Gruppen-3a-328x120

Hästveda snart redo för marknad

Hästveda snart redo för marknad

Allt är på plats inför Hästveda marknad. Det kunde konstateras på måndagen under föreningens ”kickoff” på Hantverksgården.

Marknaden börjar 13:00 på onsdag och fortsätter sent på kvällen. Torsdagen inleds som vanligt 07:00 med djurmarknad.

Orienteringsklubbens uppskattade loppmarknad som utgick förra året återuppstår inte. Däremot arrangerar Röda korset bakluckeloppis. Anmälan är fortfarande öppen.

Eldsjälarna som gör Hästveda marknad möjlig år efter år. Bild: Jonathan Önell.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hästveda marknad står för dörren, och allt ifrån godis, kläder och hantverksprodukter till ladugårdsfönster, skorstenar och tamdjur kommer stå till försäljning, för att inte tala om alla matupplevelser.

Den som vågar kommer också få chansen att åka helikopter.

Även alkohol serveras, men bara i öltältet.

– Det här är en familjemarknad, det vill vi hålla fast vid, säger föreningens ordförande Kim Olsen.

Hästveda marknad 2017. Bild: Lotta Persson.
På ålderdomshemmet Solgården erbjuds hantverk som meningsfull sysselsättning för äldre. Produkterna, bland annat tvål, säljs varje år på marknaden. Katarina Frick, Katinka Sandberg och Jenny Malmkvist.

Förberedelserna som krävs innan onsdag är omfattande. Kilometervis med elkablar skall dragas, trafikskyltar sättas upp och alla möjliga detaljer avtalas med privata och offentliga aktörer.

Sjukvårdspersonal, veterinärer, rörmokare och otaliga andra proffs och frivilliga drar sina strån till stacken. Skånetrafiken har ordnat så att tågen får extra vagnar. Näringslivsförvaltningen har skickat en representant som skall förmedla kontakterna med kommunens olika organ. Maria Roos Brostedt, kommunpolis i Hässleholm, representerar lagens långa arm.

Nytt för i år är att parkeringsvakter och Securitas kommer vara på plats.

Kristel Larsson och Jane Sörensson representerar hemtjänsten. Bild: Jonathan Önell

Kim håller hov med van hand och myndig stämma, men betonar att hans personliga betydelse är begränsad.

Föreningens medlemmar är vid det här laget gamla i gamet och vet bättre själva vad som behöver göras.

– Det är inget svårt att vara ordförande. Detta är ett självspelande piano, säger han.

Det krävs dock stora uppoffringar i både tid och arbete.

– Vi lägger en hel vecka av vår semester, säger Kims hustru Lena Olsen.

”Kontorsgänget” sköter det administrativa arbetet. I bild Lena Olsen, Marita Rosengren, Madeleine Nilsson, Kim Olsen, Linda Halldén och Agne Nilsson.
Efter mötet rullade ett annat gäng, de ”områdesansvariga” ut från marknadslagret för att sätta upp trafikskyltar runt om i Hästveda.

Bättre väder i år

Lite regn brukar inte utgöra något större problem, men 2023 var ett undantag.

– Det var en rejäl utmaning. Näst intill katastrof, säger Kim Olsen.

Det var den största naturkatastrofen i mannaminne, i alla fall ur Hästveda marknad-perspektiv.

– Det värsta skitvädret vi haft sedan 1981, säger Agne Nilsson, vice ordförande i föreningen.

Hela bygatan översvämmades fullkomligt, och kommunen har sedan dess fått se över avloppet. Det bör nu fungera bättre i händelse av en liknande situation.

Trots att knallarna var missnöjda i fjol, var det inga problem att locka dem till årets marknad. Bara ungefär femtio av 1000 platser har inte bokats.

– Många knallar var positiva och tyckte att torsdagen ändå blev bättre än väntat. De uppskattar att här är bra organiserat och att de ansvariga reder ut de problem som uppstår, säger Lena Olsen.

Inte minst imponerades knallar av att man på kort varsel och med olika kreativa lösningar ordnade så att översvämmningsvatten kunde pumpas bort.

– Vi är påhittiga, säger Kim Olsen.

Det stärker förtroendet, sura knallar till trots.

Ruskvädret fick dock fortfarande vissa ekonomiska konsekvenser.

– Vi tappade nog 100 000 kronor i intäkter, säger Agne Nilsson.

Inkomsterna, som i första hand går till Hästvedas idrottsförening, brottarklubb och orienteringsklubb består främst av parkeringsavgifter samt knallarnas bokningsavgifter.

Marknaden uppbär också kommunala bidrag från Hässleholm och Osby, men bidragspengarna kan kvittas mot de betydande utgifterna för säkerhet och renhållning.

Inte oroade för kastvindar

De flesta läsare märkte nog av fredagens plötsliga men kortvariga orkan. På Kiviks marknad vid östkusten slog kastvindarna till med en sådan kraft att ett tivolistånd välte och en person krossades till döds.

Att något liknande skulle kunna ske på Hästveda marknad håller arrangörerna inte för sannolikt. En tromb slog till mot marknaden för många år sedan, men det blev inga större skador.

– Här är mer skyddat, det finns byggnader och träd. Kivik ligger vid kusten, vindarna har helt fritt spelrum där, säger Kim Olsen.

– Vi har aldrig haft så mycket som ett tillbud, säger Agne Nilsson.

Axels tivoli som stod för tivoliverksamheten på Kiviks marknad gör det även i Hästveda. I år kom de i blåsväder för att tolv av deras anställda saknade arbetstillstånd, och för 15-25 år sedan hade de återkommande problem med olyckor, vilket uppmärksammades i media. Försäkringsbolaget klassar den aktuella händelsen som force majeure men polisen utreder händelsen som grovt vållande till annans död.

Föreningen har tillförsikt att allt kommer att gå bra.

– Vi beklagar det som har hänt, men vi en dialog med tivolit, som vi alltid har, och har fullt förtroende att det hanterar det här, säger Kim Olsen.

Axels tivoli har varit ett självklart inslag på Hästveda marknad under många år. Bild från 2017.

Gammalt ersätts av nytt

I många år har Kent Nygrens catering och restaurangbolag stått för bespisning. I år tackar han för sig och gör plats för Farozon.

Orienteringsklubben som i fjol avvecklade sin loppisverksamhet men som fortsatt hjälper till med städning har i år ersatts av Röda Korset som arrangerar bakluckeloppis. Än så länge har uppslutningen dock varit mindre än man väntat sig.

– Det är bara att anmäla sig, säger Kim Olsen.

Jonathan Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se