asterman
Tenoren Yuri Zahozij tillsammans med sopranen Susanna Evans Andersson och pianisten Juliet Faulkner på plats i Västra Torup. Foto: Connie Asterman
Den kände artisten Yuri Zahozi har tillfälligt lämnat krigets fasor i Ukraina. Foto: Màrika Bernadt
Den kände artisten Yuri Zahozi har tillfälligt lämnat krigets fasor i Ukraina. Foto: Màrika Bernadt

Agneta Gottberg Henriksson är konferencier.

– Yuri Zahozij är stor som artist i hemlandet, berättar Connie Asterman.

Han har framträtt som operasångare på nationalscenen i Kiev, turnerat i västvärlden men dessutom även i Ryssland. Det sistnämnda givetvis före krigsutbrottet. Nu är han på tillfälligt besök i Sverige för att söka stöd för sitt land. Med sig har han starka minnesbilder av hur hans hemstad var omringad av ryska trupper och hur den attackerades med både bomber och artilleri. Ändå tänker Yuri Zahozij återvända till hemlandet så snart som möjligt.

Connie Asterman säger att byalaget aldrig gjort något som liknar den här välgörenhetskonserten, som kom till stånd på initiativ av Västra Torupsbon Gelina Markevich.

– Det kräver rätt mycket jobb, men det har gått ganska smärtfritt.

Den aktuella ortopedkliniken ligger närmare bestämt i Dnipro i Ukraina. Dnipro är en viktig industristad i landets östra del. Den är Ukrainas fjärde stad sett till storleken med 1 miljon invånare. Förutom resurser till att ge människor proteser, finns ett stort behov av allt från första förband till förnödenheter i den krigsdrabbade staden.

Biljetter till en kostnad av 200 kronor säljs via biljettkassan i Hässleholms kulturhus, telefon 0451-26 66 70. Det går även att köpa biljetter online, via kommunens hemsida.

För den som vill stödja insamlingen går det också bra att bidra på swishnummer 123 144 13 93. För tydlighetens skull bör man påtala att inbetalningen ska gå till Ukraina.

Hässleholms kommun har ställt Röda Salongen till arrangörernas förfogande helt utan kostnad. Konserten startar klockan 16.

Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se