Bostäder vid reningsverket kan få vara kvar

Bostäder vid reningsverket kan få vara kvar

De två bostäderna närmast reningsverket i Hässleholm hotas inte längre av inlösen. De är bortlyfta från det reviderade förslaget till detaljplan som politikerna ska behandla nästa vecka. I 13 år har Linus Jepsson och Jan Tillgren känt sig som gisslan hos kommunen eftersom de varken kunnat räkna med att få bo kvar eller haft möjlighet att sälja sina fastigheter. Nu kan de få tillbaka sin bestämmanderätt.

Bilden visar plankartan.
I det nya förslaget till detaljplan för reningsverket i Hässleholm är delområdet med de två bostäderna i väster, mellan Hovdalavägen och Finjasjön, inte längre med. Illustration ur planförslaget

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Sent på måndagseftermiddagen skickades handlingarna inför sammanträdet ut till media. Där framgår att kovändningen beror på att länsstyrelsen gett kommunen en åthutning för att mätningarna i luktutredningen gjordes med fel ingångsvärden. Orötat slam – som luktar mer – pumpades nämligen olagligt till vassbäddarna. Ett miljöbrott som va-bolaget Hässleholm Miljö fick betala 100 000 kronor i företagsbot för.

Länsstyrelsen konstaterade i sitt yttrande vid den förra granskningen för ett år sedan att om Hässleholms kommun och va-bolaget Hässleholm miljö följer miljötillståndet för reningsverket så bör luktstörningarna ligga på en lägre nivå än vad luktutredningen visat. Dessutom måste reningsverket inte ta emot så mycket externslam som eventuellt kan ge ökad risk för lukt.

Tjänstemännen erkänner nu också luktutredningens slutsats att smittorisken är försumbar och lukthalterna acceptabla istället för att vrida den till motsatsen.

I sin sammanställning av granskningsyttrandena förklarar kommunen att det inte finns något formellt hinder för bostadsbebyggelse på drygt 200 meters avstånd från de processer som kan orsaka lukt.

– Det föreligger därmed inga uppenbara skäl med hänvisning till luktpåverkan att planlägga fastigheterna som allmän plats natur, skriver kommunen.

Därför har bostäderna nu plockats bort från planområdet.

Linus Jepssons hus.
Linus Jepssons hus mellan reningsverket och Finjasjön har hotats av inlösen i 13 år. Nu ser det ut att vara över.

Men redan 2016 berättade Frilagt att det enligt Boverket saknas laglig grund för att tvinga bort boende på grund av närheten till ett reningsverk.

– Det finnas inga reglerade skyddszoner vid reningsverk, sa Mikael Jardbrink på Boverket då.

Han betonade att krav också måste ställas på reningsverket.

– Plan- och bygglagen kan inte läka brister i miljöbalken. Kommunen kan alltså inte göra en detaljplan och börja expropriera fastigheter för att reningsverkets verksamhet inte uppfyller miljöbalken, sa han.

Kommunen tog inte till sig detta utan ifrågasatte uppgifterna och bad 2019 Boverket om ett förtydligande. Svaret blev att Boverket inte har något att tillägga till artikeln.

Det måste tolkas som att uttalandens i Frilagts artikel stämde.

– Ja, det är väl den slutsats man ska dra, sa Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens dåvarande ordförande.

Ändå fortsatte planarbetet och kostnaderna har lagts på va-taxan.

Nu har det har även gjorts andra ändringar i förslaget. Bland annat är flera områden intill reningsverket avsatta som betesmark istället för åkermark.

En ny transformatorstation på 36 kvadratmeter placeras vid reningsverkets kontor.

Spiggvägen i Sjörröd i planområdets nordvästra kant föreslås förlängas med en vändplats.

Men kommunen följer varken Trafikverkets eller länsstyrelsens påpekanden om att lämna ett område på cirka 60 meter från befintlig järnväg för att inte hindra framtida utbyggnad av nya spår. Här gör planförslaget ett undantag kring vassbäddarna som planläggs betydligt närmare spåren. Motiveringen är att området har miljötillstånd för reningsverksanläggning. Kommunen ställer alltså miljötillståndet mot riksintresset järnväg. Där föreslås prickmark som inte får bebyggas.

Bilden visar vassbäddarna.
Kommunen vill fortfarande planlägga slamvassbäddarna bakom reningsverket, enligt Trafikverket för nära järnvägen. Foto: Berit Önell

Om politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämnden godkänner att förslaget till detaljplan går ut på granskning kommer det att ställas ut under några veckor så att berörda på nytt kan lämna synpunkter.

Berit Önell

Läs mer:

2016-06-23 Kommunen vill riva bostäder för skyddszon

2020-01-17 Process för tvångsinlösen fortsätter trots nya svar från Boverket

2023-09-20 Går emot konsulter: Hävdar stöd för inlösen av bostäder

2024-04-11 Länsstyrelsen hotar riva upp reningsverkets detaljplan

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se