Gruppen-3a-328x120

Kommunen har polisanmält tre för bedrägerier

Kommunen har polisanmält tre för bedrägerier

Hässleholms kommun har polisanmält både den misstänkta chefen och två närstående personer för bedrägerierna som drabbade Hässleholm och fyra andra kommuner. Kommunen räknar med att kunna få tillbaka pengarna eller större delen av beloppet på nära 300 000 kronor. Enligt kommunjurist Magnus Gjerstad kommer sannolikt beloppet minus självrisken att betalas ut från kommunens försäkringsbolag som sedan kan kräva tillbaka pengarna i samband med rättegång.

Bilden visar Magnus Gjerstad.
Kommunjurist Magnus Gjerstad. Foto: Lotta Persson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

När svindeln på totalt cirka fyra miljoner kronor uppdagades blev det avsked för chefen, som senast var anställd i Perstorp på en tjänst i samverkan med Klippan, Åstorp och Bjuv.

Personen, som tidigare var anställd som samordnare i Hässleholms kommun, ska ha överlämnat falska utanordningar till kommunens löneenhet. Följden blev att arvoden betalades ut till personens sambo och mamma som inte haft några uppdrag som gav rätt till detta. Enligt polisanmälan gäller det 289 934 kronor som betalats ut vid tre olika tillfällen under juni och juli 2020, strax innan den misstänkta slutade i Hässleholm för att tillträda chefstjänsten i Perstorp. Kommunen har polisanmält personen för bedrägeri som skulle kunna vara grovt eftersom hen har missbrukat allmänt förtroende och använt falsk urkund.

– Övriga personer bedöms vara att anse som misstänkta för medhjälp till bedrägeri. Utbetalningarna har skett till dem och det framstår som osannolikt att de skulle vara obekanta med på vilket sätt pengarna kommit dem till godo, står det i anmälan som undertecknats av kommundirektör Ulf Bengtsson.

Magnus Gjerstad, som handlagt polisanmälan, känner inte till på vilket sätt sambon och mamman varit delaktiga i brottsligheten.

– Jag vet inget mer om det, men de har fått in pengar på sina konton. Om man plötsligt får in en stor summa på kontot undrar man kanske och vill veta var pengarna kommer ifrån. Men det får polisen utreda närmare, säger han.

Han konstaterar att den misstänkta tog en mycket större risk genom att betala ut pengar till sitt eget konto. Det skedde i Perstorp och bidrog till att bedrägeriet kunde avslöjas.

Hässleholms kommuns utredning är inte avslutad.

– Vi är inte riktigt klara bakåt i tiden, men det verkar som att utbetalningarna började i slutet av anställningen, säger han.

Kommunen yrkar i anmälan på skadestånd motsvarande det förskingrade beloppet. Skatt på arvodena har inte betalats av kommunen utan skulle ha betalats av mottagarna själva.

Magnus Gjerstad förklarar efter kontakt med försäkringsbolaget att det finns två varianter på hur återbetalningen kan ske.

– Antingen blir de dömda och får betala tillbaka hela beloppet eller får vi betala självrisken till försäkringsbolaget. Kommunen kommer i vilket fall att anmäla skadan till försäkringsbolaget, säger han.

Självrisken uppgår till ett prisbasbelopp, 52 500 kronor 2023.

Berit Önell

Läs mer:

2023-11-30 Chef svindlade kommuner på miljoner

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se