torsjö live

Boende flyr sina hem vid Finjasjön

Boende flyr sina hem vid Finjasjön

Flera bostäder nära Finjasjön evakuerades på fredagen på grund av översvämningen.

– Jag fick packa ihop det viktigaste, säger Lisbeth Sonesson, 70, som såg hur vattnet sipprade in under panelen i sovrummet när hon vaknade på morgonen.

Hennes grannar Inger och Jimmy Fallesen har inte gett upp, men kan inte duscha eftersom strömmen bröts i källaren när vattnet nådde varmvattenberedaren.

Stora mängder orenat avloppsvatten pumpas ut i Finjasjön eftersom pumpstationerna inte klarar trycket. Reningsverkets skyddsvall har börjat svikta. Hovdalavägen stängdes på kvällen för tung trafik och varningsskyltar har satts ut eftersom vägkanterna kan vara instabila.

Bilden visar den vattenfyllda källaren.
Vattnet står högt i Inger och Jimmy Fallesens källare.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

På fredagskvällen nådde Finjasjöns vattennivå 45,29 meter över havet, bara 18 cm under rekordnivån 2002. Natten till fredagen steg vattnet snabbt och de vallar som förstärktes på torsdagen hos Ulrika Johansson och hennes grannar brast.

– Vattnet har gått bakvägen, berättar Ulrika som nu har vatten upp på garagets fasad.

– Jag kan inte minnas att det gick så snabbt 2002, säger hon.

Hon berättar att hon klockan tre på natten fick hjälp att rädda allt av värde från garaget, lasta det på ett släp och flytta bilarna. Hon konstaterar att det inte längre är lönt att varken pumpa eller bygga vallar, men bostadshuset klarar sig lite till.

Bilden visar garaget omgivet av vatten.
Vallen brast och Ulrika Johanssons garage är nu omringat av vatten.

Lisbeth Sonesson berättar att det på onsdagen fortfarande inte var några problem att gå till och från hennes hus. Men vattnet steg överraskande snabbt under torsdagen.

– Jag var och hämtade ett paket. När jag kom hem stod vattnet uppe vid trappan, förklarar hon.

Hon förstod att det skulle kunna bli besvärligt, men hon trodde inte att det skulle gå så fort.

Vaknade av konstigt ljud

Huset är svårt att skydda eftersom det ligger lågt. Grannhusen ligger dessutom högre så vatten från dem rinner ner till henne.

– Jag kan inte pumpa, jag hade bara fått tillbaka det igen, säger hon.

– Jag skulle gjort en vall, men man hann varken det ena eller det andra.

Hon vaknade på natten av ett konstigt ljud och undrade vad det var. På morgonen såg hon vattnet.

– Jag hann bara blinka, så kom det nytt vatten. Det gurglade i tvättstugan och vattnet i toalettstolen reste sig.

Vattnet steg också utanför huset. Det var bara att börja packa.

– Pallarna som vi lagt upp för att gå på flöt iväg och där var isbitar som man fick skjuta väck.

Hon bor nu tillfälligt hos sin före detta man som ska följa med henne och hämta lite mer saker under lördagen. Hon vill ha en lampa.

– Jag måste virka och sticka. Sedan ska jag hämta lite schampo och sånt som jag glömt. Jag måste rädda mina garner.

– Jag försökte lägga upp grejer högt, men det är mycket kvar.

För farligt att bära något tungt

Möbler tror hon inte går att få med sig. Det är för farligt att bära något tungt genom vattenmassorna.

– Där är vatten nästan upp till höfterna nu och ojämnt i trädgården. Jag hade vadarstövlar för att gå in och ut, men höll på och stå på huvudet varenda gång, berättar hon.

Hon fick bära ut sin lilla hund.

– Man får försöka komma ihåg var det är hålor.

Bilden visar översvämmade hus.
Sjön breder ut sig mellan husen i området.

Hon köpte huset två månader före den stora översvämningen 2002. Både då och nu var det just renoverat. Mycket blev förstört 2002 och hon befarar att det nu blir likadant en gång till.

– Då höll vi på att sätta in nytt kök och hade lagt nytt golv. Vi hann rädda köket, men inte golvet. Jag tänker tillbaka på det nu. Förra gången ville jag lyfta stugan, men försäkringsbolaget sa att det inte gick.

– Jag vet inte om jag vill bo kvar om det här ska hålla på. Vi får se vad de säger på försäkringsbolaget. De frågade om jag ville sätta in en fläkt, men det är ju inte lönt när det står vatten på golvet. Vi får avvakta och försöka hålla humöret uppe.

Hon är trött.

– Man blir ju helt slut. Jag orkar inte hur mycket som helst, ville bara fly. Det är så deprimerande alltihop, säger hon.

För grannarna är det också illa.

105 cm vatten i källaren

Inger och Jimmy Fallesen berättar att vattnet på fredagen står 105 cm på källargolvet. För mindre än två dygn sedan var här knappt något vatten alls.

– Det är ju kaos. Vi hade lagt upp grejerna på hyllor, men allt har vält, säger Inger.

– Man ser allt bråte huller om buller.

Det är strömlöst i källaren, men de lyckades få in en pump, som tar ström uppifrån, genom ett fönster. Den räcker dock inte till.

– Vi behöver hjälp, vi hoppas på räddningstjänsten så vi kan sänka nivån så snabbt som möjligt. Sedan kan vi själva fortsätta, säger Inger.

Bilden visar en person som vadar fram i den översvämmade källaren.
Det är svårt och farligt att hantera den översvämmade källaren. Inger och Jimmy Fallesen hoppas på hjälp från räddningstjänsten.

Trappan ner från bostaden har 14 steg. Vattnet når till det sjunde.

– Sju steg till, sedan har vi det här uppe, säger Inger.

De har gett upp utvändiga vallar och pumpar.

– Det är ingen mening längre. Det är ju en sjö hela tomten, säger Jimmy.

Han fick avbryta dagens arbete och åka hem tidigare.

– Jag hade ju inte sovit i natt heller, berättar han.

Men de vill bo kvar så länge det går.

– Än så länge, men vi kan inte duscha för vi har inget varmvatten, säger Jimmy.

– Jag vill vara här och se vad som händer. Men man känner sig helt maktlös.

De flyttade 2004 till huset som är byggt 1940.

– Det klarade förra översvämningen, men det var rötskador i garaget. Vi renoverade det för två år sedan.

Jimmy säger, som många andra, att det varit högre vattenniåver de senaste åren.

– Plötsligt är det vart och vartannat år. Något måste det bero på, säger han.

Några teorier är avverkningar av träd i området som annars hade kunnat suga upp en del vatten, ökning av nybyggnationer med fler hårdgjorda ytor där dagvatten inte kan tas om hand och reningsverkets placering.

– Sedan säger de att det inte hjälper att rensa Almaån. Jag vet inte, men jag har hört att det sjönk jättemycket när de rensade efter översvämningen 2002, säger Jimmy.

Stora mängder orenat avlopp pumpas ut i sjön

På fredagen pumpade en jättepump via två slangar orenat avloppsvatten rätt ut i Finjasjön från Ormanäs pumpstation nära reningsverket.

– Det bräddar till och från från pumpstationerna och även från reningsverket, säger Anton Henrysson, kommunikatör på Hässleholm Miljö.

Se film från Ormanäs pumpstation här:

Orenat avloppsvatten sprutar ut i Finjasjön med hjälp av en jättepump vid Ormanäs pumpstation.

Varför pumpas det rakt ut i sjön?

– Det kan vara att man tillfällligt bräddar så, säger han.

Han säger att det som hände på fredagen var att man förstärkte med en pump upp till reningsverket för att inte behöva brädda. Han förklarar att pumparna flyttas mellan pumpstationerna efterhand som de behövs.

Vallen kring reningsverket måste förstärkas

Han berättar att vallen kring reningsverket behöver förstärkas.

– Det rör sig om en en längd av några meter där det finns en liten svacka, cirka 20 cm djup så det är inte något stort, säger han.

Men flera grävmaskiner arbetar intensivt längs vallen under eftermiddagen, som det ser ut på mer än ett ställe. Vid femtiden pågår arbetena enligt Anton Henrysson fortfarande.

I ett pressmedelande uppmanar Hässleholm Miljö alla va-kunder att vara sparsamma med mängden vatten som spolas ner i avloppen.

– Hela va-systemet är hårt belastat vilket gör att vattnet kan ändra riktning. Istället för att åka ut ur avloppet så kan vatten börja tränga upp ur brunnar och avlopp, säger Mats Didriksson, vd på Hässleholm Miljö.

För motverka detta bräddas orenat avloppsvatten.

Hemtjänst med gummistövlar

Kommunens tekniska förvaltning, räddningstjänsten, omsorgen och Hässleholm Miljö hade två avstämningsmöten om översvämningen under fredagen. En inventering av boende med hemtjänst har gjorts. En person har rekommenderats att evakuera, men avböjt. Hemtjänsten klarar än så länge av situationen med hjälp av gummistövlar och att gå via en annan tomt.

– Känslan är att kommunen har bra koll på läget, men vi från räddningstjänsten håller lite låg profil. Vi lånar ut dränkbara pumpar om någon inte själv hunnit skaffa, men vi har ett begränsat antal. Vi säljer också sandsäckar. Är det kris kan man ringa 112 så kommer vi ut och hjälper till med det vi kan. Men allt som man själv kan göra ska man försöka göra, säger räddningschef Johan Wendt.

Bilden visar Johan Wendt.
Johan Wendt, räddningschef för Hässleholms och Osby kommun. Foto: Privat

Mötesdeltagarna fick veta att den digitala mätningen av vattennivåerna inte fungerar. Istället görs manuella mätningar som sedan förs in på kommunens hemsida. Prognosen var på eftermiddagen, då nivån var 44, 26, enligt kommunen en höjning på ytterligare tio cm.

Avstämningarna fortsätter under helgen.

Ingen tung trafik och ingen belysning

Enligt kommunens hemsida är Hovdalavägen inte avstängd, men vissa trafiksäkerhetsåtgärder har vidtagits. Kanterna har skärmats av med varningsskyltar och trafikanter uppmanas välja annan resväg om möjligt. Gatlyktorna har släckts “för säkerhets skull”. Sedan tidigare är Ormanäsvägen, Brovägen och vägen längs Guldkusten avstängda.

Tekniske chefen Mats Svensson bekräftar att Hovdalavägen under kvällen också skulle stängas för tung trafik.

Bilden visar Hovdalavägen.
Hovdalavägens kanter kan vara förrädiska på grund av att vattnet står så högt intill vägen.

För järnvägen är det enligt Trafikverket än så länge ingen fara. Vid översvämningen 2002 stoppades tågen på grund av att banvallen underminerades.

– Järnvägen går så pass långt ifrån så just nu är vi inte oroliga. Det ska väldigt mycket till och det har hänt en del på 20 år, säger Ola Malmberg, enhetschef på Trafikverket distrikt syd.

Hässleholms kommun lägger nu ut information om översvämningläget på sin hemsida.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se