Gruppen-3a-328x120

Siesta ställer in Markan i konkurs

Siesta ställer in Markan i konkurs

Siestafestivalen ställs in. Kulturföreningen Markan lämnade på torsdagsmorgonen in en ansökan om konkurs till Hässleholms tingsrätt.

Beskedet innebär att hela föreningen läggs ner. Festivalen ställs in två veckor innan den skulle äga rum den 3-4  juli.

Företrädare för Markan förklarar på festivalens egen webbplats att kraven på förskottsbetalning till artistbolag och andra leverantörer blev omöjliga att klara. Intäkterna från de hittills sålda 1768 biljetterna räckte inte till. Mer än hälften av biljetterna brukar dock säljas sista veckan och de totalt 4 500 biljetter som hade behövts för att festivalen skulle ha gått runt kunde ha nåtts. Om det inte hade varit för kraven på förskott.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det är med enorm sorg vi nu tvingas avveckla föreningens verksamhet och ansöka om konkurs. I väntan på konkursförvaltare kan vi inte ge några intervjuer eller svara på frågor. Vi har inga svar, skriver de.

De förklarar att de försökt med alla medel att lösa situationen och även haft hjälp av Hässleholms kommun.

– Det är ett oerhört tråkigt besked och en stor förlust för Hässleholm att Markan nu ser ut att gå i konkurs. Men vi respekterar naturligtvis föreningens beslut, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) i ett pressmeddelande från kommunen.

Kommunens kulturchef Anders Rosengren har den senaste veckan arbetat hårt tillsammans med Markans styrelse för att försöka lösningar.

– Jag har inte varit en aktiv part i förhandlingarna, men försökt se vilka möjligheter som finns, vad kommunen kan göra inom de ramar som vi har, säger han.

Han berättar att förskottskraven varit mycket tuffa.

– Jag har en känsla av att bolagen har varit lite extra tuffa mot Siesta med tanke på situationen 2013 då festivalen ställdes in. Men förskottskrav har funnits i flera år, säger han.

Han tycker att det är fruktansvärt tråkigt att Siesta ställs in, men ser nedläggningen av kärnverksamheten i Markan som det allra värsta.

– Så snart en konkursförvaltare är utsedd kommer jag att ta en dialog kring om det är möjligt att driva någon typ av verksamhet vidare för ungdomarna i Hässleholm, säger kulturchef Anders Rosengren.

Kulturföreningen Markan grundades 1989.  Den utvecklades från en husockupation till en kulturförening med öppen verksamhet med fokus på ungas eget skapande i huset på T4-området i Hässleholm. Siesta började som en liten musikfest 2001 och har med åren vuxit till en stor festival med som mest runt 10 000 besökare från hela landet.

Hässleholms kommun har under åren gett betydande bidrag till såväl Markan som till Siestafestivalen, i år 250 000 kronor.

Eftersom föreningen lämnat in en egen konkursansökan kommer den troligen att försättas i konkurs redan under dagen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se