torsjö live vers2

Hetsig debatt om byskolor på fullmäktige

Hetsig debatt om byskolor på fullmäktige

Både de senaste månadernas kaos i Hässleholmspolitiken och obearbetade skandaler längre tillbaka i tiden gjorde sig påminda när renovering av byskolor debatterades på måndagskvällens kommunfullmäktige. Eventuellt mögel i skolor ledde också till hetsiga meningsutbyten.

Det blev inget besked från det nya styret om renovering av Sösdala simhall.

Ulf Berggren (SD) fick inte svar på sin fråga om det nya styret ska renovera Sösdala simhall.
Ulf Berggren (SD) fick inte svar på sin fråga om det nya styret ska renovera Sösdala simhall.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

För tredje gången möttes politiker och allmänhet på väg till fullmäktige av en manifestation utanför entrén till kulturhuset. Denna gång var det dock bara en handfull demonstranter med plakat som uppmanade SD:s oppositionsråd Hanna Nilsson att avgå. Initiativtagaren Saskia Titman lovade en fortsättning av något slag efter sommaren.

– Vi är inspirerade av Greta Thunberg. Hon orkade i fem år.

En mindre grupp demonstranter uppmanade SD:s Hanna Nilsson att avgå.
En mindre grupp demonstranter uppmanade SD:s Hanna Nilsson att avgå.

Kommunstyrelsens nya ordförande Lena Wallentheim (S) fick det hett om öronen med att besvara tre frågor från SD och en interpellation från KD.

– Vi tillträdde den 22 maj och vi sa då att den här frågan får pausas, sa hon om Sösdala simhall.

En utredning ska nu visa renoveringsbehov och kostnader för både simhallen och idrottshallen i samma byggnad.

Ulf Berggren påpekade att S tidigare tagit tydlig ställning för en renovering av simhallen. Lena Wallentheim påminde om att även SD i valrörelsen lovade renovering och i januari ändrade sig men att Berggren på en rak fråga höll fast vid renovering i fullmäktige för att nästa dag avslöja att simhallen skulle rivas. Nu lämnade han in en motion där han yrkade på att det snarast ska beslutas om simhallen ska renoveras eller ej.

Även i frågorna om företagsklimat och trygghet i Hässleholm hade Lena Wallentheim svårt att svara konkret, men förklarade att åtgärder är på gång.

– Jag hade önskat att vi hunnit göra mer, men jag kan lova att vi kommer att jobba på det, sa hon till Simon Berneblad (KD) som lämnat en interpellation om företagsklimatet.

Lena Wallentheim sa att hon önskat att det nya styret hunnit göra mer för att förbättra företagsklimatet.
Kommunstyrelens ordförande Lena Wallentheim (S) sa att hon önskat att det nya styret hunnit göra mer för att förbättra företagsklimatet.

Anders Edwall (C ) ville se skarpare åtgärder, framförallt när det gäller service och bemötande där hans parti vill utbilda alla tjänstepersoner. Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) och Thomas Haraldsson (L) uppmanade alla att tala positivt om Hässleholms kommun.

Lena Wallentheim var överens med Hanna Nilsson om att ett paragraf tre-område med utökade befogenheter för ordningsvakter skulle kunna öka tryggheten i Hässleholm. Ordningsvakter ska därför tas med när väktare upphandlas i höst.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Larsson (M) sa att han inte kände igen sig i Hanna Nilssons fråga om att företag lovats att driva förskolor och sedan nekats.

– De är införstådda med att politiker inte kan ge några utfästelser, sa han.

Det var sverigedemokraterna Hanna Nilssons och Hanna Sjöstrands motion om en långsiktig plan för renovering av kommunens små- och byskolor som rörde upp mest känslor i fullmäktige. Direkt efter valet i höstas hade de chans att driva igenom den med stöd av vänsterblocket, men valde då att återremittera och anklagades för att offra byskolorna i de just inledda förhandlingarna om vilka partier som skulle styra kommunen. Motiveringen till återremissen var “att utreda kostnaden för utredningen”.

Nu återkom motionen och vänsterblocket hade svängt. Majoriteten ville därmed inte säga ja till motionen enligt kommunstyrelsens förslag utan röstade istället för att den skulle anses besvarad eftersom det redan finns underhållsplaner för de flesta fastigheter och tekniska nämnden arbetar med att ta fram fler. Det fanns också en oro för att ett ja skulle kunna leda till att större skolor med underhållsbehov skulle kunna prioriteras ned.

Hanna Nilsson förklarade att syftet med motionen var både att förbättra arbetsmiljön för elever och lärare och att rädda småskolorna från nedläggning på grund av bristande underhåll.

Hanna Nilsson (SD) fick inte det stöd hon hoppats på för motionen om små- och byskolor.
Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) fick inte det stöd hon hoppats på för motionen om små- och byskolor.

– Ett populistiskt slag i luften, sa Urban Widmark (M), tekniska nämndens nye ordförande.

– Nonsens, sa Björn Widmark (FV).

Urban Widmark menade att lokalerna är mindre viktiga än innehållet i skolorna, vilket fick Hanna Nilsson att reagera.

– Är det ok att jobba i en möglig skola?

Anders Edwall (C ) sa att den frågan gjorde honom väldigt orolig och han bad henne berätta vilken skola det gällde.

– Jag skulle ha det som exempel bara, jag menade inte att det finns någon möglig skola i Hässleholms kommun, svarade Hanna Nilsson.

Men då gick Thomas Haraldsson (L) upp i talarstolen och hävdade att han hört att det finns mögel i Furutorpsskolan i Vinslöv.

– Det är andrahandsuppgifter men jag anser att den skolan ska prioriteras före andra, sa han.

Hanna Nilsson förklarade också att hon anser att politikerna inte ska lägga sig i innehållet i skolan och hänvisade till skolplanen.

– Jag vill veta vad SD menar med att politiker inte ska styra skolan, sa Urban Widmark och antydde att SD inte höll sig till sanningen.

Fullmäktiges ordförande Erik Berg (M) fick påminna ledamöterna om att hålla sig till ämnet.
Fullmäktiges ordförande Erik Berg (M) fick påminna ledamöterna om att hålla sig till ämnet.

Det fick fullmäktiges andre vice ordförande Patrik Jönsson (SD) att gå i taket.

– Man ska inte ljuga för kommunfullmäktige. En person blev av med sitt kommunalrådsuppdrag för att han ljög för kommunfullmäktige om Hässleholm Nord. Han står där borta, deklarerade han och syftade på Urban Widmark.

– Det är inget som är lögn i motionen. Däremot är motionens syfte att fokusera på bra underhåll för små- och byskolor, något som M inte har intresse av. De tycker att byskolorna ska bort, inte konstigt att Urban Widmark försöker lägga ut en rökridå, fortsatte Patrik Jönsson ilsket.

Fullmäktiges ordförande Erik Berg (M) påminde om att ledamöterna ska hålla sig till ämnet. Urban Widmark frågade på nytt vem SD anser ska styra skolan och vilken skolplan som åsyftades, men fick inte något svar. Istället bemötte Lina Bengtsson (M) Patrik Jönsson.

– Jag känner inte igen att vi skulle sagt att vi inte är ett dugg intresserade av att renovera byskolor, sa hon.

Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) kände inte igen att hennes parti inte skulle ha intresse av att renovera byskolor.
Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) kände inte igen att hennes parti inte skulle ha intresse av att renovera byskolor.

Lena Wallentheim gick till motattack mot Patrik Jönsson för att han drog upp gamla skandaler.

– Vi kan älta allt som varit bakåt i tiden och ge varandra skulden för garaget och Pärlan och allting, men någonstans måste vi blicka framåt om vi vill lyfta kommunen. Någonstans måste den här krigföringen ta slut om vi ska gå framåt i vår kommun. Ni kan hålla på och käbbla med varadra från SD mot M men man måste titta på sig själv och varför situationen uppstått. Det är inte jag som varit ute och ställt till en massa som fått rubriker i tidningen. Jag har tagit vid och bildat ett nytt styre för att få ordning och reda och visa vägen framåt. Men om vi ska hålla på så här i kommunfullmäktige kommer vi att rasa i varenda mätning som vi är med i, sa hon med emfas.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se