Gruppen-3a-328x120

Av historien ska vi lära

Av historien ska vi lära

INSÄNDARE. Den 11/1-24 skrev Fredrick Winberg en insändare i tidningen Norra Skåne, där han påminner om förintelsen av judarna under andra världskriget. FW nämner att han är historie- och samhällslärare på gymnasiet, han glömde dock att nämna att han är socialdemokrat. Det jag kunde förstå av hans text, var att han som så många före honom, ville skrämma med högerpopulister, och att om vi inte motarbetade dessa så kunde samma hemskheter mot judar hända igen. Högerpopulister är på frammarsch över hela Europa, och man leds att tro att dessa är ett hot mot judarna. Jag skulle säga att det är precis tvärtom!

Som släkting till överlevande judar efter andra världskriget är detta ämne jämt närvarande och har varit så under hela mitt liv. Men aldrig förr har jag varit så orolig som nu över att mänskligheten glömmer hur historien ser ut och riskerar att upprepa samma hemskheter och grymheter.

Därför uppskattas all påminnelse om vår gemensamma historia, men jag blir riktigt rädd för allt det FW utelämnar i sin text, antagligen för att han är socialdemokrat, för som historielärare bör han ju känna till historien. Är detta ännu ett försök till historierevisionism?

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Gällande det som utelämnas vill först jag nämna att även assyrier, armenier och greker fick uppleva förintelse av en enorm skala under Ottomanska Imperiet, nutida Turkiet, i början av 1900-talet. Om den var ”industriell” kan dock diskuteras.

När det kommer till judarnas situation så är det viktigt att poängtera att den socialistiskt ledda samlingsregeringen i Sverige, under andra världskriget, tvingade svenska judar att ha ett J (för jude) i sina pass. Antisemitismen är oftast bara av intresse för vänsterlutande politiker och intellektuella, när man kan skrämma med högerpartier och högerpopulister.

Sanningen är att judehat idag kommer från två håll. Dels kommer det från alla de muslimska invandrare som har fått lära sig judehat sedan barnsben, och idag trakasserar, mördar och förföljer judar var de än kan. Dels kommer det från vänsterpolitiker som både är ansvariga för den mycket stora invandringen från muslimska länder och som även själva kommer med extremt obekväma uttalande kring judar. Exempelvis Ilmar Reepalus uttalanden som till och med fick Barack Obama att skicka sitt särskilda sändebud till Sverige. Eller Margot Wallström som lyckades bli första svensk politiker som blev persona non grata i Israel.

Andra exempel är SSU som skamlöst sjunger nidvisor om judar och landet Israel. Eller de otaliga försök som vänstern gör för att släta över Hamas vedervärdiga massmord på judar den 7 oktober. Det är inte “högerpopulister” eller SD-sympatisörer som marscherar på våra gator och skanderar “from the river to the sea” utan det är socialister, miljöpartister och andra som fokuserar på identitetspolitik. Vi har till och med en socialdemokratisk riksdagsledamot med starka band till Hamas. Hamas, en organisation som har som yttersta mål att fullfölja Hitlers utrotning av judar.

Få judar räds högern, och det borde de heller inte göra. Rädslan kommer från hårdföra islamister och lätt naiva eller rentav antisemitiska vänsterpolitiker.

Sanningen ska man inte tumma på, oavsett hur obekväm den må vara.

Daniel Talmid,Sverigedemokraterna

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se