torsjö live

Två häktade: Villaägare väcktes av rånare med järnrör och kniv

Två häktade: Villaägare väcktes av rånare med järnrör och kniv

Två maskerade rånare tog sig natten till lördagen in i en villa i Tyringe.

– Jag vaknade och såg hur den första mannen flög över mig med järnröret, berättar den drabbade villaägaren som fick armen krossad av slagen och även blev knivskuren.

På måndagen häktades två män på sannolika skäl misstänkta för grovt rån. Båda har tidigare bland annat dömts för rån och narkotikabrott.

Bilden visar Hässleholms tingsrätt.
Hässleholms tingsrätt häktade på måndagen två män misstänkta för grovt rån i villan i Tyringe. Foto: Berit Önell

Villaägaren är i 40-årsåldern och var ensam hemma när inkräktarna vid tvåtiden på natten slog sönder altandörren och rusade in i sovrummet.

Han berättar hur rånarna först tryckte ned honom i sängen och sa åt honom att stanna där.

– Sedan ville de veta var alla värdesaker är och de skulle ha koden till bankkortet. Problemet var att jag inte kan koden i huvudet utan enbart i fingertopparna. De sa att jag skulle visa på madrassen. Jag har uppfattningen att de fick rätt kod, säger han.

Han förklarar att han knappt hade några pengar på kortet eftersom han brukar flytta över efterhand. Några värdesaker har han inte heller, men en äldre laptop och en platta ville rånarna ha.

Han ville ge dem koden i hopp om att de skulle ge sig av. Men det var bara en av rånarna som tog hans bil och körde iväg för att ta ut pengar. Den andre stannade kvar i huset.

– Han sa att om jag lämnat fel kod eller där inte är några pengar dödar vi dig. Just där och då var jag övertygad om att jag dör om jag inte kommer härifrån.

– När jag skulle kasta ner sakerna i en väska lyckades jag bygga upp ett litet avstånd mellan oss. När han vände sig mot garderoben sprang jag ut och in till grannarna och bankade på ytterdörren och sedan altandörren. De var vakna och ringde 112, berättar villaägaren.

Ambulansen kom först. Han uppskattar att även polisen var på plats inom åtta-tio minuter.

– Det var många poliser och de hade bland annat drönare. De tog den ene i min bil. Den var inte svår att hitta.

Bilen är en äldre sportbil som är lite uppseendeväckande och kan ha lockat rånarna fast den har börjat rosta och inte längre har mycket värde.

Bilden visar en polisbil i mörker.
Polisen var snabbt på plats och lyckades gripa rånarna. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Berit Önell

Rånarna kom aldrig över några pengar med hjälp av kortet. Kanske för att det ändå var fel kod, eller för att den av rånarna som tog bilen och backade rätt igenom garageporten för att köra till bankomaten vid torget inte hann dit innan han stoppades av polisen inne i villaområdet.

Villaägaren berättar att han nog lyckades fly från den kvarvarande rånaren tack vare att han löptränat mycket.

– Jag är ganska snabb i benen. Min bedömning var att jag kommer att kunna springa ifrån honom. Om han inte tränat lika hårt hinner han inte ifatt. Det var ju en chansning, men det bästa jag kunde göra.

Han uppfattade rånarna som stressade.

– Den ene sprang fram och tillbaka. De verkade vara i någon form av chocktillstånd. När jag tittade upp skrek de åt mig att jag inte fick titta och tryckte ner mig i sängen.

Han säger att rånarna pratade bra svenska, men med någon form av “gangstertugg” som om de ville visa sig tuffa genom det.

Han är glad att hans dotter inte var hemma denna helgen.

– Det är vanligtvis ett väldigt lugnt område, det är därför jag har valt att bo där, säger han.

Nu har han flyttat hem till sina föräldrar och tänker inte återvända innan han har larmat hela huset och bytt altandörr till en med säkerhetsglas och kodlås.

– Jag sover inte en natt till där utan larm.

Han säger att han efter omständigheterna mår bra.

– Men jag har ont överallt och är fortfarande omtöcknad.

Han kom till sjukhuset vid tretiden på natten och fick åka hem efter cirka tolv timmar.

– Eftersom jag hade fått slag mot huvudet ville de ha mig under observation i minst sex timmar, berättar han.

När han skrevs ut hade han också hunnit bli förhörd av polisen på sjukhuset. Armen är gipsad eftersom ett av benen i underarmen släppt från sitt fäste mot handleden. Han har också en krosskada i armen och skärskador här och där på överkroppen.

Han är sjukskriven i minst sex veckor och vet inte hur det ska gå med hans företag, men är tacksam för att det snart är jul eftersom många verksamheter ändå tar paus över helgerna.

Polisen grep den förste misstänkte redan klockan 02.25 och den andre 06.25. Hässleholms tingsrätt häktade båda mot deras nekande på måndagseftermiddagen.

Båda är i 30-årsåldern och har tidigare dömts för rån. Den först gripne har tolv avsnitt i belastningsregistret, den andre har 17 och dömdes senast i juni till två månaders fängelse för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Tingsrättens häktningsskäl är att det finns risk för att de annars genom att undanröja bevis eller på annat sätt försvårar sakens utredning. Åklagaren får tillstånd att ålägga dem restriktioner i kontakten med omvärlden under häktningstiden. Åtal ska vara väckt senast den 29 december.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se