Gruppen-3a-328x120

Ersättningsbussar trotsade körförbud på Hovdalavägen

Ersättningsbussar trotsade körförbud på Hovdalavägen

Hundratals bussar körde i helgen i skytteltrafik på den avstängda Hovdalavägen längs Finjasjöns översvämmade östra strand. Det var ersättningsbussar eftersom alla tåg ställts in på grund av ett planerat banarbete. På måndagseftermiddagen var det dags igen när ett elfel stoppade alla tåg genom Hässleholm.

Mats Svensson, förvaltningschef på kommunens tekniska förvaltning som ansvarar för vägen, ser allvarligt på att den tunga busstrafiken utan tillstånd belastat vägen.

– Vi stänger ju av dem av en anledning, och speciellt allvarligt att det är persontrafik och i så stor mängd som det varit, förklarar han.

Bilden visar en buss på Hovdalavägen.
Bussarna gick i skytteltrafik på Hovdalavägen under helgen, trots körförbudet. Foto: Linus Jepsson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hovdalavägen är sedan den 27 januari avstängd för all trafik utom boende, utryckningsfordon och arbetsfordon. Enligt ansvariga på kommunen finns risk att vägen undermineras på grund av översvämningen som gjort att vatten stått ända upp till vägkanten. Därför vill man minska belastningen, särskilt från tung trafik. Den obehöriga trafiken hänvisas på kommunens hemsida till Norra respektive Södra Byvägen genom Tormestorp. Även Röingekorset och riksväg 23 är en möjlig genomfartsled.

Boende längs Hovdalavägen reagerade på den stora mängden bussar som passerade under lördagen och söndagen.

– Vi har kört ersättningstrafik mellan Malmö och Älmhult på grund av planerat banarbete lördag och söndag, säger Marcus Fleetwood på SJ:s presstjänst till Frilagt på måndagen.

Bussarna som ersatte SJ-tåg gjorde enbart stopp i Lund och Malmö. Mer vet han inte. Han hänvisar till underleverantören Bussakuten i Västerås som sköter bokningen av ersättningstrafik. När Frilagt ringer dit finns ingen som känner till vad som hänt. Vi blir lovade att någon ska ringa tillbaka, men ingen hör av sig.

Kristian Ördell, kommunikationsansvarig på Skånetrafiken, hänvisar till Nobina som sköter planerad ersättningstrafik där.

– Men varför kör de inte 23:an, undrar han.

Bilden visar avspärrningarna.
Hovdalavägen stängdes av för obehörig trafik den 27 januari.

Vid halvtretiden på måndagseftermiddagen slutar tågen gå via Hässleholm igen, nu på grund av ett elfel. Ersättningsbussar sätts in på flera sträckor, bland annat Hässleholm – Höör och Osby – Höör där bussarna normalt går Hovdalavägen.

På Nobinas presstjänst ber Hannes Holmér att få återkomma. Men han lyckas inte nå ansvarig på trafikledningen innan vederbörande gått för dagen.

Mats Svensson kan dock berätta att Nobina kört i helgen. Hässleholms kommun har haft kontakt med Nobina med anledning av Frilagts frågor.

– Nobina beklagar att de kört där utan tillstånd, meddelar Mats Svensson i ett sms till Frilagt.

– De säger att de har flera underentreprenörer och cirka 150 bussar och lovar ta tag i det, skriver han.

Han är bekymrad över det som hänt.

– Det är ju inte bara vägen vi är rädda om utan det är även skydd för att undvika olyckor.

Kristian Ördell återkommer, men kan inte se om måndagens ersättningsbussar kör via Hovdalavägen eller ej. Vid akuta händelser ska det vara VR Sverige som kör ersättningsbussar för pågatågen. För Öresundstågen är det Transdev som anlitar Bergkvarabuss och Nobina.

– De kan också ha lagt ut det på andra, säger Kristian Ördell.

Är det ni från Skånetrafiken som ska tala om för dem om de ska köra en annan väg?

– Jag vet inte, men man får inte köra på en avstängd väg, framförallt inte med tunga fordon. Det är fullständigt självklart för en chaufför. Man följer de skyltar som finns, säger han.

– De ska absolut inte köra där.

Han återkommer ännu en gång.

– Nu har vi gett vår kundledningscentral i uppdrag att meddela våra leverantörer att de inte under några omständigheter får köra på den här vägen. Sedan får vi reda ut vad som hänt både i helgen och idag, säger han.

VR Sverige har redan gett respons.

– De har meddelat att de inte får köra, men vi har inte kunnat reda ut om de har kört där idag. Vi vill vara tydliga med att det här måste utredas. Vi är tacksamma för att du ställde frågor för det här hade annars varit okänt för oss. Säkerheten måste alltid gå först, säger han.

Efter cirka tre timmars stopp var elfelet löst och tågen kunde åter rulla genom Hässleholm.

Berit Önell

Läs mer:

2024-01-27 Hovdalavägen avstängd längs Finjasjön

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se