torsjö live vers2

Både Hanna Nilsson (SD) och Oddvar Lönnerkrantz frias från brottsmisstankar

Både Hanna Nilsson (SD) och Oddvar Lönnerkrantz frias från brottsmisstankar

Varken SD-toppen Hanna Nilsson eller Oddvar Lönnerkrantz i Vittfarnas vikingaby är längre misstänkta för de brott som de anmält varandra för. Det går inte att bevisa att Hanna Nilsson försökt anlita torpeder och inte heller att Oddvar Lönnerkrantz försökt tvinga kommunen att köpa vikingabyn. Kammaråklagare Ellen Randau har därför beslutat att lägga ned förundersökningarna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Båda de tidigare misstänkta fick besked med posten på torsdagen.

– Det är jätteskönt såklart, säger Hanna Nilsson, som i januari delgavs misstanke om stämplig till övergrepp i rättssak.

Brottsmisstanken uppkom med anledning av det inspelade samtalet mellan henne, då kommunstyrelsens ordförande, och Oddvar Lönnerkrantz som Frilagt avslöjade i mars 2023. De diskuterade där att hon tidigare önskat hjälp med att få en medborgare att dra tillbaka ett överklagande. Det gällde kommunens beslut att köpa Björksäters äldreboende, en affär som gick i stöpet för att den drog ut på tiden på grund av överklagandet. På inspelningen talar Nilsson och Lönnerkrantz om att det var bra att de tilltänkta torpederna, Oddvar Lönnerkrantz och hans medarbetare, backade ur.

Bilden visar Hanna Nilsson.
Förundersökningen mot Hanna Nilsson (SD) är nedlagd. Foto: Urban Önell

Hanna Nilssons företrädare som kommunstyrelseordförande, Lars Johnsson (M), inbjöd också samme medborgare, Martin Persson, till stadshuset för att diskutera överklagandet, något han fåttallvarlig JO-kritik för.

Åklagaren har tidigare sagt att Martin Persson inte varit målsägande i utredningen. Men i beslutet står han nu ändå som målsägande. Enligt brevet går det inte med befintligt utredningsmaterial att visa att Hanna Nilsson gjort sig skyldig till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.

Hanna Nilsson har hela tiden hävdat att det var vikingarnas förslag att de skulle “hjälpa till”. På inspelningen hörs hon även prata öppet med Lönnerkrantz om kommunala angelägenheter och smutskasta andra politiker och tjänstemän. Hon lovade att försöka hjälpa vikingabyn, bland annat med bygglovsärenden som lett till hundratusentals kronor i sanktionsavgifter. Antingen skulle problemen lösas eller också skulle kommunen köpa fastigheten.

Bilden visar huvudbyggnaden i Vittfarnas vikingaby.
Skandalen kring Hanna Nilsson och Vittfarnas vikingaby ledde till politisk kris i Hässleholms kommun.

Hanna Nilsson och Ulf Berggren, SD:s gruppledare i Hässleholm, polisanmälde senare Oddvar Lönnerkrantz för olaga hot och utpressning för att ha försökt tvinga dem att köpa vikingabyn för 12,5 miljoner kronor. Hotet bestod i att inspelningar annars skulle släppas till media. Den brottsrubriceringen förvandlades senare till förgripelse mot tjänsteman.

Beslutet att lägga ned förundersökningen mot Oddvar Lönnerkrantz motiveras ordagrant på samma sätt som i brevet till Hanna Nanna Nilsson.

– Där ser man. Men jag har vetat hela tiden att de inte skulle gå vidare med det, säger han.

– Jag har inte varit det minsta orolig.

Bilden visar Oddvar Lönnerkrantz.
Oddvar Lönnerkrantz är inte längre misstänkt för förgripelse mot tjänsteman. Foto: Berit Önell

Skandalen kring Hanna Nilsson och vikingabyn ledde till att SD tvingades lämna sin styrande position i kommunen. Hanna Nilsson blev oppositionsråd.

Först i januari i år kallades Hanna Nilsson till ett första förhör. Beslutet att lägga ned förundersökningen är daterat den 20 maj.

– Äntligen kan jag gå vidare. Det har varit jättejobbigt. Nu ska jag glömma allt som har med vikingar att göra, säger hon.

Hon berättar att hon varit på två förhör i ärendet, det första och därefter ett kortare. Varför utredningen nu läggs ned vet hon inte exakt.

– Det finns inte bevis för det som påstås. Hur de kommit fram till det vet jag inte. Men det är skönt att jag kan släppa det nu. Jag har haft det över mig så länge och det har varit svårt att fokusera på allt med politiken och barnen, så jag är såklart jätteglad, säger hon.

Frilagt har sökt Ellen Randau.

Berit Önell

2024-01-29 Hanna Nilsson (SD) misstänkt för stämpling till övergrepp i rättssak

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se