Gruppen-3a-328x120

Vittsjödagarna väntas locka 2000 besökare

Vittsjödagarna väntas locka 2000 besökare

Ända sedan i augusti förra året har förberedelserna för Vittsjödagarna, numera egentligen bara en dag, pågått. På lördag väntas cirka 2 000 personer delta i programmet med många aktiviteter för barnen, marknad med lokala hantverk, uppvisning på vattenskidor, stipendieutdelning och gratis hälsokontroller på vårdcentralen. Bland de medverkande finns också journalisten och hembygdsvännen Ebbe Persson, 89, som just den här dagen släpper sin bok Krigs- och krisminnen från andra världskriget.

Bilden visar Lynn Thulin.
Lynn Thulin, ordförande i Vittsjögruppen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Lynn Thulin, nyvald ordförande för Vittsjögruppen vars huvuduppgift är att hålla i Vittsjödagarna, berättar att det i år finns en liten programpunkt bara för skolan på fredagen, men annars sker allt på en dag.

– En dag är vad vi mäktar med i byn, säger hon.

Det är dock inte så lite. Programmet ser fullspäckat ut och både unga och äldre i byn hjälper till med förberedelserna under flera dagar.

Hemvändare från USA

Många som flyttat från Vittsjö ser fram emot den här dagen som en hemvändardag.

– Det finns till och med Amerikagrupper där de en gång i tiden flyttat från Vittsjö till Amerika och nu kommer hem, berättar Lynn Thulin.

Hon förklarar att det stora i programmet är föreningsdeltagandet.

– Det är en chans för alla föreningar att visa upp sig och framförallt sin barn- och ungdomsverksamhet.

Karate och vattenskidor

Bland de medverkande föreningarna finns bland andra Vittsjö Shotokan karateklubb som har en uppvisning, Vattenskidklubben som visar upp sig hela tre gånger under dagen och skytteklubben där intresserade kan testa att skjuta med luftgevär. Den lokala nyhetssajten vittsjobjarnum.nu och Lions delar ut idrotts- och kulturstipendier för ungas prestationer. Hassans tivoli är på plats.

Bilden visar en karateuppvisning.
Vittsjö Shotokan Karate är en av de föreningar som visar upp sig under Vittsjödagarna. Bilden är från Vittsjödagarna 2018. Foto: Urban Önell

– Lokala företag bidrar med olika saker, berättar Lynn Thulin och nämner åkturer genom byn med häst och vagn.

Öppet hus på vårdcentralen

Nytt för i år är att Vittsjö vårdcentral har öppet hus och erbjuder blodsockermätning, blodtryckskontroll och läkarbedömning av födelsemärken utan kostnad.

Cirka 35 knallar ställer upp sina marknadsstånd. Lynn Thulin berättar att Vittsjögruppen försöker få ett brett utbud med många olika varor.

– Vi vill satsa på lokalt och kvalitet. Lokalt kan vara både skånskt och småländskt, vi ligger ju nära gränsen.

Ebbe Perssons berättelser

Ebbe Perssons lilla bok på 50 sidor är ett stycke Vittsjöhistoria från åren före och under andra världskriget. Den innehåller huvudsakligen Ebbes egna berättelser och bilder.

Han börjar med sitt första minne av kriget då han var fyra och ett halvt år gammal och bodde på en gård på landsbygden utanför Vittsjö.

– Jag gick och hämtade tidningen och kunde precis läsa ordet krig, berättar han.

Sedan handlar det bland annat om ransonering och svartslakt av grisar som levererades åt olika håll, en gång till och med smugglad med polisens hjälp.

– Det är ett kåseri och världshändelserna kommer in lite kors och tvärs efter mina minnen, förklarar Ebbe.

Några historier som han hört från andra är också invävda, då inleder han med “Det berättas…”.

En del bilder är särskilt intressanta, såsom en bild från nedslagsplatsen för det brittiska bombplanet vid Höjalen 1944 där det syns hur träden i skogen mejats ner. Ebbe var då tio år gammal och minns mycket väl händelsen.

– Jag var där dagen efter, berättar han.

Bilden visar minnesmärket i Höjalen.
Minnesmärket vid Höjalen fick ny trappa 2019. Foto: Ebbe Persson

Av allt att döma sköts planet ner av ett tyskt jaktplan. Hela besättningen på sju personer omkom. På 1970-talet restes ett minnesmärke på platsen med en plakett och två bevarade propellerblad.

Under Vittsjödagen får Ebbe hjälp med bokförsäljningen av Vittsjös meste Vasaloppsåkare Lars Erik Svensson och hans fru Britta.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se