torsjö live vers2

26 politiker bjuds på jullunch

26 politiker bjuds på jullunch

Ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen i Hässleholm, 26 personer, bjuds på jullunch på Hotell Statt den 13 december. Kostnaden för skattebetalarna blir 300 kronor per person, totalt 7 800 kronor. Folkets väls Björn Widmark tackar nej.

– Det sänder helt fel signal, i synnerhet nu, säger han.

Bilden visar Hotell Statt.
Kommunstyrelsen ska äta jullunch på Hotell Statt. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim berättar att kommunstyrelsen annars brukar ha lite julavslutning med något extra till kaffet. I år blir det alltså lite mer.

– Men det här är inget julbord, jag vet inte om det blir en landgång eller en mindre jultallrik, säger hon.

Enligt mejl från Statt till kommunledningens chefssekreterare Gunilla Liljekvist blir det antingen lunchjulbord eller buffé med julinspirerad meny, beroende på hur många som deltar. Priset är 300 kronor inklusive moms per person.

Bilden visar Lena Wallentheim.
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) har bjudit in ledande politiker till jullunch. Foto: Urban Önell

I inbjudan från Lena Wallentheim står att lunchen ska avnjutas tillsammans med en del av medarbetarna på kommunledningsförvaltningen.

– Som ett trevligt sätt att runda av året tillsammans bjuds du härmed in till kommunstyrelsens gemensamma jullunch, skriver hon.

Hon berättar att hon hade en diskussion med kommunledningsförvaltningen, som liksom övriga kommunala förvaltningar i sin budget har 300 kronor per anställd som kan användas till julklapp eller julmat. Därför fick kostnaden för politikerna inte heller kosta mer.

– Kommunledningskontoret hade bestämt att de skulle äta tillsammans och då tänkte vi att det kunde vara trevligt om ledamöterna i kommunstyrelsen också kunde sitta ner och prata med tjänstemännen, säger hon.

Politikerna får dock inte träffa alla tjänstemän eftersom de har delat upp sig på två dagar.

För politikernas del finns ingen avsatt summa i budgeten utan kostnaden tas från “politikerkontot” som används till sammanträdesarvoden med mera.

– Det är en totalsumma under kommunstyrelsen. Det är inte preciserat vad den ska användas till, säger Lena Wallentheim.

Hon berättar att hon och de andra kommunalråden förra året själva åkte och handlade lite julgodis med mera till kommunstyrelsens ledamöter. De betalade privat. Budgeten räckte då inte till något sådant.

– Men varje nämnd har själv bestämt om de vill göra något.

Bilden visar Björn Widmark.
Björn Widmark (FV) tycker att det är fel att använda skattepengar till jullunch för kommunstyrelsen. Foto: Urban Önell

Hon menar att jullunchen är ett sätt att visa kommunstyrelsen uppskattning för året som gått.

– Om nu vår förvaltning väljer att gå ut och äta, är det inte en trevlig avslutning på året? Det är en chans att träffas och prata med förvaltningen och med varandra. Det är rätt mycket arbete som ledamöterna lägger ned även om de får sammanträdesarvoden. Jag förstår inte varför det här blir så infekterat, säger hon.

Björn Widmark anser att kommunens ekonomi med sparkrav på verksamheterna gör jullunchen olämplig.

– Folkets väl tycker att det är fullständigt fel att använda skattebetalarnas pengar på det här sättet. Jag kommer att tacka nej. Alla politikerna är ju redan arvoderade och en del har månadsarvode. Om partierna hade bjudit hade det kunnat vara för att mycket gratisarbete är nedlagt, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se