torsjö live

När en lokaltidning tillåter politisk manipulation blir den korrumperad

När en lokaltidning tillåter politisk manipulation blir den korrumperad

INSÄNDARE. Risken för att kommuner korrumperas blir allt mer uppenbar. Det skriver Katarina Erlingson i en ledare i Norra Skåne, publicerad på nätet den 26 november. För att motverka ökad korruption behövs granskande journalistik, hävdar hon. Det håller jag med om till hundra procent.

Men har inte Katarina Erlingson ett förflutet som centerpartistiskt regionråd i Skåne mellan 2006-2014? Hur kunde hon då acceptera det flagranta övergreppet på den granskande journalistiken under Norra Skåne-skandalen 2014 – där tidningsbolagets centerpartistiska ägare ville begränsa just den formen av fri journalistik?’

Det kan mycket väl vara så att tidningsstyrelsens dåvarande ordförande agerade helt på eget bevåg – men varför tilläts han då att sitta kvar? Tidningens trovärdighet sköts ju fullständigt i sank och det skadade bevisligen partiet i valet samma år. Centerpartiet i Hässleholm gick kraftigt tillbaka.

Ingripandet för att stoppa, eller åtminstone begränsa granskningarna, berodde på att lokala toppolitiker i Hässleholm blivit besvärade av att bli synade i sömmarna. Alltför många pinsamma fakta hade avslöjats. De klagande, som vände sig till tidningsstyrelsen, var främst de dåvarande centerpartistiska och moderata kommunalråden.

Hur kunde Katarina Erlingson acceptera det? Det fanns väl inte en tystnadskultur i partiet? Hon är hässleholmarna svaret skyldig.

Övertrampet gentemot tryckfriheten på Norra Skåne 2014 är ett exempel på just det som Katarina Erlingson varnar för: Korruption kan smyga sig in överallt, uppenbarligen också på en svensk lokaltidning. När så sker, och man inte med kraft tar avstånd från den saken, är risken stor att tidningen istället främjar fortsatt korruption.

Urban Önell

Katarina Erlingsons ledare publicerades i Norra Skånes nätupplaga den 26 november. Dagen därpå skickades insändaren till Norra Skåne. Den har fortfarande inte publicerats. Frilagt har gett Katarina Erlingson möjlighet att svara på insändaren, men hon har meddelat att hon avstår.

Här kan du läsa ledaren.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se