torsjö live

Villkorligt för grova hot mot pizzabud och poliser

Villkorligt för grova hot mot pizzabud och poliser

Mannen var under påverkan av en allvarlig psykisk störning när han från sin villa i Hässleholm vapenhotade både ett pizzabud och sex poliser från insatsstyrkan. Det visar den psykiatriska utredningen och därför kan han inte dömas till fängelse utan får istället villkorlig dom och 50 dagsböter à 50 kronor, alltså 2 500 kronor.

När pizzabudet kom till villan på kvällen den 31 januari i år kom mannen, i 55-årsåldern, ut med ett gevär och sköt ett skott i luften cirka en meter från honom. Sedan siktade han direkt på pizzabudet som knuffade undan vapnet och skar sig i handen av det innan han sprang till sin bil. Först en bit ifrån villan stannade han och ringde sin arbetsgivare som i sin tur larmade polisen.

Polisen kunde gripa mannen efter elva timmars insats i villaområdet. Foto: Jonathan Önell

Ett stort polispådrag var snabbt på plats med insatsstyrkan och förhandlare. Men mannen barrikaderade sig i villan och sköt ett skott inomhus innan han kom ut och riktade geväret mot en polisbil med fyra poliser. Polisen avlossade verkanseld mot honom från takluckan. Han träffades inte, men retirerade in i huset igen. Senare under natten gick han ut igen och växlade mellan att bete sig aggressivt och att dansa och tramsa framför poliserna. Han bländade dem också med en stark grön lampa och fick dem att flytta bilen eftersom de misstog den för grön laser.

På morgonen satt två andra poliser i en bil när mannen kom ut och riktade ett gevär mot dem. Den ene polisen sköt då mot honom med ett elchockvapen. Men det tycktes inte få honom ur balans och den andre polisen trampade därför på gasen så att bilen tog ett skutt och rammade honom. Mannen föll omkull, tappade vapnet och kunde gripas.

På måndagen dömdes han i Hässleholms tingsrätt för grovt olaga hot mot pizzabudet och två fall av grovt hot mot tjänsteman, mot totalt sex poliser. Han kunde inte dömas till fängelse på grund av att han bedöms ha utfört gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Men han kunde inte heller dömas till rättspsykiatrisk vård eftersom han vid undersökningstillfället inte led av denna störning.

I rättegången sa han att han varken kunde erkänna eller förneka brotten eftersom han inte mindes vad som hänt. Han hade på grund av sjukdom problem med minnet. Den aktuella kvällen hade han dessutom blandat alkohol och mediciner.

Mannen hävdade att han till följd av sitt psykiska tillstånd inte haft uppsåt. Men det håller inte tingsrätten med om.

– Hans psykiska tillstånd vid gärningen uppfyllde enligt utlåtandet kriterierna för akut krisreaktion, nedstämdhet och minnesstörning som sammantaget i kombination med intag av narkotikaklassat läkemedel och alkohol bedömts utgöra en allvarlig psykisk störning. Hans insikt i gärningarnas innebörd och handlingskontroll var enligt samma utlåtande nedsatt, men saknades inte, skriver tingsrätten.

Enligt domen hade han uppsåt eftersom han handlade medvetet, bland annat genom att vid upprepade tillfällen hota olika målsägande med vapen, att agerandet låg i linje med vad han dessförinnan sagt till förhandlarna och att ett vapen hade gömts undan.

Bilden visar Hässleholms tingsrätt.
Hässleholms tingsrätt dömde på måndagen mannen som vapenhotade ett pizzabud och sex poliser. Foto: Berit Önell

Målsägandenas uppgifter bedöms trovärdiga och får stöd av den skriftliga bevisning och fotografier. Brotten ska bedömas som grova, bland annat eftersom hoten har förstärkts med hjälp av vapen.

Pizzabudet får 52 800 kronor i skadestånd. Fyra av poliserna hade begärt 30 000 kronor vardera i skadestånd och två begärde 7 000 kronor vardera, men ingen av dem får något eftersom tingsrätten anser att de hot de utsatts för är något de är beredda på att att utsättas för i sitt arbete. Hoten har därmed inte inneburit en så allvarlig kränkning av den personliga integriteten att de har rätt till ersättning.

Mannen frikänns från åtal för tre fall av bedrägeri och olovlig identitetsanvändning.

Berit Önell

Läs mer:

2023-02-01 Stor polisinsats: Man gripen efter skottlossning i villaområde

2023-02-20 På fri fot efter vapendramat i villaområdet

2023-04-10 Åtal för grova hot mot pizzabud och poliser

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se