torsjö live vers2

Skånska EU-kandidater (V) kräver mer statligt ansvar för klimatet

Skånska EU-kandidater (V) kräver mer statligt ansvar för klimatet

– EPA-traktorer och snus är bara dimridåer. Det är de stora frågorna som är viktiga, säger Hanna Gedin från Malmö, andranamn på Vänsterpartiets EU-valsedel.

För V handlar det bland annat om klimat, asylrätt, arbetsrätt och lägre hyror, tågbiljetter och elräkningar.

På torsdagskvällen besökte Hanna Gedin och Linnea Bengtsson, från Kristianstad och på plats 21 på EU-listan, Ljungdala som är partiets starkaste fäste i Hässleholm.

Cirka 25 personer samlades på Mötesplats Ljungdala för att träffa de två EU-kandidaterna som berättade vad V vill åstadkomma i EU och svarade på frågor.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar Hanna Gedin och Linnea Bengtsson.
Vänsterpartiets skånska EU-kandiadater Hanna Gedin, till vänster, och Linnea Bengtsson besökte Mötesplats Ljungdala.

Vänsterpartiet har idag bara en plats i Europaparlamentet, men har de senaste valen varit nära att få två. Om det blir så den här gången gör Hanna Gedin från Malmö tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt sällskap i Brüssel. Hon har i och för sig redan varit i Brüssel i ett par omgångar som politisk sekreterare och rådgivare.

Hon berättar att den partigrupp som V tillhör i Europaparlamentet, Left, är den minsta, med bara ett 40-tal av de totalt 720 ledamöterna.

– Men möjligheten till inflytande är större än man kan tro. Det är inte blockpolitik som i svenska riksdagen. Om vi har ett bra förslag kan vi få igenom det, säger Hanna Gedin.

Hon berättar som exempel att avgående V-ledamoten Malin Björk fick igenom sitt förslag om förändring i EU-lagstiftningen så att ukrainska kvinnor fått rätt till samma eller motsvarande vård oavsett vilket EU-land de befinner sig i.

– I bland annat Polen hade de tidigare inte aborträtt och tvingades tillbaka till kriget i Ukraina för att göra abort, förklarar hon.

Vilken är den viktigaste EU-frågan för er?

– Klimatet, säger Linnea Bengtsson, idag aktiv i politiken i Region Skåne och Kristianstads kommun.

– Engagemanget är bättre på EU-nivå än i Sverige.

Men V vill göra mer.

– Målet är nollutsläpp. Vi vill öka upp tempot ännu mer. Just klimatet är en fråga för EU-nivån eftersom den är gränsöverskridande, säger Linnea Bengtson.

Hon betonar att V inte vill lägga för tungt ansvar på enskilda.

– Den gröna omställningen ska inte gå ut över vanligt folk. Vi vill se till att det ska bli lättare att till exempel ta tåget och nya hyresrätter ska byggas klimatsmart, säger hon.

Bilden visar Hanna Gedin och Linnea Bengtsson.
– Den gröna omställningen ska inte gå ut över vanligt folk, säger Hanna Gedin, till vänster, och Linnea Bengtsson som vill se ett större statligt ansvar för klimatet.

En av frågorna från lyssnarna handlar just om hyresnivåerna. Hanna Gedin förklarar att EU kräver att svenska bostadsföretag, även den så kallade allmännyttan, måste konkurrera på marknaden och gå med vinst.

– Därför byggs inte mycket och när det byggs blir det dyra hyror. Förr behövde till exempel det kommunala bostadsbolaget Hässlehem inte gå med vinst, säger hon.

Det här vill V ändra på.

– Vi vill att de ska kunna bygga mer och sänka hyrorna, säger Hanna Gedin.

– Enda verktyget de har idag är att höja hyrorna. Vi vill att politikerna ska ta tillbaka bostadsmarknaden, säger Linnea Bengtsson.

Vänsterpartiets EU-kandidater betonar att det är viktigt att rösta i EU-valet.

– EU kan verka långt borta, men det är många beslut där som påverkar våra liv, säger Hanna Gedin.

V vill även ha bort vinstintresset från tågtrafiken och elmarknaden.

– Vi tror inte att en konkurrensutsatt marknad löser problemen. Politiken måste ta ansvar och göra klimatsmarta val möjliga för människor. Det behövs stora offentliga, statliga, investeringar i den gröna omställningen, säger Hanna Gedin.

– Sverige hade kunnat vara ett föregångsland. Men vi har en regering som inte är ett dugg intresserad. Utsläppen ökar istället för minskar. Vi har kunskapen, men den politiska viljan saknas.

Andra frågor som engagerar både åhörarna och Vänsterpartiets EU-kandidater är situationen i Gaza, där V tydligt tar ställning för palestiniernas sak, och arbetsrätten, där kritiken mot Teslas vägran att teckna kollektivavtal är hård. Hanna Gedin betonar att den svenska modellen på arbetsmarknaden bygger på kollektivavtal. Men Tesla flyger istället in strejkbrytare från andra EU-länder.

– Jag och Jonas Sjöstedt har krävt att EU ska förbjuda strejkbrytare från andra länder, berättar hon.

Text och foto: Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se