Gruppen-3a-328x120

Johan Peltonen (SD) hoppar av politiken

Johan Peltonen (SD) hoppar av politiken

Efter 15 år lämnar Johan Peltonen (SD) politiken helt, av personliga skäl. Som ett av partiets toppnamn i Hässleholm har han haft många förtroendeuppdrag. Bland annat har han varit förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden där han under lång tid arbetade för att stoppa kommunens bidrag till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd, något han till slut fick med sig en majoritet för.

Bilden visar Johan Peltonen.
Sverigedemokraten Johan Peltonen lämnar sina politiska uppdrag. Foto: Urban Önell.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt ett pressmeddelande från SD sker samtidigt fler förändringar. Bland annat lämnar Patrik Tysper ordförandeposten i revisionen av privata skäl. Hanna Sjöstrand återkommer som andra vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Johan Peltonens längsta uppdrag var i kulturnämnden där han var med om sammanslagningen till den nuvarande kultur- och fritidsnämnden. Han har också varit ledamot i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, miljö- och stadsbyggnadsnämnden, tekniska nämnden och det kommunala bolaget Hibab.

Han har funderat på att avgå under det senaste året och har också trappat ner. Nu har han bestämt sig.

– Jag har kommit fram till att jag vill vara hemma mer med familjen nu. Politiken tar rätt mycket tid. Det har varit många kvällar med interna möten och dessutom kommunfullmäktige och nämnder under rätt många år, säger han.

Väldigt drivande

Han jobbar heltid och säger att det har varit svårt att hinna med de politiska uppdragen.

– Jag är också väldigt drivande i mig själv. Det kan bli jätteprojekt när man sätter sig in i grejer. Det är jätteintressant och om man ska vara politiker ska man gå in för det helhjärtat. Då blir det bättre beslut och debatter. Men man ska ha ork till att göra allting, säger han.

Han berättar att han drev frågan om Ibn Rushd i cirka tio år.

Ska inte få skattemedel

Varför var det så viktigt?

– Det var framförallt en demokratisk grej. Är de så kopplade till terrornätverk som Magnus Ranstorp presenterat så tycker jag inte att de ska få del av skattemedel.

Han reagerade också starkt när Perrong 23 i Hässleholm 2018 bokade komiker från samma kollektiv som den kontroversielle Mr Cool, Anton Magnusson, till en humorshow efter dennes ifrågasatta låt Knulla barn.

Då ville Peltonen se över kommunens bidrag till musikföreningen.

– Jag tyckte det var väldigt opassande att använda skattemedel till sådant, förklarar han.

Det blev stor uppmärksamhet och bland andra Sveriges Radios Kulturnytt ringde och intervjuade honom.

Kritisk mot SD:s stöd till DCA-avtalet

Han tycker att frågor som dessa är väldigt viktiga.

– Som politiker måste man våga, och stå på sig även när det blir motstånd, säger han.

– Jag har trivts med det också, just att inte backa på de viktiga frågorna, säger han.

Bilden visar Connie Asterman, Winnie Aronsson och Johan Peltonen.
2019 hade kultur- och fritidsnämnden tuffa förhandlingar för att få ihop budgeten. Arbetsutskottet bestod då av från vänster Connie Asterman (S), andra vice ordförande, Winnie Aronsson (L), ordförande, och Johan Peltonen (SD), förste vice ordförande. Foto: Berit Önell

Han tillät sig även att ha annan uppfattning än partiet i frågan om DCA-avtalet som ger amerikansk militär långtgående rättigheter på svensk mark. Efter beslutet i riksdagen den 18 juni uttryckte han sig kritiskt mot SD i ett inlägg på Instagram.

– Just i den biten var jag inte överens med partiet och det står jag fast vid. Men det är inte därför jag slutar och det har inget med SD Hässleholm att göra, säger han.

– Det är nog så inom alla partier, att man inte står bakom allt till 100 procent.

Han försäkrar att han kommer att stå kvar som medlem i SD och gå på lite fester med partivännerna.

– Det är ett riktigt gött gäng, säger han.

Snapsvisor och tramporgel

När SD Hässleholm på torsdagen tackade honom på sin Facebooksida uttryckte de förhoppningen att fortsatt få höra hans visor till julbordet. Men han förnekar att det är han som står för sång och musikunderhållning vid festerna.

– Haha, nej. Men jag brukar hålla lite låda och dra lite skämt och när det blir snapsvisor brukar jag ta ton, säger han.

– Jag har spelat mungiga. För länge sedan hade jag en tramporgel och kunde spela Barnatro och Love me tender, avslöjar han.

Han säger att han är glad att det är just i SD Hässleholm han varit engagerad.

– Den gemenskapen och sammanhållningen är nog unik. Det är allvar när det är allvar och vi kan också ha väldigt roligt tillsammans.

Nya medlemmar tar över

Han konstaterar att nya medlemmar står redo att ta över.

– Just nu är det skönt att lämna över, jag kan släppa det och vet att arbetet kommer att fortlöpa och att det blir bra i framtiden.

Han säger att han alltid försökt lyfta andra och att han gärna styr åt sidan om det finns andra som är mer kompetenta.

– Missförstå mig rätt, men min dröm har varit att samhället och vårt land ska bli så bra att SD inte behövs. Men vi är långt ifrån det idealsamhället idag. Jag tycker nästan det blir värre och värre. Samtidigt ökar medlemsantalet hela tiden, jag tror att det går hand i hand, säger han.

Berit Önell

SD-ledamöter i revisionen:
Conny Johansson, som är ledamot i revisionen idag, blir ordförande efter Patrik Tysper. Joakim Beltramo Lang tar över hans plats som ledamot.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se