torsjö live vers2

Vikingabyn kräver nio miljoner av kommunen

Vikingabyn kräver nio miljoner av kommunen

Vittfarnas vikingaby utanför Sösdala kräver nu nio miljoner kronor i kompensation från Hässleholms kommun för inkomstförluster, smutskastning, trakasserier och förtal. Enligt fakturan från ägaren Maral Otetileu gäller det bland annat uteblivna intäkter från turistnäring och skolförevisningar som kommunen förhindrat. Hon hänvisar till ett muntligt avtal med kommunstyrelens tidigare ordförande Hanna Nilsson (SD) som i inspelningar både lovat skadestånd och bekräftat att kommunen stoppat skolbesök i vikingabyn.

Bilden visar Vittfarnas vikingaby.
Vittfarnas vikingaby intill Vätteryds gravfält utanför Sösdala tar åter strid mot kommunen. Foto: Jonathan Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Fakturan skickas bara ett par dagar efter kommunens beslut om dubbla sanktionsavgifter för olovligt byggande i vikingabyn. Kommunen kräver 153 000 kronor förutom tidigare beslutade 76 500 kronor.

Maral Otetileu begär i fakturan två miljoner kronor per år från kommunen under åren 2020-2023. Med 12 procent moms blir det 8 960 000 kronor.

– Nu kräver jag det skadestånd som jag har blivit utlovad av kommunens förra ordförande Hanna Nilsson. Annars skickar jag det vidare till kronofogden så kan vi ju kvitta mellanskillnaden och vända blad, säger hon i ett videomeddelande.

Hon befinner sig för närvarande på hemlig ort på grund av att Migrationsverket beslutat utvisa henne efter att han avslagit både hennes ansökan om asyl och uppehållstillstånd på grund av anknytning till maken Oddvar Lönnerkrantz.

Bilden visar Maral Otetileu.
Vikingabyns ägare Maral Otetileu är beredd att gå till kronofogden för att få ut skadestånd av kommunen. Foto: Berit Önell

Hon anser sig ha blivit utsatt för smutskastning, trakasserier och rasism från kommunen, bland annat genom att Kenny Hansson (M), tidigare ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, till media sagt att verksamheten i vikingabyn var kriminell.

– Det är otroligt skrämmande hur en svensk kommun som pratar om jämställdhet och likavärde behandlar mig med sådan rasism, säger hon.

– Att förre kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson bett om ursäkt flera gånger hjälper inte när man bara låter det fortsätta i nästa så kallade styre i kommunen.

Hon påminner om att hon blev helt frikänd från åtalet för grovt fornminnesbrott i Hässleholms tingsrätt för ett år sedan.

– Jag anser att jag har rätt att skicka en faktura till kommunen för allt vi utsatts för. Vi kommer att fortsätta kämpa. Jag vet att vi försökt göra något gott för invånarna och för den svenska kulturen.

Kommunens jurist Magnus Gjerstad säger att han har svårt att kommentera fakturan eftersom han ännu inte sett den.

– Jag har inte sett handlingen, men det verkar lite märkligt, säger han.

Bilden visar Magnus Gjerstad.
Kommunjurist Magnus Gjerstad. Foto: Lotta Persson

Han vet inte om det fanns någon överenskommelse mellan vikingabyn och Hanna Nilsson.

– De har ju träffats och haft möte och det finns anklagelser från både ena och andra hållet. Rent spontant verkar det inte särskilt välgrundat, men vi får titta på det när det kommer in naturligtvis, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se