torsjö live vers2

Konstföreningen har vävt ihop en ny utställning

Konstföreningen har vävt ihop en ny utställning

Ett spännande smakprov på tre konstnärers kreativitet. Det bjuder en ny utställning i Hässleholm kulturhus på.

Magnus Åkesson har fångat ansikten och porträtterat dem i vävd form. Inga Björstedt visar målningar, utförda med klassisk färg – som användes redan av de gamla grekerna – nämligen tempera. Lena Olsson gillar att uttrycka sig med keramik. Helst ska den både vara vacker och fylla en praktisk funktion i människors hem.

Vernissage för utställningen blir det nu på lördag den 4 maj klockan 11.00. Arrangör är Hässleholms konstförening.

Bilden visar Tre konstnärer och tre egna, personliga uttryckssätt: Magnus Åkesson, vävnad, Inga Björstedt, tempera och Lena Olsson, keramik.
Tre konstnärer och tre egna, personliga uttryckssätt: Magnus Åkesson, vävnad, Inga Björstedt, tempera och Lena Olsson, keramik.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Tema för utställningen är ”Väv och vänner”. Frilagt bjöds på en förhandsvisning med möjlighet att samtala med konstnärerna, medan deras verk kom på plats i utställningshallen. Även Lena Bäckström Åkesson, Arne Forsell och Mats Lindh från konstföreningen var på plats. De två sistnämnda var fullt upptagna med hammare och spik i händerna – för att allt skulle komma på plats.

Lena Olsson, Magnus Åkesson och Inga Björstedt är alla bosatta i Skåne. Lena Bäckström Åkesson berättar att det är mycket tack vare konstrundan och de mötesplatser den erbjuder som kontakter knutits med utställarna. Konstföreningen har kommit fram till att det ofta är en fördel att bjuda på en blandad kompott.

– Vi gillar samlingsutställningar, säger Lena Bäckström Åkesson. Det blir i regel en större publik då.

Bilden visar ett vävt porträtt.
Magnus Åkessons mamma, Marianne Åkesson, är en av alla de personer han porträtterat. Magnus berättar att när hon var ung var hon med och vävde en matta till Storkyrkan i Stockholm. Den hade Sigvard Bernadotte designat. Tyvärr blev mattan stulen. Till prinsessan Viktorias bröllop vävdes en ny. Den ursprungliga kunde återskapas, mycket tack vare dokument och färgprover som Marianne Åkesson hade bevarat.

Lena Olsson har varit konstnär på heltid i omkring 50 år.

– Jag har lyckats försörja mig genom att göra det som andra kanske inte gör, säger hon. Ändå har jag bara gjort det som jag själv vill. Det är bruksföremål lika mycket som skulpturer. På något sätt ger det här mig ett existensberättigande.

Det som många andra antagligen skulle se som ett misslyckande, ser Lena ofta snarare som en möjlighet till något nytt, ett kreativt uttryck, exempelvis när man bränner keramik.

– Det är bara roligt om man får problem i ugnen, säger hon.

Bilden visar Lena Olsson.
Lena Olsson menar att ett av konstnärens privilegier är att man kan fortsätta att skapa hela livet. Ingen annan kan tvinga en att gå i pension.

Tyvärr drabbades Lena nyligen av en fraktur i armen, men det har inte hindrat henne från att slutföra sina bidrag till utställningen.

Magnus Åkesson har med vävnad porträtterat människor med till synes svartvita, fotografiska förlagor. De antar en grafisk form. Konst har varit hans grej i livet i många år, men det är bara de senaste fyra åren som han jobbat med vävnadsteknik. Det var på Glimåkra folkhögskola som han lärde sig den tekniken med Marie Rolander som lärare. Men Magnus älskar att lära sig olika uttryckssätt och har en gedigen lista med olika konstutbildningar som han har gått.

– Det här med konst är något jag gått in för till 110 procent, säger han. Ändå har jag inte behövt ändra mitt leverne från hur det såg ut innan jag bestämde mig. Ekonomin har inte fått påverka min konst.

Bilden visar Magnus Åkesson.
Magnus Åkessons liv handlar till 110 procent om konst. Sedan fyra år är det till stor del vävnad som gäller.

Inga Björstedt berättar att hon i grunden är textilkonstnär, och jobbat mycket med utsmyckning av offentliga lokaler. Sedan har hon också sysslat med att teckna och skulptera, men nu är det att måla med tempera som gäller. Det innebär att hon själv tillverkar sin färg och blandar i färgpigmenten.

– Sådan färg har använts länge historiskt, på 3000 år gamla hällristningar i Hälsingland, men också på Rhodos och Kreta, berättar Inga Björstedt.

Bilden visar Inga Björstedt.
Redan under antiken används den typ av färg som Inga Björstedt använder, nämligen tempera.

Även hon har omkring 50 års erfarenhet som konstnär. Hon tycker att konst är något som man både ska ta på fullaste allvar och närma sig med lekfullhet.

– Det är bra om man kan vara prestigefri. Man får inte vara rädd för att leka lite. Försöka vara vaken. Inte heller vara rädd för det som kanske ser absurt eller konstigt ut.

Utställningen i kulturhuset pågår till den 17 augusti och det är fri entré. Den anordnas i samarbete med Sveriges konstföreningar.

Text och foto: Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se