torsjö live vers2

Teater ger liv åt Hovdalas historia

Teater ger liv åt Hovdalas historia

Minnenas labyrint är titeln på Hessleholms teatersällskaps, HeTs, senaste föreställning med premiär idag, den 16 augusti. På plats utanför Hovdala slott bjuder skådespelarna på en föreställning med glimtar från det som hänt på slottet och i Broslätt, hantverksbyn i dess närhet.

Bilden visar en scen ur föreställningen.
Slottsfrun ger sin styvdotter en rejäl utskällning. Det blir dramatiskt när Moa Andersson och Helén Fingalsson drabbar samman.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Idag är Hovdala en slumrande idyll och ett utflyktsmål för både hässleholmare och turister. Men förr var det ett myller av liv både i och runt slottet. Det bjöds på lyx och flärd för de välbärgade och hårt arbete för de mindre lyckligt lottade. Så var det i flera hundra år. Men det är givetvis bara en bråkdel av allt detta som får plats i föreställningen.

Bilden visar en scen ur föreställningen.
Marcus Frennemark guidar besökarna genom tisdagskvällens genrep.

Föreställningen inleds vid en gammal avenbok i slottets närhet. Den har antagligen funnits där ända sedan 1600-talet. Tänk om den hade kunnat tala? Hur mycket hade den då inte kunnat berätta? Om nio generationer av Ehrenborgare som styrt på slottet under historiens gång, men också om tjänstefolk och hantverkare. Och hur är det egentligen med den där silverskatten som sägs vara gömd någonstans vid Hovdala? Finns den på riktigt?

Under tisdagskvällens genrep guidar Marcus Frennemark åhörarna genom föreställningen som vilar på historisk grund. Han vikarierar tillfälligt för Olavi Olsson som inte kunde vara med i kväll. Alla involverade ställer upp helt ideellt.

– Bara skådespelarna är ett femtontal, berättar Catharina Thulsson. I kväll agerar hon inte som skådis men kommer att vara standby om någon av de andra får förhinder eller blir sjuka.

Många av HeTs skådespelare har varit med förr och agerar tryggt i sina roller och gör fina insatser. Starka kvinnor framträder genomgående mer än slottsherrarna. Den mest dramatiska rollen gestaltas av Helén Fingalsson, som den minst sagt elaka styvmodern, medan hennes man låter henne få allt hon vill ha. I en annan roll agerar Helén Fingalsson som en grevinna på besök i trakten, van att domdera och få som hon vill.

Bilden visar en scen ur föreställningen.
Det vankas kräftskiva på Franckes pensionat i Broslätts hantverksby. En stamgäst, en förnäm dam med bestämda åsikter anländer till festen. Från vänster: Helén Fingalsson, David Kristiansson, Jerry Olsson, Ann-Sofie Johansson, Moa Andersson och Elisabeth Segerham.

När det stundar till bröllop på Hovdala år 1762 är det än en gång kvinnan som visar var skåpet ska stå. Erika ”Bambi” Blad spelar den charmerande slottsfrun som är svag för vackra tyger och smycken. Hennes blivande man, spelad av Jerry Olsson, gör allt för att bejaka hennes önskemål, trots att det lär stå honom dyrt.

Bilden visar en scen ur föreställningen.
Önskemålen från brudens sida inför bröllopet är inte måttliga. Det blivande makarna spelas av Jerry Olsson och Bambi Blad.

Till sist blickar de sista Ehrenborgarna, systrarna Elsa och Eva, tillbaka på det som varit, något som hör till på ålderns höst. De hade varit med när slottet fortfarande var fullt av liv och rörelse innan militären tog över slottets forna ägor. Systrarna fick aldrig se hur Hovdala fick en ny glansperiod, hur det levde upp igen och blev ett besöksmål efter att regementet lagts ner.

Bilden visar en scen ur föreställningen.
Systrarna Elsa och Eva Ehrenborg var de sista som bodde på Hovdala slott fram till i början av 80-talet. Här gestaltats de av Ann-Sofie Johansson och Elisabeth Segerham.

De mesta dramatiska händelserna på Hovdala under historiens lopp skildras inte denna gång. Exempelvis när danskar och snapphanar anföll slottet och brände ner de flesta byggnaderna på 1600-talet. Inte heller sjösänkningsprojektet för Finjasjön som blev så dyrt att Hovdala tvingades sälja hälften av sina ägor. Den svenska militärens tid, då omgivningarna runt slottet blev övningsfält med mullrande stridsvagnar skildras inte närmare. Men det hade antagligen behövts tre separata föreställningar bara för att berätta om dessa omvälvande händelser.

Föreställningen på Hovdala spelas fram till den 6 september. För biljetter kontakta Hovdala slott på telefon 0451-266800 eller via mail på hovdalaslott@hassleholm.se

Text och foto: Urban Önell

Bilden visar en scen ur föreställningen.
Slottsfrun har redan fött 17 barn. Nu är det dags igen. Hur ska det gå den här gången? Det undrar både hon och en av sönerna. I rollerna: Margaretha Nilsson och David Kristiansson.
Bilden visar en scen ur föreställningen.
Vackra tyger eller något gott att äta? Vad ska slottsfrun välja? Bambi Blad, Isak Evander och Sam Rönnlund konverserar.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se