torsjö live vers2

Amerikanska militära helikoptrar på okänt uppdrag

Amerikanska militära helikoptrar på okänt uppdrag

En av amerikanska militärens transporthelikoptrar passerade på måndagen Hässleholm under minst två turer mellan Roskilde i Danmark och Blekinge flygflottilj. Vad som fraktades var okänt för svenska Försvarsmakten.

– De transporterna, då är det bättre att ni pratar med amerikanarna själva, säger Louise Levin, kommunikationschef på flygvapnet, och hänvisar Frilagt till en mediaansvarig i US Army som vi förgäves sökt.

Bilden visar fallskärmar.
Luftlandsättning med fallskärm övades samtidigt i sex länder, här utanför Skillingaryd i Småland, under den USA-ledda övningen Swift Response 24. Foto: Amanda Gahm/Försvarsmakten

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Cirka 12.45 syntes en transporthelikopter av modellen Boeing Chinouk som flög österut strax söder om Hässleholm. Enligt Flightradar kom den från Roskilde, men uppgift om destinationen var inte tillgänglig. En och en halv timme senare kom den tillbaka tillsammans med en Blackhawk-helikopter. De flög nära varandra och Flightradar berättade att båda kom från Ronneby. Destinationen var inte heller nu tillgänglig, men färden kunde följas tillbaka till Roskilde.

Helene Nyberg, kommunikationschef på Blekinge flygflottilj, säger att hon tror att helikopterflygningarna är kopplade till den stora amerikanska arméövningen Swift Response som genomförts i Småland och Östergötland under april och maj och avslutas denna vecka. Övningen leds av US Army Europe and Africa och är en del av Natos övningsserie Steadfast Defender, den största Natoövningen på decennier som pågått sedan i januari och slutar i juni. Alliansens förmåga att snabbt förstärka Europa övas genom att trupper flyttas över Atlanten till Europa samt från västra till östra delarna av Europa.

Under Swift Response genomfördes sex simultana fallskärmsfällningar i Estland, Moldavien, Nordmakedonien, Polen, Rumänien och Skillingaryd i Sverige. Under övningen har USA, Italien, Spanien och Ungern haft trupp på plats i Sverige. Sverige ger så kallat värdlandsstöd för att underlätta för de utländska trupperna att öva i svensk terräng.

Helene Nyberg ber att få återkomma efter att ha kollat varför amerikanerna varit i Ronneby. Beskedet blir att de lämnat övningen i Hagshult vid Skillingaryd och flugit till Ronneby för att tvätta och tanka sina helikoptrar.

– De har varit delaktiga i övningen och håller på att lämna landet nu. Vi har tillhandahållit tvättmöjligheter innan de lämnar Sverige och återgår till sina hemmabaser, säger hon.

Varför en helikopter flugit från Danmark till Blekinge och sedan efter en kort stund återvänt samma väg kan hon inte svara på.

Hon hänvisar till armén för ytterligare information om Swift Response. Det slutar med att Louise Levin från flygvapnet ringer tillbaka. Hon vet inte heller, men det står klart att denna helikopter är på annat uppdrag.

– De transporterna, då är det bättre att ni pratar med amerikanarna själva. De kan svara för sin del, vi kan bara svara för den delen när vi har haft värdlandstödet när de har kunnat passera hos oss, säger hon.

Hon lämnar ett telefonnummer till Eliza Cantrell på mediadesken hos US Army Europe and Africa. Cantrell svarar inte. På högkvarteret i Tyskland blir vi vänligt bemötta, men får inga svar.

Vid 18-tiden flyger samma Chinook-helikopter åter över Hässleholm på väg österut.

Amerikanska trupper och transporter i Sverige lär bli vanligare framöver, med både Natoövningar och det separata militära samarbetsavtalet mellan USA och Sverige, DCA. Försvarsministrarna undertecknade det i december men riksdagen måste också ge sitt godkännande, vilket väntas ske i juni. Avtalet ger bland annat amerikansk militär tillträde till 17 militära anläggningar. Ronnebys flottiljområde är en av dessa. Avtalet har kritiserats för att ge USA oinskränkt makt över svensk mark där amerikansk lag ska gälla och att även öppna för placering av amerikanska kärnvapen i Sverige.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se