torsjö live vers2

Politiker vill ha möte om simhallen en annan dag

Politiker vill ha möte om simhallen en annan dag

De styrande politikerna S och M med stödpartierna V, MP och L hoppas hitta en ny tid för att träffa arrangörerna till måndagens möte om Tyringes simhall. Det säger de till Frilagt på fredagen. Men allmänheten hinner de inte träffa. På måndag kan ingen av deras ledamöter komma eftersom de har gruppmöte inför fullmäktiges sammanträde om budgeten den 10 juni – då de vill besluta om en budget som förutsätter nedläggning av simhallarna i Tyringe och Bjärnum. Mötet kommer dock att hållas på måndag som planerat och samtliga oppositionspartier har lovat att komma.

Bilden visar Tyrs Hovs simhall.
På det allmänna mötet på måndag kväll kan de styrande politikerna inte komma och svara på frågor om Tyrs Hovs simhall i Tyringe. Men de vill boka en annan tid. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Karina Jannerstig, ordförande i Tyringe simklubb, och Per Alvarsson, kassör, som håller i måndagens möte, blev ledsna och besvikna när de på torsdagen fick beskedet att alla de partier som vill stänga simhallarna tackade nej till mötet på måndag. De tyckte att någon borde kunna komma, trots krocken med fullmäktigegruppens möte.

– Vi diskuterade det, men kom fram till att vi inte skulle gå dit, säger V:s gruppledare Magnus Åkeborn.

Han berättar att gruppledarna gemensamt skrev ihop mejlet till mötesarrangörerna. Där säger de också att förslaget att stänga simhallarna står fast.

Behövde ert parti stå bakom det, ni kommer väl att ha en egen budget?

– Ja, men jag kan säga redan nu att vi står bakom det, säger Magnus Åkeborn.

Bilden visar Magnus Åkeborn.
Magnus Åkeborn, gruppledare för Vänsterpartiet.

Han förklarar att fullmäktigeledamöterna från samarbetspartierna alltid har gruppmöte en vecka före fullmäktige.

Är det inte viktigt att möta invånarna och svara på deras frågor?

– Jo, men vi har redan haft kommunikation om att hitta en tid. Vi har inte stängt någon dörr. Jag vet inte om vi kan ha ett stort möte till eller om vi får dela upp det, men vi vill hitta en lösning.

Blir det före den 10 juni?

– Jo, det är klart att vi ska försöka få till det.

Karina Jannerstig blir förvånad över uppgiften från Magnus Åkeborn om kommunikation.

– Vi har bjudit in dem, de har svarat att de inte kommer och idag har vi bara skrivit att det är tråkigt att de inte kommer, berättar hon.

Hon berättar att simmarna ställde in sin träning en kväll för att dela ut inbjudningar till mötet. Cirka 1 500 flyers gick åt.

– Det känns bra i alla fall, så nu hoppas vi att många sluter upp, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) och kommunalrådet Lina Bengtsson (M) svarar gemensamt via sms till Frilagt. Även de vill boka in ett nytt möte.

– Alla som ingår i fullmäktigegruppen är på gruppmötet på måndag, därför är det svårt att skicka någon annan till mötet i Tyringe. Mötet inför budgetfullmäktige har varit bokat sedan flera månader tillbaka. Vi avser att träffa föreningarna så snart som möjligt och kommer att stämma av med övriga och skicka ut inbjudan i början av nästa vecka, skriver de.

Lina Bengtsson förtydligar att de ska försöka få till en träff före den 10 juni.

– Dialogen med föreningarna ska vi försöka få till innan kommunfullmäktige men det ändrar ju inte budgeten, skriver hon.

Bilden visar Lena Wallentheim och Lina Bengtsson.
Kommunalråden Lena Wallentheim (S), till höger, och Lina Bengtsson (M) hoppas hinna träffa föreningarna i Tyringe före den 10 juni då budgeten ska klubbas. Foto: Berit Önell

Med övriga menar de gruppledarna inom det valtekniska samarbetet.

– Det finns ingen annan mer än de som är med i fullmäktigegruppen som är så insatta att de kan svara, säger L-gruppledaren Thomas Haraldsson.

Han beklagar krocken.

– Det hade varit bättre om de hört av sig innan och stämt av tiden, säger han.

– Jag har inga problem att träffa dem. Vi får bara hitta ett datum när alla kan träffas, simklubben, Tyringe sparbanks utvecklingsstiftelse och byalagen.

Då kommer inte allmänheten med?

– Nej, men det är svårt att ha ett sånt möte till. De kan väl ta med frågor från allmänheten.

– Jag träffar gärna dem, men det förändrar inte sakfrågan.

Bilden visar Thomas Haraldsson.
Thomas Haraldsson, gruppledare för Liberalerna.

Borde ni inte lyssna först innan ni bestämmer definitivt?

– Det är inte så att vi kommer att stänga simhallen den 10 juni. Men ingen av oss har med det i budgeten och den kan vi inte ändra på nu.

Thomas Haraldsson är ändå öppen för att lyssna på föreningarnas argument.

– Men det kan vi ta efter den 10 juni.

Det som händer är att pengar till renovering av simhallarna inte avsätts i budgeten.

– Pengar till Vittsjö idrottsplats finns med, men det är inte heller klart, säger han.

– Om det sedan skulle komma upp saker som förändrar någonting så får man ju ta ställning till det.

Han hoppas att det ska gå att hitta ett datum i närtid.

– Vi vill gärna visa våra argument, säger han.

Arberesha Sabani, gruppledare i MP, beklagar att hon inte kan komma på måndag.

– Det är väldigt synd att vi inte har möjlighet att delta. Det hade varit ett viktigt tillfälle att träffas och prata om badhusen som är en viktig plats för Tyringeborna samt Bjärnumsborna. Vi hade velat ge dem chansen att prata med våra mest insatta politiker som kan svara på deras frågor och delta i en meningsfull dialog med dem. Det kan vi tyvärr inte på måndag, skriver hon i ett sms till Frilagt.

Bilden visar Arberesha Sabani.
Arberesha Sabani, gruppledare för MP.

– Vi är en liten grupp aktiva som följt med i ärendet så därför finns det ingen annan som kan representera partiet på mötet.

SD, KD, FV och C har lovat komma på måndag.

Anders Edwall från C, som tidigare under många år samarbetat med S, berättar att han kommer till mötet i Tyringe tillsammans med flera partikamrater.

– Men jag kan ha viss förståelse för att de styrande inte kommer med tanke på hur inbjudan var utformad på Facebook: “Vi måste rädda simhallen i Tyringe”. Är det syftet med mötet förstår jag. Å andra sidan borde de gå dit och förklara sig. Det tycker jag absolut, säger han.

Inbjudan som skickades till politiker och media hade den mer öppna rubriken “Allmänt möte om framtiden för Tyringe simhall”.

C kommer också att presentera ett eget budgetförslag. Där finns inte bara pengar till att renovera simhallarna i Tyringe och Bjärnum utan även till en ny simhall i det planerade idrottshallsbygget i Sösdala. Därför sparas det in på en del andra investeringar i kommunen.

– Framförallt plockar vi bort utbyggnaden av Björklunda, säger Anders Edwall.

BBilden visar Anders Edwall.
Anders Edwall (C) vill renovera simhallarna i Tyringe och Bjärnum och bygga en ny simhall i Sösdala. Pengarna kommer bland annat från ett stopp för utbyggnaden av Björklunda. Foto: Berit Önell

Partiet vill också ha en ny investeringspolicy.

– Om vi investerar en krona i staden ska vi satsa två kronor på landsbygden.

Han vänder sig emot att kommunens ekonomi skulle vara i kris.

– De senaste fem åren har vi haft ett överskott på en halv miljard. Det handlar om hur vi prioriterar, säger han.

– Vi måste ha service kvar i kransorterna. Invånarna där betalar lika mycket skatt som i stan. Att ta sig till ett badhus i stan med tåg eller buss blir en jätteskillnad i kostnad för en familj från till exempel Bjärnum.

Anders Edwall hade inte väntat sig att simhallarna i Tyrigne och Bjärnum skulle stängas så fort det nya Österåsbadet står klart.

– Jag blev enormt förvånad. Jag hade hela tiden tanken att det här styret skulle vara ett förvaltningsstyre där man lade undan de större frågorna, säger han.

Han tror inte att det behövs något särskilt beslut förutom budgeten för att stänga simhallarna.

– Det kan bli som Sösdala, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se