Gruppen-3a-328x120

Jimmie Åkesson (SD) stannade till i Hässleholm

Jimmie Åkesson (SD) stannade till i Hässleholm

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson stannade på tisdagseftermiddagen till på Stortorget i Hässleholm under sin EU-valturné. Kvällen är avsatt för tal i Helsingborg där Åkesson också ska bjuda upp Patrik Jönsson, partiets EU-kandidat från Hässleholm, på scenen. Åkesson kandiderar inte till Europaparlamentet, men prioriterar ändå att valtala.

– Man har ett jobb som partiledare att försöka engagera partiet och visa att det här är viktigt, säger han.

Men uppförandekoden som SD:s partigrupp i EU-parlamentet skrev på i april om att inte använda sig av falska konton i valrörelsen har han missat och han tänker inte sätta sig in i den.

Bilden visar Jimmie Åkesson och Mats Gustavsson.
Mats Gustavsson från Hässleholm var en av många som ville träffa SD:s partiledare Jimmie Åkesson när han kom på besök till Hässleholm.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Eftersom Hässleholm ligger på vägen till Helsingborg tyckte Jimmie Åkesson att det passade bra med ett extrainsatt stopp här under turnén. Men det blir inget tal.

– Jag minglar runt lite och pratar med våra valarbetare, säger han vid SD:s valtält på torget.

Det bildas snabbt en kö av supportrar som vill ta selfies tillsammans med partiledaren. De får vänta tills medias frågestund är klar.

Bilden visar Torgny Holmberg och Tony Lindell.
Torgny Holmberg serverar popcorn till väntande fans, här Tony Lindell.

Jimmie Åkesson, partiledare sedan 2005, ser det som sitt uppdrag att turnera inför EU-valet.

– Andra partiledare har väl många gånger skött det lite med vänsterhanden. Nu är det fler som är ute och med i debatten. Jag tycker att det är en viktig del av demokratin, väldigt mycket av lagstiftningen sker i Brüssel, säger han.

Bilden visar Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson kavlar upp skjortärmarna inför mötet med journalister i Hässleholm.

Vill ta bort EU-medlemskap ur grundlagen

Han förklarar varför partiet inte längre vill lämna EU.

– Vi har gått från att vilja folkomrösta om medlemskapet och egentligen lämna EU till ett mer konstruktivt förhållningssätt där vi menar att det finns inte på kartan att Sverige skulle lämna EU inom överskådlig tid. Det vore inte ens önksvärt i dagsläget, säger han.

Bilden visar Johan Wifralius, Hanna Nilsson och Jimmie Åkesson.
Hanna Nilsson, oppositionsråd och ordförande i SD i Hässleholm, var på plats på torget för att träffa partiledaren, liksom Johan Wifralius från SD:s Skånedistrikt som numera har sitt kansli i Hässleholm.

Fast ni vill ta bort EU-medlemskapet ur grundlagen, enligt ert valmanifest?

– Ja, det är en viktig del i vår nya förhandlingsstrategi. Vi tycker att Sverige historiskt har varit väldigt dåliga på att förhandla i Brüssel. Till skillnad från nästan alla andra länder så implementerar vi allting, nästan till varje kommatecken, här. Ett sätt att skaffa sig muskler i en förhandling är att man inte har EU-medlemskapet i grundlagen. Då kan vi lämna förhandlingsbordet om vi inte är nöjda med villkoren, säger han.

– Det som skiljer oss från de andra är att när vi åker ner till Brüssel så röstar vi som vi har sagt. De gör inte de andra, de röstar lik förbannat för mer makt till Brüssel. På det sättet gynnar det oss att vi har ett kritiskt förhållningssätt. Vi vill inte öka EU:s budget eller makt över Sverige.

Bilden visar Jimmie Åkesson.
– Vi vill inte öka EU:s budget eller makt över Sverige, säger Jimmie Åkesson.

Men Jimmie Åkesson medger att partiets väljare är ganska trötta när det gäller just EU-val.

– Vi är ganska missgynnade av lågt valdeltagande, säger han.

Migration viktigaste frågan

Hur ska ni få folk att gå och rösta?

– En sak är ju att migrationspolitiken ändå fått plats i den här valrörelsen. Den är ju den viktigaste frågan för våra väljare.

Bilden visar en affish med budskapet "Mitt Europa bygger murar" på Stortorget i Hässleholm.
Gränsbevakning och att flytta asylmottagningen utanför EU är enligt Åkesson de viktigaste frågorna för SD.

Jimmie Åkesson förklarar att migrationspolitiken är den enskilt viktigaste EU-frågan för SD.

– Alltså att vi börjar bygga fysiska barriärer för att hålla gränsen och att vi flyttar asylprocessen och även asylmottagningen ut till tredje land. Det tycker jag är den viktigaste frågan där EU verkligen har en uppgift gemensamt. Makten över migrationspolitiken har ju flyttat till EU nu. Det kan man tycka vad man vill om, jag tycker att det i grunden är ganska dåligt, men det är ett faktum och då måste man förhålla sig till det, säger han.

Åkessons EU-turné har skett i skuggan av TV4 Kalla Faktas granskning av SD:s så kallade trollfabrik. Vart han än kommit har han mest fått frågor om detta av media.

– Vi skojade faktiskt lite om det, att jag fått en fråga som inte handlade om det, säger han.

I Hässleholm får han svara på mycket annat, men trollkontona går inte att undvika.

Kalla Faktas granskning överskuggar EU-frågor

Kalla Fakta avslöjade för ett par veckor sedan att SD:s kommunikationsavdelning har anonyma konton på sociala medier. Dessa sprider partiets budskap och misskrediterar politiska motståndare och även partier inom Tidösamarbetet. Jimmie Åkesson har gått till motattack och kallat granskningen för “en gigantisk inhemsk påverkansoperation” inför EU-valet. Vissa inlägg har tagits bort, men Åkesson har också sagt att partiet kommer att fortsätta med anonyma konton.

– Det har varit ganska hysteriskt, helt oproportionerligt om du frågar mig, givet vad de kommit fram till i den här granskningen. Jag är absolut öppen för att diskutera metoder i hur man kampanjar på sociala medier och sånt, men det ges liksom inget utrymme för den debatten, säger han nu.

Men ni var ju också med och skrev under uppförandekoden i EU om transparens och att inte använda sig av falska konton på sociala medier?

– Tydligen har någon i vår partigrupp i Brüssel, en tjänsteman, skrivit på det där. Jag hade ingen aning om att det ens existerade förrän någon uppmärksammade mig på det. Det är inte så att partiet aktivt har sagt att vi stöder det. Jag har inte ens läst det.

Men är inte anonyma konton något man ska undvika oavsett?

– Man kan diskutera det. Jag tycker att det beror på vad de anonyma kontona gör. Det är klart att om du har en massa anonyma konton som utger sig för att vara privatpersoner som är inne och saboterar kommentarsfält i sociala medier, trakasserar, hotar, hatar och så vidare, det är ju såklart gravt olämpligt. Det är inte det det är fråga om här. Det är ganska harmlösa saker, det är satir, det är inte ens eget innehåll i de flesta fall utan sådant man delar vidare. Jag har väldigt svårt att se att det har någon påverkan på någonting. Men jag är absolut öppen för en diskussion, det är bara det att alla gör så.

Känner inget ansvar för uppförandekoden

Ska du titta på uppförandekoden nu när du fått vetskap om den?

– Nej, jag tycker den är ganska ointressant. Vi har inte blivit tillfrågade om vi vill skriva under den så jag känner inte att jag har något ansvar för den. Den är säkert jätteintressant, men jag har lite annat att göra nu än att läsa just den.

Bilden visar Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson tänker inte läsa uppförandekoden där partigrupperna i Brüssel lovar att inte använda fejkkonton, sprida desinformation och liknande.

Han tror inte att granskningen påverkat förtroendet för partiet. Hans eget förtroende har dock sjunkit, från 29 till 22 procent, sju procentenheter. Den lägsta nivån på åtta år, enligt en mätning från Expressen/Verian som presenterades på måndagen. Bland Moderaternas väljare är tappet hela tolv procentenheter.

– Det är framförallt moderata väljare som har minskat förtroende för mig av någon anledning medan det var orubbat bland våra egna väljare, säger Jimmie Åkesson.

Text: Berit Önell
Foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se