torsjö live vers2

Ett erkännande för Café Madrix

Ett erkännande för Café Madrix

Efter 18 år är Café Madrix och Madlén Sjögaardh välkända för de flesta hässleholmare. Nu har Café Madrix dessutom fått ett hedersomnämnande i The White Guide, som betygsätter restauranger och fik i hela Sverige. Även Fröknarnas café ute på Hovdala lyckades komma med i guiden.

Madlén Sjögaardh har drivit Café Madrix i 18 år. Foto: Urban Önell
Madlén Sjögaardh har drivit Café Madrix i 18 år. Foto: Urban Önell

Café Madrix huserar i en av Hässleholms allra äldsta bevarade byggnader, ett korsvirkeshus, byggt i slutet av 1800-talet. Det bidrar till den speciella atmosfären. Från början användes byggnaden som stall till det som då var Nya Hotellet, idag Hantverkshuset.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Visst kan det bli trångt runt disken på Madrix, bland alla godsaker samt te- och kaffeburkar som trängs längs väggarna. Trappan upp till andra våningen är smal. Det finns mera praktiskt utformade serveringslokaler. Men det är så här Madlén och hennes kunder vill ha det, för trivselfaktorn är hög. Madlén tycks mena att det mesta löser sig med ett leende. Det är viktigt att kunderna känner att här finns lugn och ro.

Men under den gångna vintern var det många hässleholmare som tyckte att småstadsidyllen rubbades. Romer från Rumänien syntes här och var, i gathörn och vid stormarknaderna, med sina pappmuggar. Men Madlén var en av dem som försökte hantera situationen konstruktivt. Hon ordnade en insamling för Viorica, en av alla dessa romer som söker sig till Sverige för att tigga.

– Jo, vi har kontakt fortfarande, säger Madlén. Men med sorg i hjärtat konstaterar hon att insamlingen inte var nog för att långsiktigt lösa problemen för Viorica och hennes familj.

Hur har Madlén lyckats driva kaféet så länge?

– Utan våra stamgäster hade vi inte överlevt, säger hon. Men det är också många turister som hittar hit. Man får vara flexibel som företagare.

Madlén tycker det är viktigt att söka samarbete med andra lokala näringsidkare. Det är till exempel Surdegsfabriken i Hässleholm som levererar bröd till kaféet.

Lokala konstnärer och fotografer turas om att anordna utställningar i lokalerna. Under sommaren 2015 är det Gunni Zäll från Tormestorp  som visar upp sina vackra naturfotografier.

Urban Önell

Det är så gott som fullsatt på Madrix uteservering i sommarvärmen.
Det är så gott som fullsatt på Madrix uteservering i sommarvärmen. Nu blir Madrix ännu mer känt efter att ha kommit med i The White Guide som finns både på nätet, som app och i tryckt form.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se