Nu är saneringen av föroreningarna från den gamla kemtvätten vid Nygatan i Hässleholm till slut igång. På tisdagförmiddagen tryckte kommunalråden Lena Wallentheim (S) och Joakim Karlsson (M) samt tekniska nämndens vice ordförande Benny Peterson på symboliska knappar igång värmebehandlingen som ska ånga upp de klorerade lösningsmedlen. Cirka 50 miljoner väntas hela saneringen kosta, pengar som staten genom Naturvårdsverket står för.

Kemtvätten var i bruk under tiden 1949-1980. Cirka 300 kilo gifter tros ligga kvar i marken på ned till tio meters djup. Eftersom det företag som ansvarat för verksamheten inte funnits på många år åtog sig staten att bekosta saneringen.
Förberedelserna har pågått sedan i december. Nu är värmeelementen installerade i de cirka 50 borrhålen i marken och rören som ska samla upp de förångade föroreningarna är på plats. När strömbrytaren vrids på närvarar förutom politikerna företrädare för entreprenören Krüger, miljöföretaget Relement, länsstyrelsen, Eon och Fasab samt kommunala tjänstemän från tekniska förvaltningen och miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen.
För kommunen har det varit viktigt att få igång saneringen. Lena Wallentheim konstaterar att gifterna och saneringen diskuterats länge.
Kommunen köpte tomten 2022 och övertog den genom en fastighetsreglering för att undvika att bli ansvarig för saneringen.
– Naturligtvis vill vi bidra till en giftfri miljö, men också få möjlighet att använda tomten och framförallt hindra spridning av föroreningar som kan ge negativa effekter, säger hon.
Både hon och Joakim Karlsson uttrycker sin tacksamhet för det statliga stödet och experthjälpen med saneringen.
– Vi är väldigt tacksamma att man kan lyfta den döda hand som legat över området så länge, säger Joakim Karlsson.
Tomten ligger strategiskt nära både stationen och centrum och ingår i Västra centrum som kommunen vill bygga ut. Men vad det ska bli här är inte bestämt ännu.
– Vi får se vilka framtida behov det finns av att bygga, säger Lena Wallentheim.
– Vi får titta på helheten i Västra centrumplaneringen. Behövs bostäder, handel eller hotell?
Anne Jokumsen från Krüger berättar att företaget har arbetat med värmetekniken i cirka 20 år, både i Sverige och i andra länder i Europa.
– Vid nyår ska vi vara borta och då kan kommunen starta med vad de vill bygga, säger hon.

Men så snabbt tror inte Lena Wallentheim att kommunen kan göra något.
– Frågan är också vad Trafikverket säger, konstaterar Bo Persson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadnämnden.
– Ja, det ligger nog en bit framåt i tiden, om vi ska vara ärliga, säger Lena Wallentheim.
Emilia Drab och Nina Runvik från länsstyrelsens enhet för förorenade områden berättar att marken värms till över lösningsmedlens kokpunkt 80 grader. Ångan leds genom i rören och renas genom kolfilter.
Tekniken, termisk in situ, underlättar saneringen avsevärt.
– Annars hade man fått gräva ned till tio meter under marken. Det hade blivit ett helt annat ingrepp, säger Nina Runvik.
Länsstyrelsen, som arbetar på Naturvårdsverkets uppdrag, har godkänt att metoden används vid Nygatan och betalar ut pengarna.
– När det är klart i september ska vi kontrollera att allt gått som det ska, säger Emilia Drab.

Även den så kallade plymen av föroreningar som spridit sig i grundvattnet ska behandlas.
– Man använder ett oxiderande ämne som reagerar med föroreningen och bryter ned den. Det minskar mängden rejält plus att vi nu stoppar källan, säger hon.
Halterna är fortfarande inte så höga, men plymen sträcker sig flera hundra meter bort, åt söder.
– Grundvatten är alltid skyddsvärt, säger Nina Runvik.
Det är kommunens miljöavdelning som sköter tillsynen under arbetets gång. Eftersom saneringen sker intill bostadsområden är det bland annat viktigt att arbetsområdet är inhägnat och att skyltar varnar för varma rör och högspänning.
– Åtgärderna ska göra så att det inte finns risker för boende. Vi ser inte att det finns risk för människors hälsa nu, säger miljöchef David Lindsjö.

Han och miljöinspektör Fanny Hall ser fram emot att saneringen kommer igång och att man får bort det mesta av föroreningarna.
Text och foto: Berit Önell
Läs mer:
2016-11-20 Förorenad mark i Hässleholm prioriteras