torsjö live

Ingen psykvård för attack i trapphus

Ingen psykvård för attack i trapphus

Kvinnan som kastade en träningsvikt från hög höjd mot sin granne kan inte dömas till rättspsykiatrisk vård för försök till grov misshandel som tingsrätten anser att hon bevisats skyldig till. En stor rättspsykiatrisk undersökning visar att hon inte begick brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Åklagaren vill istället ha en påföljd på cirka ett halvårs fängelse medan försvarsadvokaten anser att det räcker med skyddstillsyn.

Händelsen inträffade i oktober 2021. Den 31-åriga kvinnan kastade enligt åtalet den fyra kilo tunga träningsvikten, en så kallad kettlebell, från 3,63 meters höjd i trapphuset. Tack vare att mannen råkade ta ett steg åt sidan snuddade den bara vid hans rygg istället för att med full kraft träffa huvudet. Direkt därefter kom hon rusande med en vass sax som hon försökte hugga honom med. Då lyckades han avväpna henne och hålla fast henne tills polisen kom. 31-åringen är även åtalad för två fall av ringa narkotikabrott, dels vid detta tillfälle och dels i december 2021.

Bilden visar en kettlebell.
Kvinnan släppte den fyra kilo tunga träningsvikten från 3,63 meters höjd i trapphuset. Foto ur förundersökningen

Domaren förklarade när huvudförhandlingen fortsatte på onsdagen att det fanns övertygande bevisning om att den 31-åriga kvinnan begått gärningarna. En bärande del är dock vittnesförhöret med målsägandens sambo som begärt att få ta tillbaka det hon sagt efter att ha förstått i efterhand att hon som sambo inte behöver vittna, något domaren missat att informera henne om. Målsäganden har också vägrat att medverka i rättegången. Tingsrätten har ändå använt både polisförhör med målsäganden och vittnesförhöret med sambon.

Efter begäran från försvarsadvokat Torgny Dahlberg läste domaren upp den del av det rättspsykiatriska intyget som handlar om 31-åringens bakgrund. Det var en tragisk historia om en barndom med våld från båda föräldrarna, ett tidigt giftermål med en avlägsen släkting i Libanon, skilsmässa och en ny man i Berlin, ett barn som sociala myndigheter omhändertog direkt efter födseln med mera. Kvinnan använde tidigt narkotika, sålde sex och hade även ätstörningar. Sedan ungdomen hade hon kontakt med psykiatrin på grund av personlighetsstörning och aggressivitet.

Efter dramat i trappuppgången i Hässleholm för tre år sedan fick hon psykiatrisk tvångsvård på grund av drogutlösta psykoser.

Torgny Dahlberg deklarerade att det faktum att tingsrätten kommit fram till att hans klient är skyldig till gärningarna inte i och för sig behöver betyda samtliga gärningar. Han menade att händelsen med träningsvikten är klarlagd liksom narkotikabrotten, men att det är mer tveksamt med saxattacken.

– Det var en stor röra vid bevisupptagningen, sa han.

Bilden visar advokat Torgny Dahlberg.
Advokat Torgny Dahlberg. Foto: Lotta Persson

Han ansåg också att tingsrätten får beakta att det fanns en konflikt mellan målsäganden och hans klient.

– Målsäganden har haft synpunkter på hennes leverne i lägenhetshuset. Det verkar som att konflikten på något sätt eskalerat, sa han.

Han påtalade att kvinnan haft upprepade kontakter med psykiatrin på grund av sina drogutlösta psykoser och kan ha haft nedsatt förmåga att kontrollera sig.

– Det finns inget utlåtande från Frivården, men jag tänker att tingsrätten ändå kan tycka att skyddstillsyn vore lämpligt mot bakgrund av det som lästs upp och den situation som hon lever i, förklarade Torgny Dahlberg.

– Situationen är skör rent allmänt. Det här är ett bra exempel på när det behövs hjälp och stöttning genom skyddstillsyn.

Domaren frågade om han menade så kallat 28:3-fängelse, där ett kort fängelsestraff kombineras med skyddstillsyn. Det menade han egentligen inte, men hade inte heller något emot.

– Det kan tingsrätten fundera på, sa han.

Åklagaren Christofer Ramkvist betonade allvaret i brotten, särskilt i att släppa en vikt från så hög höjd.

– Det fanns en stor risk att målsäganden skulle skadas allvarligt eller till och med dö, sa han och betonade att 31-åringen måste ha begripit det.

– En stund senare försökte hon hugga honom med en sax. Det kunde också ha tagit väldigt illa.

Bilden visar Hässleholms tingsrätt.
Hässleholms tingsrätt konstaterade att rättspsykiatrisk vård inte är aktuell eftersom utredningen inte visade att kvinnan var påverkad av en allvarlig psykisk störning. Foto: Berit Önell

Han konstaterade att det i båda fallen rörde sig om försök till grov misshandel som varit nära att lyckas.

– Annan påföljd än ett ganska långt fängelsestraff är inte att tänka på, sa han, men nöjde sig med att yrka på kring ett halvår.

Han begärde inte att kvinnan skulle stanna i häkte i väntan på dom eftersom hon häktats huvudsakligen för att hon inte skulle utebli från rättegången, vilket hon gjort två gånger. Tingsrätten beslöt också att omedelbart häva häktningen efter rättegången.

Dom meddelas den 29 december.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se