torsjö live vers2

Gängkriminell fick strängare straff efter överklagande

Gängkriminell fick strängare straff efter överklagande

Den 23-årige man som polisen pekat ut som en ledande person i ett av de kriminella nätverken i Hässleholm överklagade i hopp om att bli frikänd eller få lindrigare straff. Istället förlängde hovrätten fängelsestraffet från sex år till sex år och fem månader för bland annat grovt vapenbrott och försök till grovt narkotikabrott, två brott där polisen bytte ut vapen och narkotika innan förövarna greps.

Bilden visar hovrätten i Malmö.
Hovrätten i Malmö skärpte straffet för den 23-årige hässleholmaren. Foto: Berit Önell

De tre åklagarna yrkade längre fängelsestraff för båda de män som hovrättens dom gäller. Tre olika mål ingår i domen.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

23-åringen dömdes nyligen av Hässleholms tingsrätt till tolv års fängelse för bland annat anstiftan till försök till mord på Skolgatan i Hässleholm i oktober 2022. Men hovrätten skriver i sin dom att det inte påverkar bedömningen av påföljden i de andra målen.

Det som avgör är istället att hovrätten anser att brotten har ett något högre straffvärde än det som Lunds tingsrätt kom fram till, främst eftersom han haft en central roll i hanteringen av narkotikan genom att organisera leveransen till Sverige från utlandet och därefter i Hässleholm. Brottet där nära fem kilo amfetamin kom i ett paket från Nederländerna var enligt både tingsrätten och hovrätten det allvarligaste brottet. Tullen upptäckte paketet och polisen bytte ut innehållet mot ett liknande pulver innan 23-åringen tog emot det via två mellanhänder i Hässleholm.

Även när det gäller det grova vapenbrottet anser hovrätten att det finns flera försvårande omständigheter som tingsrätten inte beaktat fullt ut. 23-åringen var där mest drivande även om han utförde brottet tillsammans och i samråd med sin 22-årige systerson som dömdes till fyra års fängelse för bland annat detta i Lunds tingsrätt. Han överklagade inte domen. Vapnet, som byttes mot en replika innan gärningspersonerna hämtade det i sitt gömställe utanför Tjörnarp, bedömdes som särskilt farligt eftersom det var ett både hel- och halvautomatiskt enhandsvapen laddat med 14 patroner och transporterat på allmän plats i en miljö där det kunnat komma till brottslig användning.

Hovrätten har inget att invända mot polisens utbyte av narkotikan och vapnet i sin dom mot de båda släktingarna. Högsta domstolens utslag i april där metoden underkändes påverkar inte domen eftersom gärningspersonerna befattat sig med dem innan de bytts ut. Åklagaren har tidigare begärt att hovrätten frikänner en man och en kvinna som dömdes för försöket till vapenbrott i Lunds tingsrätt, något som inte nämns i denna dom.

Hovrätten bedömer också att 23-åringen haft en central roll i hanteringen av över 50 000 tabletter av en ny sorts narkotikaklassad medicin med namnet Tapentadol, närbesläktad med Tramadol. Den andre klagande, en 38-årig man, dömdes i tingsrätten till fängelse i ett år och två månader för bland annat detta brott. Han ville i första hand dömas till fängelse i kombination med skyddstillsyn, vilket Frivården också rekommenderade under förutsättning att han följde en behandlingsplan. Hovrätten sa dock nej till detta på grund av brottets höga straffvärde som gör att det krävs särskilda skäl för en sådan lösning. Tingsrättens dom fastställdes.

Straffvärdet för 23-åringen är enligt hovrätten sex och ett havt års fängelse, men en månad dras av på grund av att han varit häktad i sex månader med fullständiga restriktioner i kontakten med omvärlden. Han ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Lunds tingsrätt dömde totalt nio personer för dessa och andra brott.

Berit Önell

Läs mer:

2023-05-26 Åklagare vill fria från försök till vapenbrott efter HD-dom

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se