torsjö live vers2

Länsstyrelsen funderar på åtal mot kommunen

Länsstyrelsen funderar på åtal mot kommunen

Länsstyrelsen kommer den närmaste veckan att besluta om en eventuell åtalsanmälan mot Hässleholms kommun för incidenten i början på veckan då mängder av sediment fördes ut i Vinne å från Vinslövssjön.

Handläggaren Helen Thorstensson har varit på plats i Vinslöv och träffat de ansvariga för tömningen av sjön.

– Vi kommer nu att titta på hur vårt tillstånd följts, säger hon.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Helgeåns vattenråd slog larm om att sediment från sjöbottnen spolats loss av det kraftiga regnet i helgen och kommit ut genom de öppna dammluckorna. Det hade lagts sig längs åkanterna och även på bottnarna.

Agne Andersson befarade det värsta: att både utrotningshotade tjockskaliga målarmusslor kvävts till döds av slammet och att grönlingens lekplatser förstörts. Kommunens projektledare Per Nilsson tonar ned skadorna, men det är ännu oklart hur illa det är.

– Vi ska diskutera hur vi kan se vilka effekter händelsen fått, säger Helen Thorstensson.

När problemet uppmärksammats stängdes dammluckorna omedelbart. Helgeåns vattenråd skrev också en begäran om tillsyn till länsstyrelsen, vilket ledde till besöket i Vinslöv.

Helen Thorstensson förklarar att hävertarna är igång igen och långsamt tömmer sjön på vatten. Dammluckorna är tills vidare stängda.

– De har i princip fått börja om från början, säger hon.

De åtgärder som redan är klara är att slamfällorna med bland annat halmbalar måste förstärkas och att de ansvariga i fortsättningen måste ha bättre koll på vädret.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se