Gruppen-3a-328x120

Axfood köper City Gross

Axfood köper City Gross

Bergendahls i Hässleholm säljer butikskedjan City Gross till Axfood. Prislappen är två miljarder kronor. Axfood äger sedan tidigare 9,9 procent av City Gross, men blir nu ensam ägare till de 42 stormarknaderna med cirka 2 800 medarbetare.

Bilden visar City Gross i Hässleholm.
City Gross i Hässleholm invigdes 2016. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Affären skapar de bästa förutsättningarna för att stärka City Gross konkurrenskraft, och stärka kedjans position på marknaden, för att expandera framgent. Axfood är helt rätt ägare för City Gross framåt för att utveckla stormarknadskonceptet över tid, säger Lars Ljungälv, Bergendahl & Son AB:s koncernchef och vd, i ett pressmeddelande.

Bilden visar Lars Ljungälv.
Lars Ljungälv, vd och koncernchef på Bergendahls.

I ett pressmeddelande från Axfood säger dess vd och koncernchef Klas Balkow att bolaget kommer att investera i att utveckla konceptet och effektivisera driften.

– Vi ser fram emot att tillsammans arbeta för att stärka kedjans position och tydligare utmana de stora aktörerna inom det växande stormarknadssegmentet, där Axfood idag endast är närvarande genom minoritetsposten i City Gross, säger han.

Avsikten är att City Gross ska nå lönsamhet senast 2026. För de senaste tolv månaderna, till och med april, var omsättningen 9,1 miljarder kronor. Ett justerat rörelseresultat visade minus 132 miljoner kronor.

Köpet är villkorat av godkännande från Konkurrensverket och EU-kommissionen. Tillträde sker tidigast den 1 september.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se