torsjö live vers2

En aning bättre företagsklimat i Hässleholm

En aning bättre företagsklimat i Hässleholm

Hässleholm har inte längre sämst företagsklimat i Skåne. I Svenskt Näringslivs enkät för 2024 hamnar fyra kommuner under Hässleholm. Hässleholms resultat har ökat från 2,94 till 3,0 poäng. Kristianstad ligger nu sist med 2,9. Osby, Bjuv och Simrishamn har liksom Hässleholm 3,0. Förbättringen är alltså marginell. Men kommunen hävdar i ett pressmeddelande att arbetet med företagsklimat och företagsservice under året gett resultat.

– Företagsklimatet i Hässleholm får “grönt ljus”, skriver kommunen och syftar på att 3,0 är gränsen för godtagbart i enkäten.

Enkäten presenteras varje vår och är även en del av underlaget till Svenskt näringslivs nationella rankning som publiceras på hösten.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I årets enkät har företagarna främst gett Hässleholms kommun förbättrad poäng för dialog med kommunens beslutsfattare, plus 0,4, och information till företagen, plus 0,3. Dessa områden ligger dock fortfarande under godtagbart liksom kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder till näringslivet som båda gått upp med 0,1 poäng.

Vägar och kommunikationer är det område som försämrats mest, men det ligger ändå på 3,7.

Bilden visar avspärrningarna.
Vägar och kommunikationer får godkänt, men är det område som försämrats mest enligt företagarna i enkäten. På bilden Hovdalavägen som i vintras stängdes av för obehörig trafik på grund av Finjasjöns översvämning.

Det område som får högst poäng – 4,0 – är mobilnät och bredband som inte förändrats sedan förra året. Lägst poäng får upphandling som dock ökat med 0,1 poäng till 2,6.

– Vi har jobbat hårt för att utöka dialogen med näringslivet genom företagsbesök, mingelträffar och träffar i stationsorterna. Vi lyssnar av vad företagen tycker är bra med kommunens verksamhet och vad vi behöver förändra eller jobba vidare med. Vi har ett nära samarbete med kommunens företagsföreningar som också lyfter vikten av att vi jobbar tillsammans, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S), i pressmeddelandet.

Bilden visar Lena Wallentheim och Lina Bengtsson.
Kommunalråden Lena Wallentheim (S), till höger, och Lina Bengtsson (M) säger att de arbetat hårt med att utöka dialogen med näringslivet. Foto: Berit Önell

Kommunalråden är medvetna om att mycket arbete återstår för att förbättra företagsklimatet.

– Det är ett långsiktigt arbete som tar tid, säger kommunalrådet Lina Bengtsson (M).

Politikerna hävdar också fortfarande att det hjälper att tala positivt om Hässleholm.

– För att förbättra företagsklimatet ytterligare är det viktigt att vi tillsammans lyfter alla fördelar som Hässleholms kommun har men också vad vi behöver utveckla för att det ska bli ännu bättre, säger Hanna Nilsson (SD) i pressmeddelandet.

Just nu pågår ett särskilt prioriterat arbete för att stärka företagsklimatet, där Hässleholms kommun och lokala näringslivsorganisationer har ett nära samarbete.

– Under hela 2024 är företagsklimat och företagsservice ett av tre strategiska områden som hela kommunorganisationen jobbar med. Jag hoppas därför att vi kommer att se fler positiva resultat i framtida undersökningar, säger Ulf Bengtsson, kommundirektör.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se