torsjö live

Guldspadar till landets bästa granskande journalistik

Guldspadar till landets bästa granskande journalistik

Läkare som lekt Gud, jurist som lurat av äldre deras hem och besparingar, klädjätte som bluffar om återvinning och skolbolag som köpt våffelstuga för skattepengar. Det är några av de granskningar som belönades när det attraktiva grävpriset Guldspaden delades ut på lördagen. Frilagts redaktör ingår i juryn som haft ett tufft jobb med att välja ut vinnarna bland drygt 220 inlämnade bidrag.

Prisutdelningen skedde på Föreningen Grävande Journalisters grävseminarium som i år hölls i Gävle. Drygt 600 journalister samlades där för två dagar av föreläsningar och panelsamtal på temat mod.

Bilden visar guldspadevinnarna.
Guldspadevinnarna tillkännagavs vid lördagskvällens gala. Foto: Markus Dahlberg

Både svenska och internationella medverkande stod på programmet med sina bästa tips om hur missförhållanden kan avslöjas och makthavare ställas till svars, även när journalister motarbetas och till och med hotas. Alla nominerade till Guldspaden samt juryns särskilda pris berättade också om sitt arbete.

Huvudtalare var Lori Hinnant och Vasilisa Stepanenko från Associated Press som tillsammans med ytterligare två kollegor fått Pulitzer-priset för sin modiga bevakning av krigets Ukraina. Deras film 20 dagar i Mariupol vann också en Oscar för bästa dokumentär. De visade delar av filmen och berättade om arbetet med att skildra fasorna i staden under ryssarnas belägring och att skydda utsatta källor. Till slut tvingades teamet fly. Det tog dem två månader att analysera och sammanställa materialet. De gjorde bland annat en detaljerad kartläggning av attacken mot teatern i Mariupol dit många människor tagit sin tillflykt.

Bilden visar Lori Hinnant och Visilisa Stepanenko.
Lori Hinnant och Vasilisa Stepanenko berättade om sin film om Mariupols belägring. Foto: Berit Önell

Ryssarna har kallat deras rapportering för propaganda.

– Därför har det varit extra viktigt att säkra allt och verkligen visa sanningen.

– De har kallat oss för informationsterrorister och människorna vi filmat för skådespelare, berättade Lori Hinnant och Vasilisa Stepanenko.

Guldspadejuryns sammankallande Kicki Hultin säger i ett pressmeddelande att vinnarna av 2023 års guldspadar har valts ut i mycket hård konkurrens.

– Hela 33 bidrag nominerades i de åtta kategorierna och juryn har haft ett svårt arbete med att bestämma vilka som slutligen skulle få en Guldspade.
 I alla klasser hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men principen är att bara en spade ska delas ut i varje kategori, oavsett hur många andra som nått spadenivå.

Bilden visar Kicki Hultin.
Kicki Hultin, sammankallande i guldspadejuryn.

Kicki Hultin vill inte rangordna vinnarna, men tycker att det är särskilt roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med minimala resurser.

– Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten. 
Och det är härligt att kunna konstatera att svensk grävande journalistik är så stark, och faktiskt växer, säger hon.

Juryns särskilda pris gick till journalisterna bakom Sydsvenskans granskning Spårhundarna.

Bilden visar Natalie Medic och Fredrik Svenningsson.
Natalie Medic och Fredrik Svenningsson, SVT Nyheter Skåne, vann guldspaden för Juristen och de osannolika gåvorna. Foto: Berit Önell

Antipriset Årets rullgardin delades ut vid fredagens invigning av Grävseminariet. Priset ska gå till ett företag eller en myndighet som under året på ett dokumenterat sätt försökt dölja fakta, ljugit, slingrat sig eller i någon mening utövat påtryckningar för att försvåra för journalistiken.

Hässleholm var 2015 först att få Årets rullgardin för att kommunpolitiker tillsammans med ledande företrädare för den lokala pressen under 2014 försökt minska allmänhetens insyn och försvåra kritiska granskningar. Det handlade om den uppmärksammade skandalen där undertecknad blev av med jobbet som granskande journalist på Norra Skåne efter påtryckningar från kommunalråden, vilket ledde till att Frilagt startade.

Årets rullgardin för 2023 gick till Torsboda Industrial Park AB, ett bolag ägt av Sundsvalls kommun.

Bilden visar FGJ:s ordförande Ulla Sätereie.
Vinnaren av Årets rullgardin, Torsbodabolaget, var inbjudna, men kom inte för att ta emot diplomet ur föreningens ordförande Ulla Sätereies hand. Foto: Daniel Wiklander

Motiveringen löd: ”Årets rullgardin 2023 går till det av Sundsvalls och Timrå kommuner helägda Torsbodabolaget som låtit kinesiska affärsintressen övertrumfa svensk offentlighetsprincip och därför vägrade lämna ut ett avtal om en markaffär och andra investeringar till ett värde av 15 miljarder kronor. Så får man inte göra, det tycker varken FGJ eller Kammarrätten.”

Berit Önell

Vinnare 2023 års Guldspade:

BOK            
RÄTTSSKANDALEN OLOF PALME
Gunnar Wall
Bokförlaget Semic
”För att ha blottlagt den tunna is varpå svensk kriminalhistorias största antiklimax vilar. Juryn kan helt enkelt inte ’komma runt’ den här vinnaren.”

ETERMEDIA RIKS DOKUMENTÄR
DEN SVENSKA SPERMIESKANDALEN
Fredrik Mejster 

Nadja Yllner

Lisa Jarenskog 
Uppdrag granskning, Sveriges Television
”För att gång på gång ha avslöjat den chockerande sanningen om hur barn blev till när läkare lekte Gud”

ETERMEDIA LOKAL
JURISTEN OCH DE OSANNOLIKA GÅVORNA
Natalie Medic
Fredrik Svenningsson 
SVT Nyheter Skåne
”För att med listiga metoder ha avslöjat en bedragare som under åratal lurat sjuka och äldre framför ögonen på sanslöst flata myndigheter.”

ETERMEDIA RIKS NYHETER
SKOLPENGSAFFÄRERNA
Lotta Sima 

Julia Lindvall
Ida Andersson 

Kristina Lagerström 
SVT Nyheter
”För att med orubblig envishet har grävt sig bakom skolindustrins framgångfasad och avslöjat hur skattemedel bakar frasiga våfflor” 

MAGASIN
SANNINGEN OM SPRÄNGDÅDEN
Johanna Edström

David Lundmark 
Dagens Arbete
”För att ha avslöjat hur ett ändrat regelverk banat vägen för en serie bombdåd som skakat landet.”

MINDRE DAGSTIDNING
BEMANNINGSKRISEN
Felicia Lénárd 

Kenneth Westerlund
Linda Eriksson Storbacka 
Södra Dalarnas Tidning
”För att med dagliga uppdateringar låtit läsarna följa hur kommunen har satt de äldres välbefinnande på spel genom märkliga bemanningskontrakt.”

STORSTADSTIDNING
H&M OCH ÅTERVINNINGEN
Magnus Wennman 

Staffan Lindberg 
Aftonbladet
”För att med raffinerade metoder och skrämmande bilder ha avslöjat hur den svenska klädgiganten bryter mot sina egna löften om återvinning.”

STUDENTSPADEN
MISSTAGEN SOM SÄNKTE RINGHALS
Noam Bertling 

Laura Vandelin
Tove Mattsson
Elin Dahlström

Peter Karlberg 
JMG, Göteborgs universitet
”För att med stort mod ha satt nytt ljus på säkerhetsbrister inom en verksamhet som förväntas rädda vårt framtida energibehov.”

JURYNS SÄRSKILDA PRIS
SPÅRHUNDARNA
Bengt Arvidson 

Dan Ivarsson 

Maria Lovén 

Puck Lovén (foxterrier)
Joakim Palmkvist 

Julius Viktorsson 

Sally Wahlstedt 
Sydsvenskan
Motivering:
”För att som ihärdiga terriers, med stadens befolkning som hjälp, nosat i spåren efter hundplågaren som härjar i Malmö.” 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se