torsjö live vers2

Styrande politiker tackar nej till simhallsmöte i Tyringe

Styrande politiker tackar nej till simhallsmöte i Tyringe

Politikerna som vill stänga simhallen i Tyringe kommer inte till mötet i frågan på måndag kväll. Det meddelade kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S), kommunalrådet Lina Bengtsson (M) och samarbetspartiernas gruppledare Magnus Åkeborn (V), Thomas Haraldsson (L) och Arberesha Sabani (MP) via mejl på torsdagen.

– Det var det sämsta jag varit med om, säger Karina Jannerstig, ordförande i Tyringe simsällskap och talesperson för arrangörerna, som fick vetskap om mejlet via Frilagt.

Bilden visar 25-metersbassängen i Tyrs Hovs simhall i Tyringe.
Simhallen i Tyrs Hov ska stängas när det nya Österåsbadet i Hässleholm öppnar i december 2025, enligt budgetförslaget från S och M. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Tyringe simsällskap arrangerar mötet tillsammans med Tyringe Sparbanks utvecklingsstiftelse och byalagen i Tyringe, Matteröd, Hörja och Västra Torup.

– Vi är givetvis jättebesvikna, säger Karina Jannerstig.

Politikerna tackar i mejlet för inbjudan till det allmänna mötet angående simhallen.

– Vi förstår att stängning av simhallen rör upp mycket känslor och vi vet att Tyringeborna är engagerade. Det är inget lättvindigt beslut men det bedöms nödvändigt och förslaget ligger fast, skriver de.

Bilden visar Karina Jannerstig.
Karina Jannerstig, ordförande i Tyringe simsällskap.

Sedan beklagar de att de inte har möjlighet att komma på mötet på grund av gruppmöte inför kommande kommunfullmäktigemöte, alltså fullmäktige den 10 juni där de vill klubba budgeten med förslaget att lägga ned simhallen.

– Många personer är sedan länge inbokade på detta möte. Vi träffar gärna er i förening/byalag vid ett annat tillfälle för en balanserad diskussion så att vi kan presentera underlag till vårt ställningstagande, skriver de.

Karina Jannerstig säger att planeringen ändå ligger fast. Mötet kommer att hållas och namninsamlingen för en folkomröstning om framtiden för simhallarna i både Tyringe och Bjärnum kommer att genomföras.

Hon hade under dagen kontakt med Per Alvarsson, även han engagerad i simklubben och ordförande i Matteröds byalag. De har inte bestämt om de ska kontakta politikerna, men tror att det blir svårt att hitta tid för ytterligare ett möte före kommunfullmäktige.

– Någon från partierna hade kunnat komma. Om de demokratiskt har bestämt det här kunde väl vem som helst komma och svara på våra frågor. Jag tycker att de är skyldiga sina väljare det, säger Karina Jannerstig.

Per Alvarsson vet knappt vad han ska säga.

– Vi har kämpat för mötet, att få ta del av deras beslutsunderlag och få föra fram våra synpunkter, säger han.

– Jag är ledsen och besviken, men vill ha en samlad diskussion om det, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2024-05-28 Möte om framtiden för Tyringe simhall

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se