Gruppen-3a-328x120

Frågor om Sösdala simhall, företagsklimat och trygghet

Frågor om Sösdala simhall, företagsklimat och trygghet

Ska Sösdalaborna få sin simhall? Hur ska Hässleholm bli tryggare? Hur påverkas företagsklimatet när kommunen inte håller vad man sagt till företagarna? Det är frågor som SD-ledamöter vill ha svar på av det nya styret när kommunfullmäktige sammanträder på måndagskvällen. KD har också lämnat en interpellation om företagsklimatet.

I januari beslöt SD i Hässleholm att för andra gången byta sida och ställa sig bakom M:s och KD:s linje att inte renovera Sösdala simhall. Därmed skulle det finnas majoritet för detta. Men när det kom en fråga på kommunfullmäktige om hur det skulle bli med den vägg som redan rivits svarade Ulf Berggren (SD), dåvarande ordförande i tekniska nämnden, att den skulle byggas upp igen. Förklaringen var sedan att man inte ville ha debatten i fullmäktige.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ulf Berggren (SD), numera andre vice ordförande i tekniska nämnden, vill nu att kommunstyrelsens nya ordförande Lena Wallentheim (S) svarar på när Sösdala simhall kommer att stå färdigrenoverad.

Ulf Berggren (SD) vill veta när kommunstyrelsens nya ordförande Lena Wallentheim (S) tänker se till att Sösdalaborna får sin simhall renoverad. Foto: Urban Önell
Ulf Berggren (SD) vill veta när kommunstyrelsens nya ordförande Lena Wallentheim (S) tänker se till att Sösdalaborna får sin simhall renoverad. Foto: Urban Önell

Han förklarar att SD på grund av kommunens problematiska ekonomiska situation blev tvungna att ta beslutet att inte renovera Sösdala simhall.

– Detta ledde till enorma reaktioner från Socialdemokraterna och andra partier på vänsterkanten med protestlistor, möten och påhopp på oss i SD till följd. Nu har vi ett nytt styre i exakt samma situation som SD satt i när vi tog beslutet att inte renovera, skriver han.

Därför undrar han när Socialdemokraterna, som nu är största parti i den styrande minoriteten, kommer att se till att Sösdalaborna får sin simhall.

Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD), nyligen polisanmäld för att ha burit ordningsvaktväst utan att ha rätt till det, vill fråga Lena Wallentheim när kommuninvånarna kan räkna med att ett så kallat paragraf tre-område, med utökade befogenheter för ordningsvakter, är klart i centrala Hässleholm. Hon undrar också vilka mer åtgärder kommunen tänker göra för att öka tryggheten i kommunen.

Hanna Nilsson har också en fråga till Stefan Larsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, om företagsklimatet. Hon påminner om det tidigare M-KD-SD-styrets planer på att låta fler privata förskolor etablera sig i kommunen, både för att öka valfriheten och för att slippa öka låneskulden ytterligare.

Hanna Nilsson (SD) frågar Lena Wallentheim (S) när centrala Hässleholm kan bli ett område med utökade befogenheter för ordningsvakter. Av Stefan Larsson vill hon veta hur han tror företagsklimatet påverkas när det tidigare styrets öppning för fler privata förskolor nu skrotats. Foto: Urban Önell
Hanna Nilsson (SD) frågar Lena Wallentheim (S) när centrala Hässleholm kan bli ett område med utökade befogenheter för ordningsvakter. Av Stefan Larsson vill hon veta hur han tror företagsklimatet påverkas när det tidigare styrets öppning för fler privata förskolor nu skrotats. Foto: Urban Önell

– Detta i sann moderat borgerlig anda med största initiativ från Stefan Larsson. Det första som hände efter att M gjort upp med S var att dessa planer direkt skulle skrotas, skriver Hanna Nilsson och konstaterar att det ledde till besvikelse från företagare som nu börjat förbereda för ett samarbete med kommunen.

Hon har därför tre frågor till Stefan Larsson.

– Hur tror du företagsklimatet påverkas när kommunen inte håller vad de säger till företagarna. Kommer kommunen nu själv bygga dessa förskolor och utöka lånseskulden ytterligare? Hur kommer styret jobba för att utöka möjligheten för valfrihet för elever i våra skolor och förskolor och hur kommer Moderaternas politik ha genomslag här?

Stefan Larsson (M).
Stefan Larsson (M) ställs till svars för att det tidigare styrets öppning för fler privata förskolor nu skrotats. Foto: Urban Önell

Simon Berneblad, vice gruppledare i KD, skriver i sin interpellation till Lena Wallentheim att kommunens bottenplats i Svenskt Näringslivs företagsranking, nu senast sist i Skåne, är oerhört alarmerande. Han påminner om det tidigare styrets påbörjade omorganisation för att övergå från att fokusera på tillväxt till att prioritera näringslivet och undrar hur det nya styret tänker bemöta dessa utmaningar.

– Hur ämnar det nya styret och kommunstyrelsens ordförande stärka det övergripande företagsklimatet i kommunen?

Simon Berneblad (KD) är kritisk till att översiktsplanen dröjer ytterligare.
Simon Berneblad (KD) vill veta hur det nya styret ska stärka företagsklimatet.

I ett skriftligt svar hänvisar Lena Wallentheim till det nya näringslivsprogram som kommunfullmäktige med bred majoritet antog för ett år sedan.

Hon pekar på fem områden där hon anser att kommunen “behöver kroka arm med näringslivet”. Det gäller att kunna erbjuda byggklar verksamhetsmark, bra kommunikationer och infrastruktur, förbättra kompetensförsörjning och matchning, trygga energiförsörjningen och att utveckla en bättre dialog och samarbete med näringslivet genom olika arrangemang och platsbesök.

Berit Önell

Bilden visar Lena Wallentheim.
Kommunstyrelsens nya ordförande Lena Wallentheim (S) får två frågor från SD och en interpellation från KD. Foto: Urban Önell
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se